Zpráva o stavu Evertonu

06/08/2015 0 Od Javor

Jak na tom tedy je tým ohledně kvality na jednotlivých pozicích?

Brankáři

Jednička je Howard, dvojka je Robles. Na tom se nic nemění a měnit nebude, nicméně je to jedna z oblastí, která oprávněně dělá starost fanouškům. Howard má za sebou strašnou sezónu, ač sem tam podal nadprůměrný výkon. O svou pozici jedničky se ale bát nemusí, Robles ukazuje, že mu nejde vybíhání, v přípravě dostal hodně šancí, bez výsledku. I nadále tedy bude muž s jedničkou na dresu zahřívat místo na lavičce. Trojkou mezi brankáři je Griffiths, manažer Martínez slíbil více šancí i pro sparťanského odchovance Staňka (který byl během několika předsezónních zápasů áčka na lavičce, ale nestřídal). Tak uvidíme.

Obránci

Vlevo je jasnou jedničkou Baines, ač za vrcholem kariéry, tak stále nadprůměrný levý obránce. Nejspíše jeho poslední sezóna v základní sestavě, aspoň na téhle pozici. Dvojkou pro tuhle sezónu je kostarický levostranný univerzál Oviedo, který dle vlastního vyjádření nemá problém hrát levého záložníka. Nicméně kupován byl Moyesem jako náhrada za a konkurence pro Bainese. Rotace kádru je nutná a svou šanci jistě dostane. Na roční hostování do druholigového Fulhamu byl poslán Garbutt, který má značné rezervy v bránění. Pro sezónu 2016/2017 lze očekávat boj mezi ním a Oviedem o místo v základní sestavě. V případě velké nouze může zaskočit u levé postranní čáry i Barry, který původně na této pozici začínal. Každopádně levý obránce je jedno z míst, kde Everton bota netlačí.

Uprostřed, tedy na stoperovi, je situace výrazně jiná. Vlastně máme jen dva dospělé střední obránce – Stonese a Jagielku. Po odchodu Distina s Alcarazem, kterým nebyla probloužena smlouva, je to jednoznačně jedna z pozic, která potřebuje posílení. Jistě, v případě nouze může zaskočit Bešić, stejně jako je/bude v pořádku dát šanci Gallowayovi, ale minimálně jednoho zkušeného organizátora obrany to chce. Moc by se mi líbil nákup Vlaara z Aston Villy (a posazení Jagielky, který má nevyrovnané výkony, na lavičku – ale to se nestane). Spolu s nákupem hrotového útočníka to jsou dvě největší přestupní priority.

Vpravo se taky na jedničce nic nemění, tou je jasně Coleman, kterému ale taky jde výrazně lépe útočení než bránění. Jeho náhradníkem je klubový rekordman Hibbert, který ale není schopen zůstat zdravý. Lze předpokládat, že si více startů připíše mladý Browning. Everton má tuto pozici pokrytou mírně nadprůměrně.

Záložníci

Levý záložník je pro Toffees pod Martínezovým vedením trochu prokletá pozice. V obou jeho sezónách byl na tohle místo přiveden hráč na hostování, ale jak Deulofeu, tak Atsu se vrátili do svého mateřského klubu. V současném kádru mohou tuto pozici nějak slušně hrát Deulofeu, Mirallas, Oviedo a Pienaar, případně McGeady. Můj názor je, že v případě zdraví bude první volbou pro kraj zálohy Pienaar, ale je to opravdu střelba do tmy. Každopádně křídla máme (a to i druhý kraj) relativně slušná. Nelze vyloučit příchod Lennona z Tottenhamu, který u nás na jaře hostoval, pokud by přišel, nejspíš by nastupoval nejčastěji na tomto místě.

Štítů máme po příchodu Cleverleyho z Aston Villy pět. Nicméně je v tom započítán i věčně zraněný Gibson, jehož odchod, i kdyby jen na hostování, by nepřekvapil. Obvykle hraje dvojice McCarthy-Barry. A hlavně bývalému hráči Manchesteru City sezóna opravdu nevyšla, nedařilo se mu čistit prostor před stoperskou dvojicí. Snad je Cleverleyho příchod v tomhle smyslu vylepšení pozice. Jak on, tak Bešić jistě svou šanci dostanou.

Režiséři hry jsou v Evertonu dva – Barkley a Osman. Každý je typově jiný, na pozici útočného středního záložníka může nastoupit i Pienaar, který na ni svou kariéru začínal. Osman se už blíží ke konci své kariéry, takže je tlak na Barkleyho, aby zapomněl na své výkony z minulé sezóny a svou hru pozvedl. Naneštěstí musím kostatovat, že v tomhle směru patříme k průměru ligy.

Vpravo je jasnou jedničkou Mirallas, pokud zůstane. Jeho náhradníkem je McGeady, nicméně i několik dalších tam může hrát přes nohu, v případě velké nouze i Coleman. S výkony McGeadyho nepanovala spokojenost a jeho přestup by fanouškům nevadil.

Útočníci

Everton hraje na jednoho hrota a jasnou jedničkou je Lukaku. Jeho náhradníkem je Koné, ale o jeho výkonech v přípravných zápasech platí to, co jsem napsal o Roblesovi. Šanci dostal McAleny, ukazuje se slušně, ale útok týmu PL na něm postavit nemůžeme. Mezi útočníky patří i Naismith, ale ten se výrazně lépe cítí na pozici podhrota, kde se asi bude točit s Barkleym. Každopádně v útoku jsme podprůměrní (přílišné spoléhání se na Lukaka) a posila je nutná. A je to jedna z priorit, tak snad někdo přijde.