Everton – Watford 2:0

29/10/2019 2 Od Riči

Jednooký udolal slepého aneb Everton si vydřenou výhrou nad ještě více trápícím se soupeřem zajistil postup do čtvrtfinále Ligového poháru.

Portugalský manažer na domácí lavičce se rozhoupal hned k pěti změnám v základní sestavě oproti nevydařenému víkendovému utkání s Brightonem. Sidibého, Keanea, Daviese, Walcotta a zraněného Bernarda nahradili kapitán Coleman, Mina, Delph, Kean a Calvert-Lewin. Silvův protějšek na lavičce, Quique Sanchez Flores, prorotoval hned osm hráčů úvodní jedenáctky. Poslední příčka v ligové tabulce je holt pádným důvodem odsunout pohár do důležitosti druhé kategorie.

První poločas toho nabídl z fotbalové atraktivity jen tristně pramálo. Toffees drželi míč na kopačkách, ale na zatažený blok hostů nedokázali najít odpověď. Výsledkem tak byla jen pomalá, neúčinná hra a jedna lehce chytatelná střela na bránu. Všudypřítomný zmar před přestávkou ještě navíc dovršilo opětovné zranění stopera Yerryho Miny, jehož musel zastoupit Keane.

Silva o poločasové pauze ukončil svůj prapodivný experiment s útočníkem Moisem Keanem na pravém křídle. 19letý talentovaný hrotový útočník působil – podle očekávání – u lajny dosti ztraceně. Jen těžko lze určit, co tímto tahem manažer Evertonu mínil. Každopádně do druhého poločasu vyběhl na hřiště čerstvý Theo Walcott.

Toffees po hodině hry zvýšili nasazení (ještě předtím ale Watford vyslal varovný signál, Pickford musel pohotově zasahovat proti dělovce Graye) a konečně se začali dostávat do vyložených šancí. Jenže Keane, Gomes ani Iwobi nemířili přesně, třebaže posledně jmenovanému chyběly ke gólu centimetry, když nastřelil břevno. Horní konstrukci brány orazítkoval po tečovaném trestném kopu i Digne.

Na neproměněné šance bohatou pasáž utkání uťal až v 72. minutě Mason Holgate, který si v posledních dvou zápasech snad jako jeden z mála hráčů Evertonu drží odpovídající výkonnostní úroveň. 23letý Angličan hlavičkou zblízka uklidil do sítě Walcottův přesný centr – 1:0.

Do závěrečného hvizdu se Watford nezmohl na žádný kloudný odpor, naopak domácí v samém závěru po brejku Richarlisona pečetili vítězství – 2:0. Everton si tedy splnil výsledkovou povinnost a zůstává v soutěži. Svým představením však v drtivé většině zápasu připomínal bezradné mužstvo, jehož manažer bude co nevidět vyhozen.

Los čtvrtfinále Ligového poháru proběhne ve čtvrtek 31. října okolo deváté hodiny ranní.

Sestřih zápasu

Branky: 72. Holgate, 90+3. Richarlison

ŽK: 68. Doucoure, 90+1. Mariappa

Everton: Pickford – Coleman, Holgate, Mina (41. Keane), Digne – Gomes, Delph – Kean (46. Walcott), Iwobi, Richarlison – Calvert-Lewin (80. Tosun)

Watford: Gomes – Cathcart, Prödl (65. Kabasele), Mariappa – Femenia, Chalobah, Hughes, Foulquier, Quina (39. Doucoure) – Gray, Pereyra (67. Deulofeu)

Rozhodčí: Hooper