Preview: Everton – Newcastle United

16/09/2012 0 Od Meňa

První letošní přestávku vyhrazenou reprezentačním povinnostem máme za sebou, můžeme se tedy znovu ponořit do dějů ligové sezony. Toffees ve čtvrtém kole vyzvou Newcastle.

Reprezentační pauza možná přišla Evertonu vhod. Úvodní dvě kola sice dopadla jako ze snu – skalp Manchesteru United musí u jakéhokoliv týmu patřit k vrcholům sezony a na Villa Parku Blues vyhrál poprvé za sedm let. V dalším kole ale přišel návrat na zem, se kterým Evertonu pomohl West Bromwich Albion. Samo tedy nic nepůjde a ti, kteří neměli možnost jet na reprezentační sraz tak alespoň měli dost času na přemýšlení, jak replikovat výkony a hlavně výsledky ze dvou zmíněných vítězných zápasů.

„Hned po West Bromu jsem cítil potřebu hned hrát znovu. Chtěl jsem, aby se zápas proti Newcastlu hrál už další den,“ potvrzuje vůli Sylvain Distin vůli napravit čtrnáct dní starou porážku. „Měli jsme hodně špatný den, ale na druhou stranu nám přestávka prospěla. Ta prohra možná všechny trochu zklidnila a pomohla dívat se na věci trochu realističtěji. Víme, že každé utkání nevyhrajeme, ale přesně takový pocit mezi námi po těch výhrách nad United a Villou panoval.“

Šanci, jak přinést nový důkaz o tom, že dobrý start do sezony nebyla náhoda, dostane Everton proti Newcastlu, překvapení loňské sezony a černému koni té letošní. V minulém ročníku byl pro Newcastle Everton na Goodison Parku příliš velké sousto, což se projevilo výhrou 3-1. Svoje slova tak tehdy musel „sežrat“ Alan Pardew, který před zápasem arogantně prohlašoval, že jeho Newcastle hraje, volně přeloženo, “jinou ligu než Everton“. Phil Jagielka tak doufá, že Toffees Pardewovi uštědří další lekci.

„Myslím, že po jedné dobré sezoně je neuctivé něco takového říct. Dobře, Newcastle měl fantastickou sezonu a překonal veškerá očekávání, ale nejsou prvním týmem, který v sezoně hodně překvapil. V Premier League je všechno o konzistenci a pokud se podíváte na to, jaké výsledky v posledních sezonách máme, je neuctivé tohle říct.“

„Teď je ale pro nás důležité, že se nám podařil začátek sezony. Pondělní večerní zápasy milujeme, obzvláště, když hrajeme proti týmům jako United nebo Newcastle, kteří přivezou spoustu fanoušků. Doufejme, že po prohře s West Bromem se dokážeme odrazit zpátky.“

Skvělá loňská sezona, která Newcastle dovedla až do Evropské ligy znamenala, že od týmu, který je pasován na jednoho z favoritů ke zdolání brány do Ligy Mistrů, se čeká minimálně zopakování úspěchů předchozí sezony. První zápasy však Magpies zcela podle představ nevyšly. Na úvodní výhru nad Spurs “navázali“ prohrou s Chelsea a posledně doma jen remizovali se slabou Aston Villou.

I přes lepší start Evertonu jde však před vzájemným zápasem spíše jen stěží predikovat, komu utkání vyjde lépe. Od dva roky starého postupu Newcastlu zpět mezi elitní dvacítku, si oba týmy mezi sebou uštědřily dvě porážky a dvě výhry, přičemž si Toffees i Magpies připsali i po jednom venkovním vítězství. Klíčem zřejmě budou standardní situace. Blues z nich dali Newcastlu gól v posledních třech zápasech.

„Je zřejmé, že Everton začal tam, kde minulou sezonu skončil,“ přidal svůj postřeh Pardew. „Minule nás pohodlně porazili, a také tohle bude těžký test. Těžké to na Goodison Parku bude pro každého, pocítil to i Manchester United, takže se budeme muset ohánět. V týmu mají několik zbraní a užitečných možností.“

„Naše výsledky jsou solidní. Výkony nejsou zatím takové, jaké bych si přál, ale to se na začátku sezony může stát. Leží před námi zápasy, ve kterých můžeme sbírat body a začít v tom musíme již v pondělí.“

Historie soupeře

Klub vznil v prosinci roku 1892 spojením dvou místních klubů – Newcastle East End a Newcastle West End. Hned zpočátku klub slavil velké úspěchy; v letech 1905, 1907 a 1909 získal tři mistrovské tituly. Newcastlu se dařilo i na frontě pohárové. V letech 1905 – 1911 dosáhl klub celkem na pět finálových zápasů Anglického poháru, ovšem vyhrát se Strakám povedlo jen jednou – v roce 1910 nad Burnley v odvetě na Goodison Parku.

Čtvrtý a také poslední ligový triumf slavil Newcastle v roce 1927. V průběhu 50. let na sever Anglie putovaly hned tři trofeje pro vítěze Anglického poháru. Tou dobou si klub vydobyl velké renomé a to i díky působení známých fotbalistů jako Jackie Milburn, Bobby Mitchell nebo Len White. Dobře poskládaný tým se v roce 1968 poprvé v historii kvalifikoval do pohárové Evropy. Následující rok dokonce Magpies triumfovali v Inter-Cities Fair Cup, předchůdci dnešního poháru UEFA. Dařilo se i na domácí půdě, klub se účastnil dvou finálových zápasů Anglického poháru a finále Ligového poháru, ovšem další cenná trofej na Tyneside nedorazila. Jistou náplastí tak byl zisk poháru Texaco v roce 1975.

Začátkem 80. let začal Newcastle upadat a výsledkem byl pád do druhé ligy. V roce 1982 se i za pomoci kapitána Kevina Keegana klub vyhrabal mezi elitu, nicméně rokem 1989 se opět s první ligou loučil. O čtyři roky později dokonce klubu hrozil pád do třetí ligy, který se podařilo odvrátit za minutu dvanáct.

V polovině 90. let, kdy už na manažerském křesle vládnul Kevin Keegan, Newcastle úspěšně atakoval postup do Premiership a v nejvyšší soutěži se dokázal usadit. V roce 1996 si k Magpies přichází vydobýt status největší klubové legendy Alan Shearer, který do klubu, kterému jako malý kluk fandil přestoupil z Blackburnu za 15 milionů liber – částku, která tehdy neměla ve světě obdoby. Napřesrok byli United blízko k zisku mistrovského titulu. Svůj luxusní dvanáctibodový náskok na prvním místě ale dokázali promrhat a z titulu se tak nakonec radoval Manchester United.

V létě roku 2007 se manažerem Newcastlu stal Sam Allardyce. Ten se ovšem na svém místě moc neohřál a po půl roce byl nahrazen ikonou Magpies, Kevinem Keeganem, který tak slavil veký návrat. Jenomže u Geordies tolik populární „King Kev“ pobyl na manažerském křesle jen několik měsíců. Keegan raději z Newcastlu sám odešel, neboť se mu nezamlouvala přestupová politika klubu, kde měl dozor nad přestupy sportovní ředitel, nikoliv manažer.

Prsty v potížích měl i majitel Newcastlu, Mike Ashley, proti jehož způsobu vedení klubu nastaly masivní protesty. Ashley nakonec i přes nevoli fanoušků zůstal, ale to už musel sledovat svoje ovečky v druhé lize, kam neslavně v poslední den sezony sestoupily. Comeback Magpies byl ovšem bleskového rázu. Championship Newcastle s přehledem zvládl a nyní stojí na prahu daleko úspěšnější éry.

Zápasová fakta

Úžasný finiš minulé sezony Toffees stvrdili právě proti Newcastlu, který v posledním kole doma porazili 3-1. Bez jednoho dne ve stejnou část roku jako nyní, se Magpies na Goodison Park vypravili také před dvěma lety a tehdy jako nováček překvapivě zvítězili 1-0. Celkově se však Toffees ve vzájemných domácích zápasech daří. Vyhráli pět z posledních sedmi.

Everton

  • Zatím drží skvělou domácí bilanci, přetrvávající z loňské sezony. Ta říká, že posledních pět utkání skončilo vítězně.
  • Prohra proti West Bromu ukončila jedenáctizápasovou sérii neporazitelnosti, během které Blues sedmkrát vyhráli a čtyřikrát remizovali.
  • Pondělní večerní zápasy Evertonu svědčí. Vyhrál poslední tři, aniž by inkasoval jediný gól.

Newcastle

  • Zvítězil jen ve dvou z posledních sedmi ligových zápasů.
  • Jediná branka chybí Magpies k pokoření hranice tisícovky gólů, nastřílených v Premier League.

Vzájemná bilance

  • Celkově:                 64-34-64
  • Na Goodison Parku: 45-15-21
  • V Premier League:   12-8-16

Posledních pět vzájemných zápasů

13.5. 2012, EPL, Everton – Newcastle 3-1 (Pienaar, Jelavić, Heitinga)
5.11. 2011, EPL, Newcastle – Everton 2-1 (Rodwell)
5.3. 2011, EPL, Newcastle – Everton 1-2 (Osman, Jagielka)
18.9. 2010, EPL, Everton – Newcastle 0-1
22.2. 2009, EPL, Newcastle – Everton 0-0

Absence

Everton se bude muset obejít bez Darrona Gibsona, kterého poraněný stehenní sval pustí do hry nejdříve za tři týdny. Svou premiéru musí odložit také Bryan Oviedo, který čeká na vyřízení víza. Newcastlu chybí brankář Tim Krul, kapitán Fabricio Coloccini a do hry nezasáhne ani Cheick Tiote, Ryan Taylor a Danny Simpson.

  • Kdy: 17.9. 21:00 SEČ
  • Kde: Goodison Park
  • Rozhodčí: M. Jones