Everton – Leicester City 2:1

01/07/2020 3 Od Riči

Snový první poločas a o poznání slabší druhý stačily v součtu na cenné vítězství. Třetí Foxes odjeli z pustého Goodison Parku s prázdnou.

Carlo Ancelotti provedl v základní sestavě dvě hráčské změny, které byly trochu očekávané. V posledním zápase s Norwichem nevýrazné Daviese a Bernarda nahradili Sigurdsson a Gordon. Uzdravený Mina usedl při formě stoperské dvojice Holgate-Keane pouze na lavičku náhradníků.

Toffees vstoupili do utkání přímo skvěle. Od úvodu se zhostili taktovky a již v 10. minutě otevřeli skóre. Po rychlé akci na trase Holgate, Digne, Gordon a zakončující Richarlison naprosto rozebrali obranu soupeře – 1:0. A jednogólové vedení vydrželo jenom šest minut. Hostující Ndidi ve vlastním vápně neohrabaně zasáhl rukou míč ve výskoku a videorozhodčí Pawson po několikaminutovém zkoumání udělil pokutový kop ve prospěch Evertonu, vůbec první v letošní ligové sezóně. K bílému puntíku se postavil Gylfi Sigurdsson a s klidem severského muže skóroval – 2:0.

Ve zbytku prvního poločasu Toffees až na pár výjimek dobře kontrolovali zápas, v největší šanci Foxes na snížení Pickford hbitě zneškodnil dorážku Evanse.

O poločasové přestávce se hostující manažer Brendan Rodgers rozhodl zareagovat na nepříznivý stav dvojitým střídáním, Maddison a Iheanacho nahradili Barnesa a Praeta.

A právě střídající Iheanacho snížil už po šesti minutách pobytu na hřišti, sice s pořádným štěstím, ale snížil. Holgate nepokryl při centru do vápna Vardyho a volného míče se ihned zmocnil Iheanacho (Keane zaspal při bránění), který, i když si balon zle zpracoval, skóroval poté, co ho Holgate trefil nešikovným odkopem do hlavy, načež odraz zapadl za Pickfordova záda – 1:2. Inkasovaná branka jako ze scénky Monty Python.

Obdrženou branku následovalo zranění Richarlisona po žlutém Ndidiho faulu a Brazilcův vynucených odchod ze hřiště. Ancelotti sáhl k nasazení středopolaře Daviese a zároveň ke změně formace na jednoho útočníka s ustaveným hlubokým blokem. Tom Davies přitom dostal na starost osobní hlídání nebezpečného Maddisona.

Leicester hrozil hlavně po trapných zmatcích v defenzivě Toffees. Při jednom takovém Pickford nezkrotil slabý přízemní centr a Keane zachraňoval hrubku svého gólmana na brankové čáře. O pár minut později opět Pickford slabě vyboxoval centr a Iheanacho ke škodolibé radosti domácích přestřelil bránu zpoza malého vápna.

Panikující obranu se Ancelotti odhodlal posílit stoperem Minou, který v 68. minutě zastoupil křídelníka Iwobiho. Pravé italské catenaccio nakonec slavilo úspěch v podobě výhry, i protože velkou příležitost Leicesteru v nastavení zahodil Ayoze Perez.

Branky: 10. Richarlison, 16. Gylfi Sigurdsson (pen.) – 51. Kelechi Iheanacho

ŽK: 74. Jordan Pickford – 54. Onyinye Ndidi

Everton: Jordan Pickford, Séamus Coleman, Lucas Digne, Michael Keane, Mason Holgate, Gylfi Sigurdsson, André Gomes, Alex Iwobi (68. Yerry Mina), Richarlison (57. Tom Davies), Dominic Calvert-Lewin, Anthony Gordon (79. Bernard)

Leicester City: Kasper Schmeichel, Jonny Evans, Çağlar Söyüncü, Ben Chilwell, James Justin, Mark Albrighton (81. Demarai Gray), Dennis Praet (46. James Maddison), Youri Tielemans (81. Ayoze Pérez), Onyinye Ndidi, Jamie Vardy, Harvey Barnes (46. Kelechi Iheanacho)

Rozhodčí: David Coote

Bez diváků