5 minut s Timem Howardem

26/09/2011 0 Od Meňa

Několik otázek z širokého pole fotbalu jak světového, i toho anglického. Toť téma rozhovoru s Timem Howardem.

Na začátek se pro chvíli vraťme do minulé sezony. Tvůj bývalý klub, Manchester United, vyhrál svůj 19. titul – byl zasloužený?
Bez pochyby. Když vedete tabulku od začátku sezony do konce, titul si zasloužíte a když jste byli šampiony tolikrát jako oni, víte jak vyhrávat.

Jaký je recept Sira Alexe Fergusona na tak dlouhou profesní dlouhověkost a neustálé úspěchy?
Má svoji vizi, a je nekompromisní. Věci dokáže prohlédnout skrz a svou práci dělá poctivě, což žádá i od těch kolem něj. Vítězství se stávají zvykem, a to je to, co on a jeho klub mají. Celou dobu pracuje s velkými hráči a vím, že tlak může být relativní, ale on je po neustálým tlakem. Někteří hráči se zvládají těžko, ale Sir Alex je pokaždé strčí do kapsy. A to není vůbec jednoduché.

V posledních letech Everton v létě často jezdí do Spojených států. Sleduješ MLS?
Když můžu, tak ano. Mám v té lize spoustu přátel, ale nejčastěji sleduju týmy, se kterými jsme nedávno hráli – Philadelphia Union a DC United. Taky se zajímám o výsledky LA Galaxy a samozřejmě mého starého týmu, New York Red Bulls. Kdo letos vyhraje? Philadelphia je teď v dobré pozici, ale Galaxy mají skvělý tým. MLS je rozdílná v tom, že nemůžete moc předpovídat, protože se na konci hraje play off. Jednou z nejtěžších částí je cestování. MLS překáží velikost země, ale s tím se nedá nic dělat. Může to být náročné, to mluvím z vlastní zkušenosti, protože jsem v tom žil čtyři a půl roku. Víkendy jsou někdy hodně dlouhé!

A co evropská scéna? Zdá se, že Barcelonu z trůnu jen tak někdo nesesadí…
Jsou neskuteční. Každých třicet, čtyřicet let přijde tým, který změní pohled, jakým se na fotbal diváme. Způsob, jakým to dělá Barcelona už není třeba moc zmiňovat. Skutečně věřím tomu, že lidi nutí, aby fotbal viděli jinýma očima.

Představ si tedy, že jsi trenér a tvůj tým hraje proti Barceloně. Co bys svým hráčům před zápasem řekl?
No, já nejsem trenér a pokud bych byl, moc dobrý bych nebyl! Ani nevím, protože spousta top trenérů zkouší různé věci a nic nezabírá. Proti Barceloně musíte vypracovat dokonalý plán a váš tým musí hrát bezchybně, a to ještě za předpokladu, že Barcelona zrovna nebude mít svůj den!

Dostal se Lionel Messi již mezi největší postavy světové kopané?
Musí mezi nimi být. Samozřejmě, že když se podíváte na některé slavné fotbalisty, hodně z nich vyhrálo mistrovství světa, a myslím, že to je i v jeho myšlenkách. Ale myslím, že za padesát let budou lidé o Lionelu Messim pořád mluvit.

Kdo je mu momentálně fotbalově nejblíže?
Určitě Christiano Ronaldo a řekl bych, že i Wayne Rooney za to, co celou dobu dělá pro svůj klub a zemi. Ale vedle Messiho by se dalo postavit jen málo hráčů, protože abyste se dostali na vrchol je zapotřebí opravdu hodně.

Zmínil jsi, že by z tebe nebyl dobrý trenér. Znamená to tedy, že se po skončení kariéry trenéřině věnovat nebudeš?
Řekl bych, že ne. Opravdu mám rád hraní fotbalu, ale trénoval bych možná jen děti nebo teenagery, s profesionály je to moc těžké. Trenéři mají těžší život, než hráči, a moc se mi do něčeho takového nechce.

Kdo ze současného týmu má tedy největší manažerské ambice?
Phil Neville – a ne proto, že už teď je pěkně otravný a náročný! Má rád fotbal, rád o něm přemýšlí a věci vidí z jiných úhlů. Myslím, že i Bainesy to v sobě má, i když byste ho za žádnou cenu nepřesvědčili, aby to přiznal. A pak možná i Jags.

Pojďme na chvíli k rozhodčím. Čas od času na jejich adresu putuje plno stížností, jak to vidíš ty?
Dělají dobrou práci. Rozhodčí v Premier League mají dobrý přístup. Mají těžkou práci, pokaždé všechno nejde posoudit správně a vědí, že každé jejich rozhodnutí se polovině publika nebude líbit. V Anglii s nimi vycházíme dobře a můžeme spolu otevřeně mluvit.

To může být jedině dobře.
Samozřejmě. Emoce létají vzduchem a rozhodčí v Premier League vám dovolují ty emoce projevovat v souladu s pravidly. Pokud rozhodnutí nejde ve váš prospěch, naši rozhodčí nemají problém s vámi prohodit několik slov, protože mohou zmírnit situaci.

Jsou nějaká pravidla, která bys změnil?
Hodně se mluví o zavedení videa. Myslím, že by bylo docela jednoduché jej do hry začlenit a za velmi krátký okamžik by bylo schopné udělat rozhodnutí. Fanoušci by přesnost ocenili.

Další aspekt anglického fotbalu, který se čas od času dostává pod kritiku, je FA Cup. Věříš, že pohár svoje kouzlo stále neztratil?
Rozhodně. Hrál jsem ve třech finálových zápasech FA Cupu a vyhrál jsem jeden a zbylé dva prohrál. Díky tomu, jak ho tahle země vnímá víte, že to pořád bude speciální pohár. Je to fenomén. Vždy, když se FA Cupu blíží, všimnete si, jak se celý národ těší. A pokud se zvládnete dostat do finále, pak wow! Je to úžasná věc.

S FA Cupem máme spojené nedávné magické vzpomínky, když jsme se do finále dostali přes penaltový rozstřel. Je to pořád ten nejlepší způsob, jak po prodloužení rozhodnout výsledek?
Pro mě určitě. Slyšel jsem různé typy bizarních návrhů a scénářů, ale nakonec zápas musí nějak skončit a penalty mají všechno. Možná je to proto, že si myslím, že jejich zastavování je snazší, než jejich proměňování!

Nakonec, Time, co ti probíhá v hlavě když zneškodníš penaltu a radostí nakopneš tyč!?
Ha ha! Je to čistá radost a já emoce neskrývám. Beru to hodně vážně, takže jsem nadšený, když dáme gól, když chytím velkou šanci, nebo když obránce provede skvělý zákrok. Všechno to pro mě znamená hodně, protože to může obrovskou měrou přispět k výhře.