Rozhovor s Wallacem

29/11/2010 0 Od Riči

James Wallace patří mezi produkty akademie a právem je považován za talentovaného mladíka, pomocí rozhovoru pro Blues magazine se představil i širší veřejnosti.

Aktuálně byste ale Wallace na tréninku Evertonu nenašli. Osmnáctiletý středopolař před pár dny odešel na své první hostování. Přičichnout k seniorskému fotbalu se bude minimálně měsíc snažit v Bury, které hraje v League Two.

Od kdy hraješ za Toffees?

Přišel jsem v roce 2004, když mi bylo třináct let.

Hrál si i za jiné týmy?

Jako mladý jsem byl na zkouškách v Liverpoolu, Boltonu Wanderers a Wiganu, nic z toho ale nevyšlo. Před tím, než jsem přestoupil do Evertonu, jsem hrával za dva místní kluby – The Farmers a The Belfry.

Máš svůj idol, kterému by si se chtěl podobat?

Určitě nepřekvapím odpovědí, mým vzorem je Zinedine Zidane. Na světě snad není žádný záložník, který by nechtěl hrát jako on. Zidane byl velmi všestranný, měl rychlost, sílu, výbornou techniku a schopnost střílet branky.

V čem spočívá tvoje síla?

Nejsem zrovna ta nejlepší osoba, jež by měla na tuto otázku odpovídat! Přihrávky a souboje by se ale daly označit jako silné stránky mé hry.

V jakých oblastech se chceš zlepšit?

Stejně jako u většiny záložníků mám za cíl střílet více branek. Nikdy si na začátku sezóny nedávám nějaké mety, kterých bych chtěl dosáhnout, ovšem rád bych viděl svoje jménu v kolonce střelci gólů častěji.

Ke kterému hráči z A-týmu vzhlížíš?

Cením si všech, protože hrají za první tým, což je můj cíl. Rád však sleduji Mikela Artetu, byl jsem rád, když podepsal novou smlouvu. Užívám si také pozorování a trénování s Louisem Sahou, Philem Jagielkou a Timem Howardem.

Kde si se narodil a bydlíš stále ve svém rodném domě?

Na svět jsme přišel v okolí Anfieldu v Liverpoolu, kde stále s mojí rodinou bydlím.

Komu si jako mladík fandil?

Evertonu samozřejmě!

Co je na každodenním trénování nejlepší?

Neustálé učení. Navíc tah spojit tréninky akademie a prvního týmu na Finch Farmě znamená skvělou věc pro mnoho mladíků. Ti teď vědí, jaké je to trénovat naplno a také mohou sledovat profíky z prvního týmu, jak se chovají mimo hřiště.

Čeho bys chtěl ve fotbale dosáhnout?

Každý mladý kluk chce hrát v Premier League. Proto trénujeme každý den, v rezervě makáme na sto procent. Dosáhnout A-týmu je sen.

Pamatuješ si na svůj první zápas?

První zápas za A-tým? To bylo v rámci Evropské ligy proti Sigmě Olomouc v České republice minulý rok. Už jenom možnost cestovat s prvním týmem na utkání Evropské ligy pro mě znamenala neuvěřitelnou zkušenost. K odvětě jsme jeli s náskok (v úvodním zápase Everton porazil Sigmu 4:0), proto jsem doufal, že bych mohl nastoupit. Nakonec jsem nastoupil v průběhu druhé půle, strašně jsem si to užíval. Tehdy se mě zmocnil nádherný pocit!