Preview: Everton – Tamworth

06/01/2012 0 Od Meňa

Říká se, že úvodní kola FA Cupu bývají nejzrádnější a právě jednoho takového kandidáta, který touží překvapit celou Anglii, přivítá v sobotu Everton.

Možná poslední zbývající fotbalová soutěž, která si i přes veškeré nástrahy moderní doby dokázala udržet všechny svoje charakteristické rysy od tradic třeba až k nevyzpytatlenosti oněch kouzelných zápasů, je tu. Samotný FA Cup začal pro ty nejmenší trpaslíky na fotbalové mapě Anglie již v letních měsících, mrazivý leden je pak měsícem M, kdy do bojů o prestižní trofej vstupují jména vzbuzující respekt.

Do loňského FA Cupu vykročil Everton duelem na hřišti Scunthorpe United a zápas přinesl příjemnou změnu. Střelecky trápící se tým smetl Irons pěti góly. Co by to ale bylo za sezonu, aby se Toffees v jednom z pohárů do cesty dříve nebo později nepostavila Chelsea. Ve čtvrtém kole se muselo rozhodovat až v odvetě na Stamford Bridge, která díky vyrovnávacímu gólu z konce prodloužení a vítězným penaltám, přinesla možná nejlepší okamžiky loňské sezony. No a páté kolo znamenalo konečnou a také potvrzení schopnosti Evertonu prohrát s kýmkoliv. Na Goodison Parku se Blues nechali přehrát Readingem a nadějně rozehraný pohár skončil ostudou.

Tamworth, hrající Blue Square Bet Premier Conference National, se pochopitelně v Anglickém poháru většinou dlouho neohřeje, poslední roky však přinesly viditelné zlepšení. Do třetího kola se letos Lambs probojovali již potřetí během sedmi let, přičemž naposled se tak stalo v roce 2007, kdy se setkali s Norwichem a ještě o rok dříve se podívali na Britannia Stadium tehdy ještě druholigového Stoke City, kde před prohranou domácí odvetou na penalty, dokonce dokázali remizovat. Loni Tamworth ztroskotal ve druhém kvalifikačním kole, když nestačil na Carlisle United. Letos pak Lambs v cestě na Goodison přešli přes Hinckley, Gateshead a King’s Lynn Town.

Na maličký klub ze Staffordshire však nyní čeká jeden z největších dnů jejich historie. Proti klubu z Premier League si Lambs ještě nikdy nezahráli a možná na prstech jedné ruky by se dala spočítat předchozí střetnutí s celky, reprezentujícími elitní soutěž.

„FA Cup má obrovskou historii. Nevybavím si žádnou jinou soutěž, která má kolem sebe takové kouzlo,“ říká manažer aktuálně čtrnáctého týmu Conference, Marcus Law. „V sobotu budeme součástí i my a je to fantastický úspěch. Ať už bude výsledek jakýkoliv, hráči vejdou do historie jako ti, kteří dosáhli třetího kola FA Cupu na Goodison Parku, Everton proti Tamworthu a to je neuvěřitelný pocit. Hráči snili o tom zahrát si proti prvoligovému týmu, na prvoligovém hřišti, před prvoligovým publikem a koncem týdne se jim to splní.“

Utkání netrpělivě vyhlíží i klubový funkcionář Rod Hadley, jediný zaměstanec klubu na plný úvazek, jehož rozpis práce nemá nic společného s herní stránkou věci. Podle něj Tamworth přípravy na velký zápas zvládl na jedničku. „Doufám, že Everton ví, že tady se nebavíme o hospodském týmu. Věci tu děláme pořádně,“ tvrdí Hadley. „Po losu byli všichni – hráči, trenéři, personál, členové vedení a fanoušci – v klubovně a celé místo vybuchlo nadšením. Znamenalo to hodně práce, ale máme organizační schopnosti, díky kterým jsme si s tím poradili.“

„Everton je rozhodně po téhle stránce milý klub. Nejsou to žádní nafoukanci, jak byste od některých týmů z Premier League očekávali. My sami jsme skromní. V naší lize jsou hráči, kteří si týdně vydělávají čtyřmístné částky, ale to u nás neplatí. Máme štěstí, že máme takového chairmana, jako Boba Andrewse. Pokud je tu deficit, vždycky si s ním poradí. V posledních letech se nám daří.“

Hadley nezapomněl ani na případnou možnost odvety na Lamb Ground. „Očekávám, že odveta by byla vysílána v televizi a reportéři by si chtěli zabrat místa okolo hřiště. Myslím, že stadion by mohlo naplnit 3800 diváků, přičemž Everton by dostal 800 lístků za bránou. Budeme připraveni pokud na Goodisonu remizujeme, ve fotbale nikdy nevíte. Vstupenky by byly vytisknuty v neděli ráno a předpokládám, že už ve dvě hodiny odpoledne by bylo vyprodáno.“

Utkání v žádném případě nepodceňovat a brát jej jako ligový zápas, pak Evertonu radí legendární Kevin Ratcliffe. Někdejší obránce ví o čem mluví. V roce 1985 si s Toffees zahrál v pátém kole proti neligovému Telfordu, který z Goodisonu odjel s prohrou 3-0.

„S Tefordem jsme hráli už dávno. Ale pořád platí to, že jim nesmíte dát šanci. Bude to těsné, pro ně to bude jako finále. Budou chtít zanechat dojem. Je zapotřebí nebrat zápas na lehkou váhu a věnovat mu stejnou pozornost jako zápasu Premier League, říká Ratcliffe, podle kterého je na čase, aby se ostatní týmy znovu začaly bát jezdit na Goodison.

„Nedáváme dost gólů a nemáme dost domácích výher. To mluví za všechno. Musíme tohle hřiště zase přeměnit v pevnost, kterou v nedávných letech byla. V minulosti, nejen když jsem hrál já, ale i pod Davidem Moyesem, tu byl pro ostatní týmy faktor strachu. I ty nejlepší týmy sem jezdí nerady. Goodison Park je jeden z těch originálních stadionů, ze kterého se pevnost dá vytvořit. Diváci mohou být dvanáctým mužem, ale na oplátku jim musíte něco dát. Pak zase dostanete něco od nich, funguje to oboustranně.“

Tamworth FC

Zhruba pětasedmdesátitisícové město ze Staffordshire v kopané nejdříve reprezentoval klub pod názvem Tamworth Castle FC, ten ale v roce 1933 zanikl. Bez klubu ale v Tamworthu dlouho nebyli. Ještě ve stejném roce rozjel jistý místní obchodník kampaň, ta dala věci do pohybu a vedla ke zrodu Tamworth FC. Tým hrál původně na plácku vedle jedné z městských hospod, než se v roce 1934 přesunul na současný Lamb Ground.

Zpočátku hrál Tamworth v soutěži zvané Birmingham Combination a později se přidal k West Midlands League. První výrazný úspěch přišel v šedesátých letech. Lambs v sezonách 1963/64 a 1965/66 ve svojí lize triumfovali a zároveň se ve stejném desetiletí stali vítězi West Midlands Cupu, Birmingham Senior Cupu a Staffordshire Senior Cupu. Roku 1972 Tamworth postoupil do Southern League, i přesto však klesala návštěvnost a dávaly o sobě vědět i finanční potíže. Klub se nakonec vrátil do West Midlands League a v roce 1984 byl převzat konsorciem místních obchodníků. O čtyři roky později Tamworth vyhrál ligu a byl zpět v Southern League.

Velký úspěch zažil Tamworth, již pod taktovkou Grahama Smithe, v roce 1989, když ve finále FA Vase porazil Sudbury Town. Ve Wembley se sice remizovalo 1-1, odvetu hranou na London Road v Peterborough, však Lambs ovládli jednoznačně 3-0. Počátkem nového tisíciletí navíc začali sahat po postupu do Conference National, který se jim po předchozím neúspěšném pokusu podařil na konci sezony 2002/03, když vyhráli celou Southern League. Ve stejné sezoně se Tamworth podíval i do finále FA Trophy, zisk doublu jim však odepřela prohra 1-2 s Burscough.

V únoru 2006 Lambs zkompletovali možná nejprestižnější přestup ve své historii, kterým byl příchod bývalého záložníka Arsenalu a anglické reprezentace, Paula Mersona. Dohoda však trvala jen do konce sezony a většina platu byla hrazena Walsallem, klubem, který tehdy vedl jako manažer. Nakonec měla dohoda trvání pouhých dvou zápasů, přičemž Merson odehrál zápas jeden, a to v domácí prohře s Halifaxem. Ani ne měsíc po příchodu do Tamworthu oznámil Merson konec hráčské kariéry.

V sezoně 2005/06, se Lambs vůbec poprvé podívali do třetího kola FA Cupu, což napříč bídné ligové formě zopakovali ještě o rok později. Norwich City tehdy Tamworth porazil a o 18 dní později byl bez manažera. Ani změna však nepomohla, tým skončil na 22. příčce a poroučel se. Nedařilo se ani po sestupu do Conference North, kde Tamworth v následující sezoně skončil patnáctý. Zato další sezona už byla z jiného soudku. Lambs vyhráli titul, ovšem v národní Conferenci bojovali o holé přežití a zachraňovali se až v poslední den sezony, kdy porazili Forest Green Rovers. Ničím jist si Tamworth nemohl být ani v minulé sezoně, příslušnost v Conferenci si však udržel finišem na 19. příčce.

  • Kdy: 7.1. 16:00 SEČ
  • Kde: Goodison Park
  • Rozhodčí: Robert Madley