Yobo míří do Fenerbahce

31/08/2010 0 Od Riči

I v poslední přestupový den přece jen nastaly změny v kádru. Nepřichází však nová tvář, nýbrž se rýsuje odchod Josepha Yoba směr Turecko.

Jedná se o roční hostování, na konci sezony však bude moci turecký klub uplatnit opci a dlouholetého služebníka Evertonu vykoupit. K mužstvu Fenerbahce se Yobo připojí po absolvování zdravotní prohlídky a dohodnutí osobních podmínek.

Nigerijcova budoucnost na Goodison Parku byla předmětem spekulací již delší dobu. Stoper sice loni prodloužil smlouvu trvající až do roku 2014, nicméně právě v minulé sezoně se Yobo nepotkával s dobrou formou, a tak se po odeznění největší vlny zranění, na hřiště dostával spíše jen sporadicky. Díky lehčímu zranění stehna se navíc nezapojil do letošní předsezonní přípravy a nenaskočil ani do žádného z dosavadních tří ligových zápasů.

Ale jaký bude vůbec mít jeho odchod dopad na Everton? V první řadě bude znamenat oslabení obranné řady. Bohužel už ne tolik kvůli spolehlivým výkonům, které jsme od stopera, který za Blues odehrál více než 250 zápasů, v poslední době vídávali jen zřídka, jako kvůli nynějšímu nedostačujícímu počtu středních obránců. Co když přijde vlna zranění? Odkopat celou sezonu se třemi stopery je vcelku riziko, pokud se na scénu prvního týmu trvaleji nechystá prorazit Shane Duffy.

Yobův odchod byl sice mezi Evertonians vyvoláván, ale hostování? Proč se jej Moyes nerozhodl zbavit dřív, vyinkasovat nějaký ten milion a sehnat adekvátní, kvalitní náhradu? To jsou otázky, na které zná odpověď asi skutečně jen boss. V každém případě se však Josephovi sluší říct díky za ta léta, a pokud se už v modrém dresu nikdy neobjevíš, do budoucích let i hodně štěstí.