Fellaini nahradí Cahilla, věří Moyes

04/06/2012 0 Od Riči

Tim Cahill patří k platným hráčům v Everton, ovšem se stoupajícím věkem jeho přínos pro tým pomalu klesá. A David Moyes si už vyhlédl jeho nástupce, považuje za něj Marouaneho Fellaniho.

Belgický reprezentant dokaže nastoupit na všech pozicích ve střední záloze, čehož Toffees ke konci sezóny využívali, když Fellaini operoval na pozici podhrotového hráče, kde právě nahradil Cahilla. A s ofenzivnějším úkoly pro fotbalistu s bujnou kšiticí začal Evertonu střílet více branek.

David Moyes načrtnul své plány: „Marouaneho je spíše považován za defenzivního záložníka, ovšem mnohem lépe hraje, pokud se vysunu více do útoku, jelikož jednoduše umí od všeho něco.

V reprezentaci Belgie ho vídáme ve tříčlenné záloze. V Evertonu preferujeme formaci s dvěma středními záložníky, přičemž nad nimi se pohybuje jeden vysunutější, což je hlavně role Tima Cahilla. Marouane ale také umí zahrát na podhrotu, to víme už delší dobu. Jen jsme čekali na správný moment, kdy ho posuneme více do ofenzivy.“

Felli zazářil hlavně při remíze 4:4 na Old Trafford proti Manchesteru United. Svým dobře umístěným volejem a přihrávkou na vyrovnávací branku Stevena Pienaara pouze potvrdil, že mu role podhrota sedí.

„Proti Manchesteru United hodnotím Marouaneho výkon jako velmi vydařený. Avšak i v dalších utkáních se k němu přiblížil.

Jestliže by letos nastřílel ještě o dva góly více, bylo by to ideální. Vždyť ve své první sezóně za Everton se trefil snad desetkrát. Jeho branka proti ManUtd, asistence na trefu Stevena Pienaara či jeho celkový projev v tomto zápase mu dodali hodně sebevědomí. Má ale ještě prostor ke zlepšení.

Těžko ho můžeme zaškatulkovat na jednu pozici. Před brankou soupeře působí nebezpečně, na druhou stranu dobře odebírá míče. Zvládá ofenzivní i defenzivní činnosti,“ pokračoval skotský manažer.

Fellaini přestoupil do Evertonu na Deadline Day v srpnu roku 2008 za rekordních 15 milionů liber. Moyesovi velkou sumu za mladého a neznámého Belgičana veřejnost vyčítala. Jenže s odstupem času se musí všichni kritici stratégovi na lavičce Toffees omluvit.

„V posledních čtyřech měsících si Marouane fotbal vyloženě užíval, bylo to lehce poznat. Mladí hráči dospívají. V určitých situacích se v pozdějším věku zachováte odlišně. S jeho formou jsme spokojen, zařídil nám v posledních zápasech nejeden gól. Snad v tom bude pokračovat ještě hodně dlouho,“ doplnil Moyes.