Preview: Everton – Wolverhampton Wanderers

18/11/2011 0 Od Riči

Po reprezentační přestávce se opět rozbíhá kolotoč jménem Premier League a Everton čeká velmi důležitý zápas, proti Wolves se totiž nic jiného než tři body neberou v úvahu.

Poslední měsíc a půl si fanoušci Evertonu prožili sérii hořkých zklamání. Všichni si sice byli vědomi těžké losu, ovšem jen málokdo tipoval bodový zisk pouze z výletu na Craven Cottage. A to se o vítězství nad Fulhamem rozhodlo až v posledních minutách. Manchester City, Liverpool, Chelsea, Manchester United a Newcastle, ti všichni od konce září Toffees porazili. Když k tomu přičteme i vypadnutí z Ligového poháru proti Chelsea, dostaneme se na nelichotivou bilanci. Z poslední sedmi soutěžních střetnutí Everton šest prohrál a pouze jednou slavil výhru. Není tedy divu, že do sobotního duelu půjde ze sedmnácté pozice s deseti body a zhoršenou morálku v týmu.

Důležitost nadcházející střetnutí si uvědomuje i zástupce kapitána Phil Jagielka: „Věříme ve šňůru zápasů, v nich budeme bodovat. Proti Wolves hrajeme doma, a i proto budeme favorité, ačkoliv se soupeř nachází v tabulce o pár míst výše než my. Musíme se vrátit na vítěznou notu. Lidé většinou říkají – sezóna začíná až v tomto období. Realita je ovšem taková, že máme jen pár bodů, které bychom měli co nejdříve rozmnožit. V podobné situaci nejsme poprvé. Rozhodně se nám ale nezamlouvá, potřebuje prostě dobré výsledky.

Wolves se poslední kolo vydařilo, což je může nastartovat k lepším zítřkům. Určitě přijedou na Goodison Park s úmyslem nás potrápit. My potřebujeme být soustředění od první minuty, rychlá branka by nám rozhodně pomohla. Pokud navážeme na výkony ze soubojů s Chelsea a Manchesterem United a zlepšíme náš herní projev v poslední třetině, v sobotu budeme mít šanci na úspěch. Sezóna se ještě pořád rozjíždí, musíme ale začít sbírat body.“

Ani Wolverhampton se nenachází v úplně optimálním rozpoložení. Sice okupuje třináctou příčku s jedenácti nasbíranými body, ovšem v poslední době si hlavně manažer Mick McCarthy prožívá menší peklo. Vlci vstoupili do sezóny skvěle, v prvních třech kolech nasbírali sedm bodů a mnozí fanoušci už viděli svůj tým na konci ročníku v klidných vodách průměru Premier League. Vždyť i majitel, Steve Morgan, se v létě nechal slyšet, jak nechce jenom pořád dokola bojovat o záchranu.

Jenže po skvělých prvních třech utkání přišel nečekaný útlum v podobě šesti ligových proher v řadě. A to ani zdaleka se nemá cenu vymlouvat na těžký los. Poté sice přišla remíza v domácím střetnutí s nováčkem ze Swansea, ale i to bylo na v dané situaci málo. Navíc v onom zápase fanoušci Wolves naplno projevili svou už déle trvající nedůvěru v McCarthyho. Z tribun se ozývaly časté pokřiky ohledně vyhazovu manažera, s čímž se irský lodivod nesmířil a po utkání příznivcům řádně vyčinil.

V posledním kole však Wolves zabrali a v záchranářské bitvě porazili Wigan 3:1, nastartuje je to k lepším výsledkům?

Historie soupeře

Počátkům klubu vdechl život ředitel wolverhamptonské školy St. Lukes, Harry Barcroft, jenž potřeboval složit nové školní mužstvo. To se psal rok 1877. Po splynutí místního fotbalového a kriketového týmu o dva roky později byl na světě klub s názvem Wolverhampton Wanderers. Podobně jako Everton, i Wolves si vyzkoušeli hned několik hřišť, než se zdárně usadili. Po štacích na Windmill Field, John Harper´s Field a Dudley Road, se v roce 1889 stali nájemníky dosavadního Molineux Stadium.

Již z historie vyplývá, že Wolverhampton byl od prvních let jedním z nejvlivnějších klubů. Roku 1888 se stal zakládajícím členem Football League a hrál také ústřední roli v založení Evropského poháru. Vedoucí postavení si klub pomohl vydobýt před první světovou válkou také ziskem dvou FA Cupů. Pod vedením legendárního manažera Stana Cullise zažili Wolves nejplodnější časy. Mezi lety 1949-1960 si Wolverhampton došel pro tři mistrovské tituly a jeden Anglický pohár. V té době se mimo jiné zrodila myšlenka poháru, sdružujícího nejlepší evropské celky. Wolves se jakožto úřadující ligoví šampioni jeho prvního ročníku účastnili a díky výhrám nad Spartakem Moskva, Realem Madrid, či Barcelonou, se ocitli na vrcholu slávy.

Forma týmu měla nicméně v dalších letech spíše lehce sestupnou tendenci, ačkoliv ještě v roce 1972 Wolves došli až do finále poháru UEFA, kde ovšem podlehli Tottenhamu. V roce 1974 a 1980 putoval do Wolverhamptonu Ligový pohár, ale to už se o slovo hlásil nevídaný úpadek, na jehož konci se klub propadnul až do Fourth Division. Návrat zpět pomohl vyčarovat manažer Graham Turner, za vydatné pomoci legendárního útočníka Steva Bulla. Během cesty do Second Division navíc do klubové vitríny putovala Football League Trophy. Devatenáctiletý prvoligový půst byl ukončen v roce 2003, hned rok nato však Wolverhampton spadl zpět do zrádné Championship. Roku 2006 se týmu ujal irský manažer Mick McCarthy, jenž na Molinex buduje mladé a ambiciózní mužstvo, jež rozhodně nemá v plánu nejvyšší soutěž opouštět.

Posledních pět utkání

Everton

15.10.2011 Premier League 8.kolo Chelsea FC Everton FC 3:1
23.10.2011 Premier League 9. kolo Fulham FC Everton FC 1:3
26.10.2011 Ligový pohár 4. kolo Everton FC Chelsea FC 1:2 po prodloužení
29.10.2011 Premier League 10. kolo Everton FC Manchester United 0:1
05.11.2011 Premier League 11. kolo Newcastle Everton FC 2:1

Wolverhampton

16.10.2011 Premier League 8. kolo W.B.A. Wolverhampton 2:0
22.10.2011 Premier League 9. kolo Wolverhampton Swansea City 2:2
26.10.2011 Ligový pohár 4. kolo Wolverhampton Manchester City 2:5
29.10.2011 Premier League 10. kolo Manchester City Wolverhampton 3:1
06.11.2011 Premier League 11. kolo Wolverhampton Wigan 3:1

Vzájemné

01.05.2004 Premier League 36. kolo Wolverhampton Everton FC 2:1
17.10.2009 Premier League 9. kolo Everton FC Wolverhampton 1:1
27.03.2010 Premier League 32. kolo Wolverhampton Everton FC 0:0
21.08.2010 Premier League 2. kolo Everton FC Wolverhampton 1:1
09.04.2011 Premier League 32. kolo Wolverhampton Everton FC 0:3

 

Zápasová fakta

Vzájemná
– ve třech z posledních čtyř konfrontací se zrodila remíza, jen v dubnu letošního roku Everton venku rozdrtil Wolves 3:0
– od května roku 2004 Everton nezažil porážku, tenkrát naposledy Vlci vyhráli 2:1
– výhra Wolves na Goodison Parku je pořádně šedivá, stalo se tak v roce 1979 (3:2) a při debutu v dresu hostů se brankou představil Andy Gray, pozdější kanonýr Toffees
– všechny čtyři branky, které kdy Wolverhampton vstřelil Evertonu v Premier League, padly ve druhých poločasech.

Everton
– neudržel čisté konto deset střetnutí ve všech soutěží, naposledy neinkasoval v prvním kole proti Blackburnu při výhře 1:0, a to soupeř zahodil dvě penalty
– z posledních sedmi utkání ve všech soutěží šest prohrál
– když poprvé v zápase inkasoval, prohrál šestkrát v sedmi ligových kolech
– deset bodů v deseti zápasech je nejhorší bilance od sezóny 2005/06, v níž měl ve stejné části ročníku bodů pouze sedm
– v Premier League na domácí půdě letos porazil pouze poslední Wigan
– Leon Osman vyhlíží svůj 200. ligový start.

Wolverhampton
– poslední výhra 3:1 nad Wiganem byl jediný případ, kdy vstřelil v právě probíhající sezóně Premier League více než dvě branky
– venku nevyhrál od prvního kola, kdy vykradl tříbodovým ziskem 2:1 Blackburn
– v sedmi výjezdech na Merseyside vyhrál jen jednou, v loňském prosinci proti Liverpoolu
– Matta Jarvise dělí jedna trefa od 25 gólů za Wolves
– jestliže Christophe Berra nastoupí, bude za klub už po sté

Absence

Phil Jagielka podal v dresu Albionu v přátelském souboji proti Španělsku dobrý výkon, proti Švédsku už ale vinou zranění nehrál. Pokud chce v sobotu nastoupit, jeho zlomený prst bude muset dostat obstřik injekcí. Marouane Fellani v týdnu prodloužil smlouvu o pět let a po trestu za žluté karty se vrací na hřiště, naposledy chyběl v Newcastlu.

Mick McCarthy může počítat skoro se všemi, pouze Kevin Foley se ještě zotavuje ze zranění kotníku.

Co: Everton FC – Wolverhampton Wanderers
Kde: Goodison Park, Liverpool
Kdy: 19.11.2011 od 16:00 SEČ
Rozhodčí: J. Moss, asistenti J. Flynn a G. Turner