Moyes chce budovat tým kolem Jelaviće

10/05/2012 0 Od Riči

Jen zřídka se přihodí, aby se posila okamžitě stala jednou z klíčových postav mužstva. Nikicovi Jelavićovi se to podařilo, a tak chce David Moyes na něm postavit tým.

Chorvat manažera Toffees velmi překvapil, samozřejmě v pozitivním smyslu. Vždyť pouze za 5,5 miliónů liber pořídil útočníka, který nastřílel od svého lednového přestupu deset branek. Zdá se, že Everton konečně našel hrot schopný pravidelně dávat góly. Absenci kanonýra mnozí odborníci přičítali rozdíl mezi EFC a nejlepšími kluby v lize.

Z tohoto důvodu chce Moyes kolem Jelaviće postavit konkurenceschopný tým. A vhodný hráč číslo 1? Samozřejmě Steven Pienaar. Hbitý záložník se na Goodison Park vrátil v lednu v rámci hostování do konce sezóny z Tottenhamu, kde mu pšenka nekvetla. A v každém utkání, v němž v dresu Blues nastoupil, patřil k nejlepším hráčům. Dařilo se mu opravdu výborně, zatímco Spurs se na jaře častokrát trápí a nepochybně by se jim Jihoafričan velmi hodil.

David Moyes odhalil své plány: „Budeme zjišťovat, kdo by se hodil k Jelavićovi. Pokusíme se k němu najít vhodné typy fotbalistů, které budeme schopni koupit. Sestavování mužstva je mnohdy jako hledat správný kousek skládačky. V minulosti jsme kádr několikrát doplnili o vhodné hráče, a proto za nás aktuálně hrají dobří střední obránci, výborný levý bek a slušní záložníci. Často však postrádáme kreativitu.

V minulosti jsme ztratili Stevena Pienaara, Mikela Artetu, chyběl nám také útočník schopný střílet více branek. Najednou už ale máme strikera, bohužel stále postrádáme trochu kreativity. Steven nám v této činnosti hodně pomohl, jeho návrat nám prospěl. Nad jeho budoucností visí otazník, ovšem zcela jistě bychom ho nadále potřebovali.“

David Moyes je za Jelaviće rád, vždyť s omezenými finančními prostředky se mu, zdá se, podařilo koupit výborného útočníka. Bývalá opora Rangers se díky střelecké potenci dostala do širšího výběru chorvatské reprezentace pro Mistrovství Evropy 2012. Místenka v týmu Slavena Biliće do Polska a Ukrajiny by ji neměla útéct. Za měsíc duben byl dokonce Jelavić zvolen nejlepším hráčem Premier League.

„V hlavě přemítám o posilách, které budou schopné přispět k dalšímu progresu. Koupě Jelaviće se ukázala prvotřídní. Jak jinak byste chtěli získat za solidní cenu útočníka, který může nastřílet dvacet branek za sezónu v Premier League? Za takové hráče se většinou platí sumy okolo patnácti až dvaceti miliónů liber. Na konci sezóny si promluvíme s předsedou Billem Kenwrightem a uvidíme, kam budou naše kroky směřovat,“ prozradil Moyes.