Preview: Aston Villa – Everton

24/08/2012 0 Od Riči

Toffees zvládli první kolo a na úspěšný start budou chtít navázat dvěma zápasy ve West Midlands. Prvně zavítají na Villa Park, kde je čeká neoblíbená Aston Villa.

V pondělí prožil Goodison Park skvělý večer. Everton překvapil svým výkonem a nejenže Manchester United porazil, celkově ho přehrál, ať už Sir Alex Ferguson vykládal cokoliv. Nad výborným týmovým představením vyčníval jeden muž, s Marouanem Fellainim si soupeř jednoduše nevěděl rady. Belgičan předvedl jeden ze svých nejlepších výkonů v drese Blues a nechal na chvíli zapomenout na Tima Cahilla, zároveň všem Evertonians připomněl svou nadvládou ve vzdušném prostoru Duncana Fergusona.

Jak je psáno výše, pochválit si zaslouží celé mužstvo. Nebylo jedince, který by zaostával. Těší také fakt, že i přes povedenou devadesáti minutovku Everton nepředstavil naplno svůj hráčský potenciál. Ze tří letních posil hrál většinu utkání pouze starý známý Steven Pienaar. Jeho jmenovec Naismith se na hřišti podíval jen na posledních pár minut a Kevin Mirallas ještě do utkání zasáhnout nemohl. Proti Aston Ville po administrativní stránce jeho startu už nic nebrání, David Moyes však zatím o jeho debutu není přesvědčen: „Kevin si vede dobře, v tréninku od nás dostal víc zabrat. Zmeškal určitou část předsezónní přípravy kvůli zranění kolene, takže oproti ostatním musí dohnat menší manko. Nejsem ale ještě rozhodnut, jak s ním naložím v sobotním zápase.“

Nedá mi se nezmínit, ač nejde o vůbec příjemnou zprávu, o situaci ohledně Kevina Sheedyho. Euforii po výhře nad ManUtd záhy v týdnu vystřídal strach o legendu a aktuálně trenéra mládeže v Evertonu. Sheedymu lékaři diagnostikovali rakovinu tlustého střeva, v nejbližších dnech ho čeká operace, jež snad dopadne dobře. Drž se, Kevine!

Nyní zpět k fotbalu. Aston Villa prošla v létě velkou změnou, neúspěšného a mezi fanoušky neoblíbeného manažera Alexe McLeishe nahradil Paul Lambert, který udělal z Norwiche po postupu do Premier League konkurenceschopný tým. Uvidí se, zda uspěje v klubu s většími ambicemi. Pomoct by mu k tomu měly posily, jmenovitě australský křídelník Brett Holman (naposledy AZ Alkmaar), záložník Karim El Ahmandi, stoper Ron Vlaar (oba naposledy Feyenoord) či talentovaný pravý obránce Matthew Lowton (naposledy Sheffield United).

Vstup do sezóny Villans nevyšel, na půdě nováčka z West Hamu předvedli nudné představení a zaslouženě prohráli 0:1. Aston Villa odehrála utkání v sestavě: Shay Given, Ciaran Clark, Ron Vlaar, Nathan Baker, Matthew Lowton, Fabian Delph (77. Barry Bannan), Karim El Ahmadi, Charles N’Zogbia (74. Gary Gardner), Stephen Ireland, Darren Bent, Brett Holman (62. Andreas Weimann).

Historie soupeře (by Meňa)

Aston Villa FC byla založena v březnu roku 1874 v Handworthu, což je nyní součást druhého největšího města Spojeného království, Birminghamu. Historicky první zápas sehrála Aston Villa s ragbyovým týmem Aston Brook St. Mary´s Rugby Team. Zajímavostí je, že první poločas tohoto klání se hrál podle pravidel ragby a ten druhý už podle tehdejších fotbalových pravidel.

Netrvalo dlouho a Villa se stala jedním z nejlepších týmů v Midlands. První trofej, Birminghamský pohár vyhrála v roce 1880. Ovšem o sedm let později mohl klub slavit už daleko větší úspěch – zisk Anglického poháru. Roku 1888 se Villans stali jedním ze zakládajících členů Football League. V té době už byli díky zisku několika Anglických pohárů a ligových titulů, proslaveni po celé zemi a stali se nejúspěšnějším anglickým klubem Viktoriánské éry. V roce 1897 se klub přestěhoval na nynější stánek Aston Lower Grounds, kterému fanoušci začali brzy říkat Villa Park.

V pořadí šestý FA Cup Villa získala již v roce 1920 a to byl také začátek pomalého úpadku. Aston Villa, klub, který patřil k nejlepším na světě, finišoval v tabulce rok od roku hůře a tak v roce 1936 musel čelit sestupu do Second Divison. Poprvé v historii. Toto období je také svědkem rekordu, kterým by se nechlubil žádný fotbalový klub. Aston Villa inkasovala během jedné sezony neuvěřitelných 110 branek.

Po válce se klubu ujal bývalý hráč Villans, Alex Massie a ten s Villou také vyhrál první trofej po 37 letech, když ve finále FA Cupu zdolala slavné Busbyho děti z Manchesteru United. V 60. letech se v Aston Ville vystřídalo hned několik manažerů a klubem zmítala nestabilita. Vše vyvrcholilo třetím sestupem o ligu níže v roce 1967.

Ani tam se ale nedařilo. První sezonu Villa skončila ve druhé lize 16. a i díky narůstajícím dluhům se dostala až na samotné dno druhé nejvyšší soutěže. Jediným řešením jak se dostat z krize, byla razantní změna ve vedení. Klub koupil londýnský finančník Pat Matthews, který si s sebou přivedl i Douga Ellise, pozdější výraznou postavu dějin Aston Villy. Jenže ani nový management zprvu nezabránil sestupu do Third Division. Poté už se Aston Villa postupně zvedala a po pěti letech tvrdé práce se znovu vrátila mezi elitní členy Football League.

Nejúspěšnější klubové období na sebe nenechalo dlouho čekat. V sezoně 1980/81 vyhrála Villa ligový titul a v následující sezoně zažila obrovský úspěch v podobě finálového vítězství nad Bayernem Mnichov ve finále Evropského poháru. Jenže nic netrvá věčně a Villans se za pár let museli znovu smiřovat se sestupem. To se psal rok 1987. V roce 1992, už opět jako prvoligisté, se stali jedním ze zakladatelů Premier League a skončili na druhém místě. Po zbytek 90. let Villa často měnila manažery a v lize se umisťovala rok od roku jinak. I přesto ale získala dva Ligové poháry a dosáhla na finále FA Cupu.

Zásadní změna přišla v roce 2006, kdy se fanoušky neoblíbený Doug Ellis rozhodl klub prodat americkému byznysmenovi Randymu Lernerovi. To už byl u týmu i současný severoirský manažer Martin O´Neill, který Villans dovedl do horních pater tabulky a také do evropských pohárů. Severoirský manažer však nečekaně v létě 2010 oznámil svoji rezignaci a jeho nástupce Gerard Houllier ve své funkci ze zdravotních důvodů vydržel sotva rok. V krátkém sledu třetí jmenování manažera znamenalo pro fotbalovou veřejnost šok – stal se jím někdejší šéf městských rivalů ze St. Andrews, Alex McLeish. Ten se však ve Villa Parku ohřál jen jednu sezónu. Pod jeho vedením hrál tým nezažívný fotbal a dokonce se musel v závěrečných kolech strachovat o záchranu. Proto byl McLeish odvolán a na jeho místo usedl Paul Lambert, který se s Norwichem, coby nováčkem Premier League, úspěšně vyhnul bojům o sestup.

Posledních deset vzájemných zápasů

27.04.2008 Premier League 36. kolo
Everton FC – Aston Villa
2:2
07.12.2008 Premier League 16. kolo
Everton FC – Aston Villa
2:3
15.02.2009 FA Cup 5. kolo
Everton FC – Aston Villa
3:1
12.04.2009 Premier League 32. kolo
Aston Villa – Everton FC
3:3
31.10.2009 Premier League 11. kolo
Everton FC – Aston Villa
1:1
14.04.2010 Premier League 34. kolo
Aston Villa – Everton FC
2:2
29.08.2010 Premier League 3. kolo
Aston Villa – Everton FC
1:0
02.04.2011 Premier League 31. kolo
Everton FC – Aston Villa
2:2
10.09.2011 Premier League 4. kolo
Everton FC – Aston Villa
2:2
14.01.2012 Premier League 21. kolo
Aston Villa – Everton FC
1:1


Zápasová fakta

  • Oba kluby se střetli v lize už 194x, což znamená největší počet duelů mezi jednou dvojicí týmů v anglické fotbalové historii. Villa je o malinko úspěšnější, když vyhrála 72x a 70x odešla poražena
  • Villans se neradovali ze tří bodů v Premier Leauge už 11x po sobě (5 remíz, 6 proher) a 5x ze 7 ligových zápasů vyšli střelecky naprázdno
    Darren Bent nastřílel ve fialovém dresu svého zaměstnavatele Toffees tři branky
  • Everton z poslední 12 ligových klání proti Aston Ville ani jednou nezvítězil, na druhou stranu se osmkrát zrodila remíza
  • Everton je jeden krůček od svého stého vítězství na venkovní půdě v Premiership
  • Marouane Fellaini nastoupí ke svému stému utkání v anglické lize
  • Darron Gibson neprohrál v lize již 28 kol počínaje dubnem roku 2010, s Manchesterem United se zastavil na čísle 16 a v Evertonu je to nyní 12 zápasů.

Absence

Na domácí straně bude chybět Richard Dunne (třísla), Marc Albrighton (chodidlo) a Gabby Agbonlahor (koleno). Z pondělí si odnesli menší šrámy Sylvain Distin a Nikica Jelavić, nad jejich startem visí otazník.

Sestavy

Aston Villa: Given, Guzan, Lowton, Lichaj, Stevens, Vlaar, Clark, Baker, N’Zogbia, Bannan, Holman, El Ahmadi, Ireland, Herd, Gardner, Delph, Bent, Weimann, Delfouneso, Hutton.

Everton: Howard, Baines, Distin (?), Jagielka, Hibbert, Neville, Gibson, Fellaini, Pienaar, Osman, Jelavić (?), Naismith, Mucha, Heitinga, Coleman, Anichebe, Barkley, Gueye, Mirallas.

Co: Aston Villa FC – Everton FC, 2. kolo Premier League
Kdy: 25.08.2012 od 16:00 SEČ
Kde: Villa Park, Birmingham
Rozhodčí: Michael Oliver