Moyes: Příští sezona bude ještě těžší

23/05/2011 0 Od Meňa

Ne zrovna podle představ probíhající ročník zakončil Everton na solidní sedmé pozici. S tou je David Moyes spokojen, ačkoliv do dalšího roku žádné přehnané vyhlídky nemá.

Před několika málo měsíci by snad jen největší snílci tipovali, že Everton bude útočit na místa v širší špičce. Blues ale znovu vstali z popela a loňské umístění dokonce o jednu příčku vylepšili. Berouc v potaz patálie, které tým povětšinu sezony provázely, tak sedmá pozice Davidu Moyesovi udělala radost.

„Jsme spokojeni. Nakonec jsme se dostali na dobrou výsledkovou sérii. Kdybych se v listopadu nebo prosinci v tabulce podíval na sedmou příčku, řekl bych si, že by to bylo jako výhra v Champions League. Je ale třeba říct, že v takové situaci jsme se nikdy neměli ocitnout. Bylo to těžké, ale hráči se sebrali, ukázali svoji skutečnou hodnotu a jak umí zahrát.

Nikdy jsem o našem charakteru a týmovém duchu nepochyboval. Pokud by nám někdo řekl na začátku sezony, že skončíme sedmí, převažovalo by zklamání, ale znovu to bylo o tom, že jsme se dokázali po špatné první polovině probrat. V jeden moment jsem si pomyslel, že i první desítka by byla skvělá. Opravdu jsem si dělal starosti, protože jsme nevyhrávali zápasy a uvažoval jsem, ve kterých zápasech ty potřebné výhry asi posbíráme.“

I přes silné zakončení sezony ale boss varuje, že právě letošní umístění je maximem, kterého za současné situace klub může dosáhnout. Loňské léto, kterým Everton prošel bez žádného výraznějšího posílení budiž dostatečným důkazem, že na Goodison Parku je zapotřebí nových tváří, jinak se prý podle Moyese o lepším umístění nemá cenu bavit.

„Sedmé místo je nejspíš maximem, kterého může Everton s aktuálními prostředky dosáhnout. Doufal jsem, že půjde o lepší sezonu, ale pravdou je, že příští ročník bude ještě těžší. Ale nemyslím, že jsme o tolik daleko. Tenhle klub nepotřebuje stovky milionů. Prostě potřebujeme určité peníze, abychom mohli začít znovu a které by nám do nové sezony daly nějaký impuls.

Jsme schopni konkurovat i bez hromad peněz. To bude cesta, kterou se vydáme a doufám, že do sezony vkročíme s čerstvým startem. Ostatní kluby mohou mít vlastní cesty za úspěchem, ale my musíme být pomalejší a progresivnější v delším časovém úseku. Pokud si kdokoli spojen s Evertonem myslí, že naše očekávání by měla být vyšší, než sedmá příčka, pak by mě zajímaly jejich důvody. Taková je naše pozice. Ale možná, že nám léto poskytne jinou odpověď, takže se možná mýlím já.“

V každém případě Moyes zavrhuje možnost, že by se Everton chystal opouštět. Některá média Skota spojovala s Aston Villou, či nejnovějši s Chelsea, která včera propustila Carla Ancelottiho. Moyese nicméně žádné zaječí úmysly nikdy nepřepadly a přes všemožné zábrany, se kterými musí v Evertonu zápolit, si své pozice a stability klubu cení.

„Aston Villa má dobrého manažera, který je momentálně bohužel nemocný. Poslední věc, kterou potřebuje slyšet, je jak někdo mluví o jeho místě. Ale stejně nemám zájem, takže taková je moje odpověď. Everton je dobře řízený klub. Nemáme balíky peněz, ale snažíme se vytěžit maximum z toho, co máme.

Klub můžu kontrolovat do určité míry a ačkoliv nemám rád citování, je to jedna z poznámek Alexe Fergusona, že manažerovi musí být dovoleno klub ovládat a to já dělám. Nemám prostředky, ale snažím se udržet klub ve stabilitě.“

Řešením, které se mezi Evertonians tak trochu očekává, je prodej hráčů. Zatímco odchod přebytečných jmen jako Yakubu, James Vaughan, Joseph Yobo či Iain Turner, se vesměs očekává a Marouane Fellaini je blízko podpisu nové smlouvy, žádaným zbožím je klubový hráč sezony Leighton Baines či mladičký Jack Rodwell. Moyes však znovu opakuje, že žádná z jeho klíčových opor není na prodej.

„Média bude spekulovat o mých hráčích, tomu se nedá vyhnout. Většina těch dohadů jsou nesmysly a fanoušky vede špatným směrem. Pořád říkám, že dokud to neuslyšíte ode mě, nevěřte tomu. Mojí prací je dát fanouškům ten nejlepší tým, který můžu. Pokusíme se něco udělat s tím, co máme k dispozici, ale nebudeme si nic nalhávat. Jak jsem řekl, příští sezona bude neuvěřitelně těžká.“

Na pořadu dne tak podle Moyese brzy bude schůzka s Billem Kenwrightem, kde se bude řešit, k jaké strategii se Everton bude v létě upínat. „S chairmanem budu mluvit někdy tento týden a pokusíme se vyřešit, co budeme dělat. V minulých čtyřech, třech letech jsme sledovali a vybrali několik hráčů, které jsme z rozdílných důvodů nebyli schopni získat. Ale uvidíme, co se stane. Budeme se snažit být na novou sezonu připraveni. Máme dobré mužstvo. Pokud mají formu, tvoří dobrý tým a se správnými posilami bychom mohli znovu konkurovat celkům na špici,“ doufá Moyes.