Hledá se manažer. Zn.: Spěchá

10/05/2013 0 Od Riči

Konec Davida Moyese v Evertonu je už neodvratný, a tak začíná hledání nového manažera. Liverpool Echo přispěchal se svými sedmi kandidáty.

Neil Lennon: 6/1

Lennonova prestiž vzrostla s postupem Celticu do letošního osmifinále Ligy mistrů, v cestě za překvapivým tažením dokázal skotský mistr na domácí půdě porazit i slavnou Barcelonu.

Jednačtyřicetiletý Severní Ir během hráčské kariéry reprezentoval svou zem přes 40x, na klubové scéně působil v Anglii a Skotsku. Šest let hrával za Crewe, další čtyři roky v Leicesteru, než v roce 2007 přestoupil do Celticu, za který do roku 2007 naskočil do více než 250 zápasů.

Do Celticu se vrátil v roce 2008 jako trenér, o dva roky později po odchodu Tonyho Mowbray usedl na místo manažera, nejednalo se o trvalé angažmá, jen o pozici caretakera, do konce sezóny 2009/10 totiž zbývalo pár týdnů. The Hoops v lize skončili druzí o bod za Rangers, vyhráli Skotský pohár, a tak si Lennon vysloužil trvalé angažmá. O rok později se na Celtic Parku už slavil ligový triumf, v letošním ročníku se potom podařila obhajova. Úspěšná sezóna byla navíc okořeněna jízdou v Lize mistrů.

Lennonův horkokrevný temperament mu přinesl v manažerské kariéře disciplinární problémy. Nejprve byl během sezóny 2010/11 potrestán za nevhodné chování zákazem na šest utkání, později se trest zmírnil na čtyři střetnutí. Další čtyřzápasový trest na sebe nenechal dlouho čekat, v březnu 2011 si ho vysloužil za potyčku s kolegou Allym McCoistem z Rangers.

Malky Mackay: 14/1

Novopečený vítěz Championship si právě užívá pocit postupu do Premier League. Mackay s Cardiffem slaví, aniž by příliš utrácel. Za dva roky se mu podařilo s Bluebirds splnit vytyčený cíl, mimo něj minulý rok došel do finále Ligového poháru, v němž byl po těsném boji úspěšnější Liverpool. Cardiff sahal po Premier League také vloni, ztroskotal ale v Championship play-off.

Jednačtyřicetiletý Skot aktivně oblékal dres Queens Parku, Celticu, Norwiche. U Canaries pobyl šest let, poté po štacích ve West Hamu a Watfordu zakončil kariéru fotbalisty, osmkrát se během ní podíval do reprezentace. V listopadu 2008 byl jmenován caretakerem ve Watfordu, odkoučoval pět kol, než nastoupil Brendan Rodgers. Nynější lodivod LFC odstoupil v červnu 2009 a Mackay se stal jeho permanentním nástupcem.

V roce 2011 ho vyplatil a přetáhl do svých služeb Cardiff, Mackay podepsal tříletou smlouvu. Minulé léto po něm prahnul Norwich, jenže nabídku kvůli závazku k velšskému klubu odmítl.

Vitor Pereira: 7/1

Černý kandidát v dostizích o manažera Evertonu, tak prezentují média trenéra Porta. V portugalském týmu začínal po boku Andreho Villase-Boase, po jeho odchodu na Ostrovy se chopil hlavní taktovky a ve své první sezóně 2011/12 získal mistrovský titul.

Pereira se řadí k malé skupině trenérů, kteří neprorazili jako hráči ve vrcholovém fotbalu. V Portugalsku dosáhl úrovně regionálních divizí, a tak se věku 29 plně odevzdal trenéřině. Přes celky v nižších ligách (Sanjoanese, Espinho, Santa Clara) a mládeže v Portu se vypracoval nejprve v pravou roku AVB, v současnosti manažera Tottenhamu, a později až do role nejvyšší.

V letošní sezóně Pereira se svým výběrem usiluje o obhajobu ligového primátu, před koncem soutěže těsně vede Benfica. Jen v evropských pohárech se Portu pod jeho vedením nedaří, letos v Lize mistrů vypadl již v osmifinále a ve stejné fázi se poroučel z Evropské ligy vloni.

Duncan Ferguson: 16/1

Toto jméno netřeba Evertonians příliš představovat, novodobá legenda možná bude zase brzy znít z chorálů na Goodison Parku. Ferguson nyní pracuje v akademii Toffees pod taktovkou Kevina Sheedyho, nedávno získal trenérskou licenci UEFA A a zvažuje roli manažera.

Před několika týdny se nechal slyšet: „Pomáhám v akademii, zpočátku jsem střídal několik věkových kategorií, občas měním skupiny i teď, hlavně se ovšem aktuálně zaměřuji na výběr U18, asistuji Kevinu Sheedymu. Prošel jsem trenérskými zkouškami UEFA, bude tak moct manažerovat. V současnosti postupuji krůček po krůčku, moje zaměstnání mě baví. Uvidíme v budoucnu, kam až dojdu.“

Ferguson ukončil kariéru fotbalisty v roce 2006 po šesti letech podruhé v Evertonu. V prvním období 1994 až 1998 vyhrál s Toffees FA Cup.

Michael Laudrup: 10/1

Laudrupovi sice končí smlouva ve Swansea za čtrnáct měsíců, jenže předseda Huw Jenkis o Dánově odchodu nechce nic slyšet. Laudrupův agent Bayram Tutumlu včera navíc rázně prohlásil: „Michael je ve Swansea velmi šťastný. Nepřemýšlíme o jiných možnostech.

„Lidé ho často zmiňují v souvislosti s jinými kluby, protože si vede dobře. Fanoušci Swansea se ale nemusejí strachovat, neodejde a bude tu v příští sezóně.“

Bývalý player Barcelony a Realu Madrid začal trenérskou kariéru v dánském Brondby, za čtyři roky získal titul a dvakrát Dánský pohár. Následovaly štace v Getafe, Spartaku Moskva a v červenci 2010 v Mallorce. Loni v létě nahradil u Swansea Rodgerse a hned dovedl Velšany k první historické trofeji, k prvenství v Ligovém poháru.

Laudrup Dánsko reprezentoval velmi důstojně, šikovný záložník jako hráč vyhrál ligový titul s Ajaxem, Barcelonou, Realem Madrid a Juventusem.  Jeho vlast ho za skvělé úspěchy odměnila Řádem Danneborg (vysoké dánské státní vyznamenání). Když v 36 letech skončil dráhu fotbalisty, rychle se vrhnul do trenérského světa. Nejprve sbíral zkušenosti v dánské reprezentaci na Mistrovství světa 2002 pod taktovkou Mortena Olsena.

Phil Neville: 10/1

Neville po konci sezóny opustí Everton, odmítl se stát členem trenérského týmu, chce si totiž ještě prodloužit hráčskou kariéru. Plány by ale zcela určitě překazil Bill Kenwright, kdyby přispěchal s nabídkou manažera EFC.

Šestatřicetiletý motivátor se netají ambicemi v budoucnu se podílet na řízení mužstva, v létě si vyzkouší práci asistenta Stuarta Pearce u anglické reprezentace U21.

Phil Neville hrál deset let za Manchester United, během této doby šestkrát zvedl nad hlavu titul pro ligového mistra, třikrát trofej za FA Cup a jednou slavil výhru v Lize mistrů. V roce 2005 přestoupil za £3,5m do Evertonu a brzy se zařadil mezi nejdůležitější články sestavy, ať už nastupoval v obraně nebo záloze. Od roku 2007 navléká kapitánskou pásku.

V reprezentaci Albionu zaznamenal 59 startů.

Roberto Martínez: 6/4

Nejžhavější kandidát na uvolnění post po Davidu Moyesovi momentálně nemá čas na spekulace. O víkend jeho Wigan bude čelit Manchesteru City ve finále FA Cupu a Latics také bojují o udržení v Premier League. V obou případech se nejedná o lehký úkol, Martínezův celek ovšem není radno podceňovat, Toffees by mohli vyprávět.

Devětatřicetiletý Španěl nastartoval kariéru v Anglii v roce 1995, tehdy opustil rodné město Balaguer a odešel hrát do Wiganu, za něhož oblékl dres více než 200x. Hráčskou stopu zanechal rovněž ve Swansea, jež ho v roce 2007 dosadila jako manažera. V první sezóně Martínez dovedl Swans k vítězství v League One. Kvalitní výsledky a atraktivní předváděna hra mu zajistila přesun do Wiganu, psal se rok 2009. Prozatím Latics v elitní lize dokázal vždy zachránit.