FA Cup Preview: Sunderland – Everton

27/03/2012 0 Od Riči

Dnes večer se rozhodne o posledním semifinalistovi FA Cupu. První duel mezi Everton a Sunderlandem skončil nerozhodně, a tak postupujícího určí až odvetné utkání na Stadium of Light.

Týmové novinky

Domácím se vrací kapitán Lee Cattermole, kterému vypršel čtyř-zápasový trest. Phil Bardsley se Sebastianem Larsson se stihli dát do pořádku, proto pravděpodobně oba uvidíme v základní sestavě. Naopak kvůli zdravotním problémům do hry nezasáhnou Keiren Westwood, John O´Shea a Kieran Richardson.

Everton v poháru nemůže využít Stevena Pienaara, jelikož letos do FA Cupu naskočil už za Tottenham. Nad Jackem Rodwellem (podkolenní šlacha) a Seamusem Colemanem (stehno) visí otázník. Mladý Ross Barkley odpoledne odehrál střetnutí za rezervu, takže večer ho v nominaci neuvidíme. Royston Drenthe chyběl v sobotní kole Premier League na půdě Swansea a proti Sunderlandu opět nenastoupí. Podle Davida Moyese jsou příčinou rodinné problémy.Manažer Sunderlandu Martin O´Neill se nechal slyšet: „Bude to velký večer pro oba kluby. Motivaci nikomu nechybí. Everton má šanci se v rámci Merseyside derby v semifinále postavit Liverpoolu a pro nás by bylo skvělé se dostat do Wembley. Probojovali jsme se až k dnešnímu čtvrtfinále, rozhodně se teď nevzdáme.“

Davidu Moyesovi se zase nelíbí těžký los Toffees: „Náročný rozpis bude mít vliv na hráče, musíme se však s tím vypořádat. Jak jsem několikrát řekl, rozlosování pro nás není příliš spravedlivé. Premier League je v aktuálním ročníku pro Everton drsná.“ Na otázku jak ke svému závěru došel, Skot odvětil: „Do toho nos nestrkejte.“

Sunderland AFC: Mignolet, Gordon, Bardsley, Bridge, Turner, Kilgallon, Kyrgiakos, Lynch, Cattermole, Gardner, Larsson, Elmohamady, McClean, Vaughan, Meyler, Colback, Sessegnon, Bendtner, Wickham, Ji, Campbell.

Everton FC: Howard, Neville, Hibbert, Distin, Jagielka, Heitinga, Baines, Cahill, Gibson, Fellaini, Osman, Gueye, Jelavic, Mucha, Stracqualursi, Anichebe, McFadden.

Zápasová fakta

Vzájemná
• V prvním čtvrtfinále na Goodison Parku se zrodila remíza 1:1. Hosty nejprve poslal do vedení ve 12. minutě Phil Bardsley, Tim Cahill ve 23. minutě šťastnou hlavičkou vyrovnal.
• Týmy se střetli 171x, Everton 75x vyhrál, 66x prohrál a 30x remizoval.
• Sunderland nedokázal Blues porazit již 16 utkání, přičemž poražen byl 11x. Naposledy Black Cats triumfovali v prosince roku 2001 (1:0 doma). Letos mezi sebou oba kluby v lize i FA Cupu remizovali 1:1.
• V FA Cupu se mužstva střetávají po dvanácté. Everton postoupil v sedmi případech, naposledy v roce 2005. Jeho protivník logicky čtyřikrát, naposledy však až v roce 1979.
• Dnes úspěšný celek se utká v semifinále ve Wembley s Liverpoolem 14. dubna.

Sunderland
• Posledně se vítězové poháru z let 1937 a 1973 ocitli v semifinále FA Cupu v roce 2004. V celkové historii do semifinále postoupili pětkrát z osmi případů, kdy se probojovali do čtvrtfinále
• Pod Martinem O´Neillem Sunderland zvítězil ve 12 utkáních z 21 celkových.

Everton
• V tabulce Premier League zaujímá pozici těsně za Sunderlandem, na devátém místě má ovšem stejně bodů.
• Pětinásobní vítězové zažívají nejlepší jízdu FA Cupu od tři roky staré porážky ve finále od Chelsea.
• Ve čtvrtfinále hrají po 41., což je vůbec nejvíce ze všech klubů.

Sunderland AFC – Everton FC
Opakované šesté kolo FA Cupu
27.03. 2012 od 21:00
Stadium of Light, Sunderland
Rozhodčí: Lee Probert