Southampton – Everton 1:2

11/11/2019 15 Od Javor

Slušný výkon na jihu Anglie tentokrát znamenal vítězství.

V sestavě proběhly nějaké změny – například na defenzivního záložníka máme z pěti lidí zdravé jen dva, ti tedy hráli. Na hrotu nastoupil od začátku Tosun, Richarlison se stáhl do obvyklé role křídla a na lavičce debutoval na úkor „Mošeho“ talentovaný Gordon.

A začalo se gólem. Centr Sigurdssona přizvedl hlavou Holgate a na zadní tyči poslal míč opět hlavou pod břevno Davies – 0:1! Everton se tak dostal psyhicky nahoru a lze říci, že v prvním poločase dominoval. Aktivní byl odchovanec domácích Walcott, který v pěkné akci vysunul dopředu Tosuna, ale toho si obrana pohlídala. Další kombinaci stejné dvojice zakončil turecký hroťák střelou nad břevno. Následně musel zpod břevna domácí brankář vytáhnout centr Daviese. Saints do šaten doprovodil pískot fanoušků, sice hosty do nějaké vyložené šance nepustili, ale prohrávali a směrem dopředu nepředvedli nic. Everton se mezitím dostal ke dvanácti střelám za poločas, což je hodně, zvláště v utkání venku.

Do druhého poločasu vystřídal Boufal Soarese – a hned to bylo znát. Nový muž na trávníku po rohu hned vyslal padající list na Pickforda, ale ten neměl s lapením pumlíče problém. A tak se Boufal změnil v nahrávače. Na hranici šestnáctky bez problémů obehrál Schneiderlina, poslal míč podél branky mezi nohama Miny, jenž lehce tečoval přímo k Ingsovi, který se ze dvou metrů musel trefit – 1:1. Následně Tosun unikl jen kvůli benevolenci rozhodčího jasné žluté, která se běžně za loket v obličeji soupeře dává (a má dávat). Everton se po inkasované brance rychle otřepal a začal opět diktovat vývoj zápasu. Napodruhé už ale hostům ruka v obličeji soupeře bez karty neprošla, faulujícím byl Sidibé.

A po dvojím střídání (Calvert-Lewin za Tosuna a Iwobi za Walcotta) se ujal Everton vedení. Hlavní zásluhu na tom má pravý bek Sidibé, jenž poslal velmi pěkný střílený centr na zadní tyč, kde si s ním z voleje věděl rady Richarlison – 1:2! Následně málem zvýšil Iwobi, ale po teči obrany míč váhavě odskákal asi půl metru vedle branky. Hosté utkání v klidu dohráli, domácí se do šance nedostali, pouze Boufal srovnal skóre žlutých karet, když fauloval Iwobiho. A Richarlison si svým poležením na trávníku získal sympatie fandů.

Jak utkání celkově zhodnotit? Everton byl až na zakolísání na začátku druhé půle lepším týmem a zaslouženě po slušném výkony zvítězil. Je ale též nutno bráti v potaz, že Southampton patří momentálně k adeptům sestupu a výhra na jeho hřišti je splněná povinnost. Nyní tedy reprezentační přestávka a po ní domácí předehra s Norwichem před brutálním prosincem.


Branky: 50. Ings – 5. Davies, 75. Richarlison

Karty: 88. Boufal – 65. Sidibé 

Southampton FC: A. McCarthy – Bednarek, J. Stephens, Vestergaard – Soares (46. Boufal), Ward-Prowse, Romeu, Armstrong (90+1. Obafemi), Djenepo – Ings, Redmond (81. Adams)

Everton FC: Pickford – Sidibé, Mina, Holgate, Digne – Schneiderlin, Davies – Walcott (74. Iwobi), Sigurdsson, Richarlison (89. M. Keane) – Tosun (74. Calvert-Lewin)

Rozhodčí: Paul Tierney

Diváci: 29 754