Preview: Everton – West Ham United

11/05/2013 0 Od Riči

„Vzhledem k událostem, které se tento týden přihodily ve fotbalovém světě, bude neděle představovat pro Everton FC, mě, manažera, hráče, fanoušky a předsedu jeden z dnů, na nějž budeme vzpomínat celý život,““ Phil Neville dokonale vystihl situaci.

David Moyes po letošní sezóně po jedenácti letech skončí v Evertonu. Netřeba připomínat, co Skot pro klub udělal. Stačí se podívat na umístění Toffees před příchodem Moyese a za jeho kariéru na Goodisonu.

Příznivci mohou těžko manažerovi vyčítat, že se rozhodl posunout vpřed a využil nabídku vést Evertonians neoblíbený, ale slovutný Manchester United. Nedělní atmosféra tak rozhodně nebude negativní, emotivní je to správné slovo, řekl bych. S Moyesem se rovněž bude loučit kapitán Phil Neville, i když si své chvíle slávy neužije přímo na hrací ploše, do hry ho totiž nepustí zranění.

Proti West Hamu však rozhodně nepůjde o poklidný rozlučkový zápas. Everton si v případě výhry zajistí umístění na šesté příčce, i proto tak bude David Moyes požadovat po svých svěřencích stejné cíle jako v předchozích 425 ligových klání. Tím je myšlen poctivý výkon okořenění třemi body.

Zápasová fakta

Vzájemná

  • West Ham nevyhrál proti Evertonu v devíti posledních případech v lize
  • ze vzájemných soubojů v Premier League Hammers vyhráli šestkrát v 33 zápasech, na Goodison Parku přitom dvakrát
  • žádný jiný celek neinkasoval v letošním ročníku více branek v úvodních 15 minutách než Everton a West Ham (11)
  • celkově jde o 126. vzájemné měření sil, Toffees se radovali 62x, West Ham 36x a 27x se zrodilo nerozhodné skóre.

Everton

  • Remizoval v aktuální sezóně 15x, nejvíce ze všech týmů Premiership, prohrál ale jen šestkrát, v této statistice jsou lepší pouze oba kluby z Manchesteru
  • v posledních pěti ligových střetnutí udržel čisté konto čtyřikrát
  • Leighton Baines letos jako jediný ze všech hráčů prozatím odehrál všechny ligové minuty (3150)
  • Marouane Fellaini zase nejvíce ze všech fotbalistů v Premier League letos fauloval (78).

West Ham

  • Remizoval v lize čtyřikrát v posledních šesti kolech
  • zvítězil v jednom z posledních osmi venkovních výjezdů v Premier League
  • v minulém utkání proti Newcastlu Andy Carroll uspěl v devíti vzdušných soubojích, což bylo stejné číslo jako celý tým Geordies, vytáhlý útočník zároveň trefil bránu čtyřikrát z posledních 19 střel.

Týmové novinky

Kvůli poraněnému kolenu bude stále absentovat Phil Neville, jinak má Moyes k dispozici kompletní sestavu.

Everton: Howard, Coleman, Distin, Jagielka, Baines, Mirallas, Gibson, Osman, Pienaar, Anichebe, Fellaini, Mucha, Heitinga, Oviedo, Naismith, Hibbert, Duffy, Barkley, Jelavić.

Ani West Ham nehlásí početnou marodku, již delší dobu jsou mimo hru obránci James Tomkins (lýtko) a George McCartney (koleno).

West Ham: Jaaskelainen, Henderson, Demel, Reid, O’Brien, Pogatetz, Collins, Potts, Spence, Nolan, O’Neil, Collison, Diame, Noble, Taylor, J. Cole, Jarvis, Vaz Te, Carroll, C. Cole, Wellington.

Co: Everton FC – West Ham United FC, 37. kolo Premier League
Kdy: 12.05.2013 od 16:00 SEČ
Kde: Goodison Park, Liverpool (kapacita: 40 157)
Rozhodčí: Mike Jones