Gueye hodnotí svůj první rok

14/06/2011 0 Od Riči

I když toho Magaye Gueye ve své první sezóně na Ostrovech příliš nenahrál, potvrdil, že £1 milion investovaných do něj, se určitě vyplatil.

Francouzský reprezentant U21 byl koupen minulé léto ze Strasbourgu. Téměř okamžitě zaujal výkony v rezervě a po překonání zdravotních problémů patřil v závěru ročníku i do prvního týmu Evertonu. Celkem posbíral čtyři starty v základní sestavě a do stejného počtu utkání naskočil jako střídající hráč.

První rok byl tedy hlavně o aklimatizaci. A to se mu podle vlastních slov podařilo: „Ze začátku se mi vše zdálo složité. Stýskalo se mi po domově, příliš lidí jsem tu neznal, neuměl jsem mluvit zdejším jazykem a ani ve městě jsem příliš dobře neorientoval.

Později se moje angličtina ale zlepšila. Pomohli mi hlavně krajané Sylvain a Louis (Distin a Saha), hodně se mnou komunikovali. Poděkovat však musím i Seamusovi a Bilymu (Coleman  a Bilyaletdinov), bydlíme ve stejném domě, takže se vídáme často. Ohledně jazyka mi pomohla i má přítelkyně, anglicky umí výborně.

Znalost řeči mi pomohla usadit se. Město Liverpool jsem si zamiloval, lidé jsou zde milí. Už jsem si tu stihnul oblíbit několik restaurací, kaváren a obchodů. Mám rád i svůj domov, jsem prostě celkově spokojený.“

Gueye dostal prvně šanci v Ligovém poháru, při výhře 5:1 nad Huddersfieldem ukázal fanouškům svůj talent. V následujícím kole ale Everton z poháru ostudně vypadl, a tak mladý levonohý křídelník nebo útočník zářil „jenom“ v rezervě, kde si ho trenér Alan Stubbs nemohl vynachválit, a v reprezentaci Francie U21, v níž pravidelně skóroval.

Dřívější proniknutí do A-týmu mu v polovině sezóny pozastavilo zranění, z něho se však dokázal vyhrabat a následovaly minuty i v Premier League.

„Můj první zápas jsem hrál proti Aston Ville, za dvacet minut na hřišti jsem si, aspoň myslím, vedl celkem dobře. V utkání jsme nakonec remizovali.

Při debutu v základní sestavě na půdě Wolverhamptonu jsem se cítil strašně unavený. Nevím proč, chyběla mi energie. Dostal jsem také do nadějné šance, bohužel jsem však branku nevsítil. Snad zaznamenám svůj první gól co nejdříve.

Poslední zápas, do něhož jsem v sezóně naskočil, byl proti Blackburnu. Ukázal jsem se v pár světlých momentech, mohu ale předvádět ještě lepší výkony.

Rozdíl fotbalového pojetí ve Francii a Anglii je veliký. V Premier League musíte být silní a připravení bojovat o každý míč. Zlepšil jsem po fyzické stránce a jsem připraven bojovat,“ prozradil Gueye.

Na první tým si dělá zálusk i další talentovaný mladík. Adam Forshaw právě podepsal s Evertonem nový jednoletý kontrakt, čímž následoval spoluhráče Nsialu a Wallace. Anglický křídelník debutoval v Premier League při výhře nad Wolves 3:0, mimo to se zaskvěl skvělou brankou v derby rezerv na Anfieldu při výsledku 2:2 a i dalšími výbornými zápasy v béčku.

„Chci se zlepšovat, nastupovat v každém střetnutí za rezervu a pomalu se prosazovat také v prvním týmu. Nemusím se do áčka dostat okamžitě, stačí, když budu odvádět dobré služby v rezervě a postupně pak snad dostanu šanci.

Duel na Molineux pro mě znamenal něco skvělého. Přesně kvůli tomuhle každý den tvrdě dřete na tréninku. V úvodu jsem byl trochu nervózní, po prvním kontaktu s míčem se ale vše spravilo a já si utkání užíval.

Ke konci sezóny jsme měli na marodce spoustu hráčů, takže jsem doufal, že bych se mohl dostat na lavičku náhradníků áčka. Když se tak poté stalo, cítil jsem se fantasticky. Role náhradníka se mi dostala i v posledním duelu sezóny proti Chelsea, i přestože se několik kluků vrátilo zpátky do hry, to mě potěšilo,“ neskrýval Forshaw radost.