Preview: Everton – Oldham Athletic

25/02/2013 0 Od Riči

5. kolo FA Cupu mezi Evertonem a Oldhamem v prvním střetnutí vítěze nepoznalo, a tak se o čtvrtfinálovém soupeři Wiganu rozhodne na Goodison Parku.

Na půdě Oldhamu se před devíti dny odehrál pro nezaujatého fanouška zajímavý duel. Domácí s novým manažerem zaskočili po Liverpoolu dalšího silnějšího protivníka a v nastavení si díky vyrovnávací brance Matta Smithe na konečných 2:2 vynutili odvetu. K ní Latics cestují jako outsideři, ovšem překvapit mohou, zvlášť když se Toffees momentálně nacházejí ve výsledkové i herní krizi.

V minulých sezónách Everton v první polovině sezóny skákal z bláta do louže, v druhé části sezóny potom patřil mezi nejlepší týmy. V letošním ročníku jako by se situace obrátila. S novým rokem 2013 mužstvo ztratilo lesk a hlavně v únoru nenaplňuje ambice, které hlásá. Boj o Ligu mistrů byl, zdá se, příliš velkým cílem. Zajíci se však počítají až po honu, tak třeba ještě Moyes všechny překvapí.

Proti Oldhamu nejspíše nepřekvapí, alespoň tedy ne sestavou. Skot vsází na svých 13, 14 jmen a ty neustále nechává hrát, přičemž ignoruje potenciální únavu či přetížení svých vyvolených svěřenců. Duffy, Barkley či Oviedo jsou tak často rádi za pár minut a to se vlastně týká pouze Kostaričana. Duffy s Barkleym ale nebyli nominováni k pondělnímu utkání Evertonu U21, že by přece jen dostali proti Oldhamu prostor na hřišti?

Také Tony Philliskirk, lodivod Oldhamu, nečeká velké změny v sestavě Evertonu: „David Moyes k mému mužstvo chová respekt, jsem si jist, že v odvetě tomu nebude jinak. Nepředpokládám nic jiného. David je maximální profesionálem stejně lidé, jimiž se obklopuje. Pro Everton se jedná o velký zápas, mají skvělou šanci.“

Toffees opravdu čeká velmi důležité utkání. Příznivci jsou ještě znechuceni sobotním fiaskem s Norwichem a postup přes účastníka League One považují za povinnost. Zvlášť jestliže se rýsuje solidní příležitost na úspěch v FA Cupu. Vítěz úterního duelu se totiž ve čtvrtfinále utká na domácí půdě s Wiganem v sobotu 9. března. Nepředbíhejme ale zatím.

Speciální večer čeká Joseho Baxtera. Odchovanec Evertonu se poprvé vrátí na Goodison Park co by hráč soupeře. Baxterovu kariéru netřeba příliš připomínat, debutu v Premier League se dočkal už v šestnácti letech, potenciál ovšem nikdy nenaplnil, naplno se prosadil pouze v rezervě. V červnu minulého roku opustil klub jako volný hráč, odmítnul prodloužit smlouvu. V září se upsal Oldhamu, kde se vypracoval v důležitý článek sestavy.

Zápasová fakta

Vzájemná

  • Za 105 let došlo k 41 střetnutím, přičemž oba celky zvítězily 14x
  • v FA Cupu jde o šesté měření sil, druhé v šesti sezónách, v roce 2008 Latics vyřadili Everton ve 3. kole po výsledku 1:0
  • Oldham vyprovodil Toffees z FA Cupu třikrát, mimo rok 2008 se mu poštěstilo v letech 1913 a 1990, v obou případech se zastavil až v semifinále
  • EFC svého úterního protivníka v nejstarší soutěži světa zdolal v letech 1908 a 1912.

Everton

  • Finalisté z roku 2009 a semifinalisté o tři roky později poprvé letos v FA Cupu nastoupí doma, na Goodison Parku prohráli v soutěži naposledy v březnu 2011, v 5. kole je překvapil Reading
  • Joe Royle seděl na manažerském křesle, když naposledy zvítězil v FA Cupu, v roce 1995 to bylo celkem popáté v klubové historii
  • v únoru ještě nezvítězil, což činí tři ligové a jeden pohárový zápas.

Oldham Athletic

  • Poprvé od semifinále v roce 1994 se objevil v 5. kole
  • ve třech z pěti možných posledních případů vyřadil prvoligistu
  • v posledních týdnech opustil v League One pásmu sestupu, pomohla mu k tomu sérii tří výher.

Týmové novinky

Vic Anichebe si z prvního vzájemného duelu odnesl menší zranění, kvůli němuž střídal na Boundary Parku už v poločase. Zmeškal také sobotní výjezd do Norwiche a ani jeho úterní start není jistý. Tony Hibbert se stále zotavuje z prosincové operace lýtka. David Moyes přiznal menší šrámy u několika hráčů z víkendového ligového program, chytřejší prý bude až v úterý.

Tony Philliskirk bude kontrolovat stav u Jamese Tarkowskiho, Jamese Wesolowskiho (oba stehno) a Carla Winchestera (kotník). Tarkowski a Wesolowski nastoupili v prvním zápase proti Evertonu, Winchester je devatenáctiletý obránce širšího kádru.

Co: Everton FC – Oldham Athletic AFC, odveta 5. kola FA Cupu
Kdy: 26.02.2013 od 20:45 SEČ
Kde: Goodison Park, Liverpool (kapacita: 40 157)
Rozhodčí: Michael Oliver