Deadline Day: Oviedo posilou

31/08/2012 0 Od Riči

Také v posledním přestupovém dni letního okna Everton nakupoval, z FC Kodaně přichází Bryan Oviedo. Z Kilmarnocku se zase stěhuje mladý Matthew Kennedy. Vadis Odjidja-Ofoe si bude ještě muset počkat na potvrzení platnosti hostování.

Kostaričan, schopný zahrát na levé straně v obraně i v záloze, podstoupil odpoledne zdravotní prohlídku v hlavním městě Anglie a ve večerních hodinách následně podepsal čtyřletý kontrakt na Finch Farm, tréninkovém centru Evertonu.

„Jde o všestranného hráče, takže jeho příchod pro nás znamená velký přínos. Pravidelně jsem ho osobně sledoval, viděl ho hrát v zahraničí, naši skauti a manažer o něm mají přehled,“ prozradil asistent manažera Steve Round.

Oviedo je dvaadvacetiletý reprezentant své rodné země, když za ní nastoupil třináctkrát. Před odchodem do Dánska nastupoval ve své vlasti za Deportivo Saprissa a z Kodaně jednou hostoval v FC Nordsjaellandu. Mimo to s dánským velkoklubem získal dvě ligová prvenství a jeden triumf v tamějším poháru.

A co říká po přestupu jeho samotný aktér? „Cítil jsem nervozitu, vždyť Everton vnímám jako velký klub. Teď jsem ale už štastný. Věděl jsem, že lidé z Evertonu chodili na zápasy Kodaně, ovšem kvůli mně? To jsem netušil. Jsem hráčem, jenž rád útočí. Na druhou stranu mi není cizí ani obrana, mohu nastoupit jako levý obránce nebo záložník. Mnoho let jsem nastupoval coby levý bek, jenže poslední dobou jsem byl využíván spíše v záloze.

Everton znám. Sleduji Premier League v televizi, jedná se o kvalitní soutěže. Přišel jsem do klubu a musím tvrdě pracovat, jsou tu dobří hráči, takže potřebuji výborné výsledky v tréninku, abych se protlačil do sestavy.“


S výhledem do budoucnosti lze hledět na transakci Matthewa Kennedyho. Sedmnáctiletý křídelník přestoupil z Kilmarnocku za tabulkou cenu a na Goodison Parku podepsal tříletou smlouvu.

Skotský talent udivoval v SPL, když v ní debutoval již ve svých šestnácti letech. V Evertonu se připojí do týmu Alana Stubbse U21, kde se bude dále rozvíjet a rozhodně zkvalitní sestavu nové rezervy, ta v prvních dvou ligových zápasech pokaždé prohrála.

Kennedy patří do mládežnických výběrů Skotska, doposud je jeho vrcholem U17. V minulé sezóně odehrál za Kilmarnock v lize 11 utkání, letos naskočil do tří kol ze čtyř možných.


Šestou letní posilou se stal opět Belgičan, konkrétně Vadis Odjidja-Ofoe. Dohoda o tomto středním záložníka se stihla uzavřít před ukončením přestupního termínu, FIFA ho však ještě musí potvrdit, což by se mělo zkompletovat na začátku příštího týdne.

Třiadvacetiletý silový středopolař začínal svou kariéru v mládeži Gentu, poté se stěhoval přes Anderlecht do německého HSV, kde se ale neprosadil, a tak se od sezóny 2008/09 vrátil do vlasti, aby oblékal dres Club Bruggy. Do Evertonu přichází na roční hostování s opcí.