Conti Cup: Manchester City W- Everton W 5:1

14/10/2021 2 Od Karamela

Příšerný druhý poločas dalšího výprasku otevírá otázku dalšího setrvání Willie Kirka ve funkci manažera Toffees.

Začal nový ročník Continental Tyre Cup a Everton vstoupil do jeho skupinové fáze ostudnou prohrou se svými obvyklými pokořiteli. Ve skupině jej čeká ještě Manchester United, Leicester City a Durham. O možnosti jistého postupu do vyřazovací části nemá smysl uvažovat. Postupují tam totiž jen první týmy z jednotlivých (celkem pěti) skupin nebo týmy hrající skupinu v Champions League. Ani postup jednoho či dvou nejlepšího z druhých míst se po úvodním zápase nezdá být reálný.

První poločas

byl výsledkově ještě poměrně milosrdný. Herně ovšem už úvodní gól Caroline Weir ukázal pozoruhodný nedostatek soudnosti naší obrany. Skotská internacionálka postupně prošla obranou, přičemž hráčky, které minula prostě přestaly hrát. Weir pak již nic nebránilo prostřelit Brosnan v naší brance – 1:0. Ale ještě nebyo úplně zle. Po pouhých dvou minutách odpověděla pěkným gólem Grace Clinton. Nenechala se odstavit od míče a po krosu Christiansen z otočky srovnala – 1:1. Poločas byl poměrně úrodný na šance obou stran, ale Ctizens byly ke gólu výrazně blíže. Ujal se ovšem až pokus Khadije Shaw – 2:1. V těchto chvílích jsme sice nebyli lepším týmem na hřišti, ale ještě bylo o co hrát.

Druhý poločas

už nenechal nikoho na pochybách, který z týmů na hřišti je favoritem. Citizens se dostaly do svého tempa a začal teror  okořeněný naší velmi nepřesnou obranou. Janine Beckie si víceméně s našimi hráčkami dělal co chtěla a posílala do vápna jeden míč za druhým. O nějaké naší významnější akci nemělo vůbec smysl mluvit. Na gól do naší sítě jsme vzhledem k okolnostem čekali poměrně dlouho, až do 74. minuty, kdy se střelou ke vzdálenější tyči zprava prosadila Lauren Hemp – 3:1. White sice zpoza půlky nepřelobovala vyběhnuvší Brosnan, ale zakrátko si chuť spravila. Finnigan při rozehrávávce dostala výborný nápad přejít přes kapitánku Citizens, což se jí nikoliv překvapivě nepovedlo. Ztráta míče a následný gól Jess Park přišly vzápětí – 4:1. Na konci řádné hrací doby po střele Ellen White neudržela Courteny Brosnan míč a rázem to bylo 5:1. Milosrdný hvizd ukončující náš debakl na sebe naštěstí nenechal dlouho čekat.

Shrnutí

Další ze série otřesných výkonů proti silnějším týmům. Ano, tentokrát jsme neprohráli s nulou, ale v žádném případě to nelze hodnotit jako blýskání na lepší časy. Naopak. Laxnost v obraně, chaos a nepřesnot v útoku a celkově příšerný výkon vzbuzují otázku, zda předvedená hra je úměrná investovaným penězům a relativně zvučným jménům, která jsme v množství větším než malém za poslední dva roky na Walton Hall Park přivedli. Odpověď je nasnadě: úměrné to není. A tak není divu, že ve fanouškovských kruzích se po dalším z dlouhé řady debaklů ozývá silné volání po hlavě manažera. Židle pod Kirkem je velmi nakloněná. Je sice otázka, zda by jeho výměna pomohla, ale je docela dobře možné, že už zakrátko to budeme mít možnost zjistit. Snad aspoň ten Durham porazíme. Tak tedy Come on, you blue girls!

Fotografie: Aurora Galli, Jess Park a Meg  Finnigan (zdroj: Herfootballhub.com)

Sestřih zápasu: YouTube

Branky: Weir (8´), Shaw (35´), Hemp (74´), Park (79´), White (90´) – Clinton (10´)

Manchester City: Taieb, Greenwood, Coombs, Beckie, Hemp, White (c), Weir, Shaw, Walsh, Mace, Kennedy

Everton: Brosnan, Sevecke, Dali, Christiansen (c), Duggan, Gauvin, Finnigan, Maier, Galli, Clinton, Pattinson