FA Cup preview: Everton – Liverpool

12/04/2012 0 Od Meňa

To, co dlouhou dobu viselo ve vzduchu, se stalo realitou. Poslední pohárový los Evertonu přidělil největšího rivala a do semifinálového výkopu ve Wembley zbývají jen hodiny.

Napětí stoupá, nervozita se dá krájet. Evertonians zažívají pohárové deja-vu. Když si v semifinále FA Cupu před třemi roky zahráli naposled, to neskutečné vypětí za to ale stálo. A to hrálo „jen“ proti Manchesteru United. Tentokrát je zapotřebí zdolat drahoušky z opačné strany Stanley Parku a porážka je naprosto nepřípustná. Prohrát těsně před branami, ve Wembley, s největším rivalem… to prostě nejde.

Everton už třikrát na vlastní kůži poznal, jak hořká dokáže být finálová prohra v derby, takže kdo ví, možná že teď je zase řada na Liverpoolu. Koneckonců pokud Toffees gigantické derby zvládnou, o překvapení nepůjde. Během jara se tradičně pyšní dobrou formou – v porovnání se soupeřem by se dalo říct fantastickou. Ale to už předbíháme, protože jak říká staré klišé, v pohárech a derby o aktuální formu vůbec nejde. Nakolik se to projeví v den D se uvidí, ale David Moyes má jasno. Favoritem prý bude stále Liverpool.

„Sázkové kanceláře se často nemýlí. A sázkové kanceláře také nepochybně uvidí favorita v Liverpoolu. Díky kvalitě a mužstvu, které Liverpool má, je tak bude vidět většina lidí. Ale já mohu mluvit pouze o Evertonu. To, co Liverpool dělá, nebo kolik utrácejí s námi nemá nic společného.

Fotbal se posunuje a vždycky se nevracíte k tomu, jaké to bylo a jak se to stalo,“ vzpomíná Moyes na semifinálové vítězství z roku 2009. „Ale myslím, že před zápasem jsme tehdy neudělali mnoho věcí jinak, než nyní. Letošním rozdílem je to, že jsme ve čtvrtfinále museli hrát odvetu a stále jsme nevěděli, jestli se do semifinále dostaneme. Zápasy přicházejí rychle a doufáme, že hráči budou pokračovat ve formě, jakou mají. Semifinále jsou odlišné zápasy a kdo ví, co se stane.

Je magické podívat se znovu do Wembley. Nejen se tam vůbec dostat, ale zahrát si v něm rovnou derby, to je magické. Vím, že v minulosti se oba týmy ve Wembley několik setkaly, myslím, že to byla 80. léta. Být manažerem Evertonu a dovést tým znovu do Wembley je zkrátka speciální.

Jestli je to letos větší zápas? Nevím, jestli bych řekl větší. Ať už v semifinále hrajeme s kýmkoliv, pokaždé to vidím pro Everton jako velkou událost. Ale derby tomu určitě přidává. Liverpool má skvělou historii, to ale i Everton, takže oba kluby půjdou do zápasu s tím, že chtějí vyhrát, ale v Evertonu myslíme na to, že se pokusíme být pozitivní a vypracovat si co nejvíce šancí, jak do dostat do finále.“

Snažit se o to Everton bude s vizitkou pouhých dvou proher v posledních sedmnácti zápasech, z nichž jedna však přišla právě proti Liverpoolu. Sebevědomí ale mužstvu nechybí a právě to může v zápase hrát výsadní roli.

„Rozhodně jsme se oproti začátku sezony zlepšili,“ souhlasí Moyes. „Forma, se kterou hráči hrají, sebevědomí, které mají, góly, které v zápasech střílíme – všechny tyto věci ukazují, že jsme se zlepšili. Několikrát jsem už řekl, že naše lednové příchody udělaly velký rozdíl, ale dík také patří klukům, kteří už tu byli. Drželi spolu a znovu se dostali do formy.“

Velký hlad v očích hráčů pak vidí Moyesů asistent Steve Round. Ačkoliv s Moyesem souhlasí v označení Liverpoolu jako favorita, nepochybuje o tom, že Everton zatne zuby a obrovskou příležitost si nenechá proklouznout mezi prsty.

„Myslím, že do zápasu nepůjdeme jako outsideři, ale na druhou stranu cítíme, že Liverpool je mírný favorit. Myslím, že rozdíl mezi oběma týmy se hodně zmenšil a nyní jsou téměř na stejné úrovni. Navíc máme v zádech naše fanoušky – stačilo je vidět jen v Sunderlandu, byli úžasní. Všechno tohle znamená, že jsme sebevědomí a očekáváme výhru. Liverpool nejspíš má nálepku favorita, ale naši kluci mají v očích obrovský hlad.

Hrajeme dobře, dáváme góly a nemáme skoro žádné zraněné. Je znatelné, že výkony hráčů šly nahoru, ale nemyslím, že to je díky myšlenkám na semifinále. Myslím, že je to jen sebevědomí, které se zvyšuje díky výsledkům a dobrým výkonům. Vidím hráče, kteří se zlepšují týden za týdnem a to pro nás v tuhle chvíli může být jedině dobře.

Určitě byste raději chtěli hrát lépe, než špatně. Pokud hrajete dobře a vítězíte, roste sebevědomí v jeden druhého. Souhlasím s manažerovým názorem, že pohárový zápas je svůj. V zápasech FA Cupu jde o víru a právě ta v tomto poháru rozhodla už mnoho utkání. To a ještě derby ve Wembley je prostě jeden daný den. Existuje rčení které říká, že fotbalové zápasy pokaždé nevyhrávají nejlepší týmy, ale většinou nejlepší týmy v ten daný den. A tím týmem musíme být v sobotu my.

Poslední semifinále byla neuvěřitelná příležitost a naši fanoušci byli fantastičtí. Naprosto vynikající – takový hluk jsem předtím nikdy neslyšel. Od začátku do konce stáli za týmem. Byl to skvělý den. Není to takový den jako finále, které jsme posledně bohužel nevyhráli, ale je to taková předehra.

Máme hráče s velkými zkušenostmi. John Heitinga hrál ve finále mistrovství světa a nechybí nám hráči, kteří si zahráli ve velkých zápasech, ve velkých stadionech za velkých příležitostí. Navštívil jsem mnoho semifinálových a finálových zápasů, takže pomáhá mít tu zkušenost a vědět, co čekat. Do zápasu nejdete slepí – víte, že musíte hrát svou hru a nenechat se unést velikostí okamžiku.“

Podle Rounda se hráči v tréninku věnují také pokutovým kopům. Před třemi roky se jim to také vyplatilo, když Manchester United porazili právě v rozstřele. Úspěch navíc Toffees v penaltách sklízeli také v loňském ročníku FA Cupu, kdy ve čtvrtém kole na Stamford Bridge vyřadili Chelsea.

„Penaltám se věnujeme. Už od doby, co tu jsem je to naše vlastnost, protože pokaždé když jdeme do zápasu, který může být rozhodnut rozstřelem, tak je trénujeme a tohle není žádná výjimka. Samozřejmě chcete vyhrát po 90 minutách nebo prodloužení, ale pokud na penalty dojde, budeme připraveni. Za poslední léta jsme v nich celkem úspěšní, takže pokud tato možnost nastane, máme v kluky důvěru. Máme navíc skvělého brankáře v Timu Howardovi. V penaltách má dobrou bilanci, takže ani tady není důvod k obavám.“

Velkou oporu bude mít Everton klasicky v Leightonu Bainesovi. S hodně velkou špetkou nadsázky se dá říct, že bek na postup Evertonu doplatil, jinak by totiž býval o velikonočním pondělí proti Sunderlandu nastoupil ke svému stému ligovému zápasu v řadě. Jenže David Moyes nechal obránce odpočívat, takže se zastavil na hranici 99 utkání. Baines nad tím ale mává rukou a raději se soustředí na derby.

„Byla to prekérní situace. Manažer se rozhodl tým trochu pozměnit a sobota byla jeho prioritou, takové bylo jeho rozhodnutí. Byl by to pěkný mezník, ale smažu to a zkusím zase začít znovu. Sobota bude velká. Kluci proti Sunderlandu odvedli skvělou práci, a to nám doufejme o víkendu pomůže. V týmu je teď hodně sebevědomí a to je jen dobře.

Zkušenosti by nám měly pomoct. Nejen proto, že jsme ve Wembley už hráli, ale i proto, že všichni už jsme teď zase o něco zkušenější. Většina z nás jsou reprezentanti zvyklí na velké zápasy a stadiony, takže tohle nebude problém. Pro mě osobně je to ještě o něco jiné, protože jsem z Liverpoolu. Snažíte se moc se do toho nezamotat, ale samozřejmě to od lidí slyšíte z první ruky. Myslím, že je důležité, aby místní kluci ostatním klukům vysvětlili, jak moc to znamená.“

Teď nebo nikdy – to je zase před zápasem heslo Phila Nevilla. Kapitán Evertonu už jedno hořké finálové zklamání s Evertonem zažil a za žádnou cenu nestojí o opakování. Muž, který ve své kariéře vyhrál deset trofejí s Manchesterem United dobře ví, že v letošním ročníku mají Blues možná největší šanci.

„Máme jádro hráčů, kteří jsou v klubu už dlouho. Získali jsme zkušenosti v lize, pohárových zápasech a Evropě a pořád jsme je nezužitkovali. Musíme to napravit. Zoufale chci vyhrát a pozvednout trofej jako kapitán Evertonu. Tahle hra je o vyhrávání trofejí a vyhrávání medailí a tento klub na trofej čeká už příliš dlouho.

Bude to obrovský zápas. Od té doby, co známe los je to to jediné, na co myslíme, i když jsme hráli ligové zápasy a čekala nás ještě odveta se Sunderlandem. Vím, že jsme to zlehčovali a říkali, že se soustředíme na ligu, ale je to první věc, na kterou myslím, to nemůžu popřít. Bude to velká událost.

Myslím, že zápasy mezi Evertonem a Liverpoolem jsou už tak dost magické, ale ve Wembley… Jako kluk vyrůstající v 80. letech si vzpomínám, že to byly speciální okamžiky pro celé město a doufali jste, že si jednou taky zahrajete v zápase takového formátu. A v sobotu je to tady. Chceme FA Cup, takže ale doufáme, že to nebude největší zápas naší sezony. Doufáme, že jím bude finále.

Manažer je tu už deset let, takže si říkáte, jestli to není ve scénáři. Ale stejně tak je to důležité pro chairmana a je důležité, že fanoušci a hráči to cítí stejně. Celkově je pro klub důležité začít vyhrávat trofeje nebo zažívat víc takových dní. Pod manažerem jsme prožili už hodně speciálních dní a jen doufáme, že sobota bude jedním ze dvou speciálních dní, které ze sezony zbývají,“ věří kapitán.

  • Kdy: 14.4. 13:30 SEČ
  • Kde: Wembley Stadium
  • Rozhodčí: Howard Webb

 

COME ON YOU BLUES!