Preview: Everton – Stevenage

27/08/2013 0 Od Riči

Ligový pohár představuje nejsnadnější cestu k trofeji, přesto v něm Everton poslední roky zaostává za očekáváními. První překážka v letošní cestě za pohárovým snem se jmenuje Stevenage.

Po dvou kolech Premier League Roberto Martínez se svým týmem nasbíral stejný počet bodů za remízy s Norwichem a West Bromem. Ač v obou utkáních Tofffees svého soupeře převyšovali, kýžená tříbodová odměna se nedostavila, přesto rozhodně není panika na místě. Na nový styl hry, fanoušky zatím převážně chválen, si hráči musejí zvyknout, pohárová výhra proti outsiderovi by mohla znamenat počátek vítězné série také v lize.

Stevenage (League One) sice vyřadil v prvním kole Ligového poháru účastníka Championship Ipswich Town po výsledku 2:0, úvod ročníku mu ale nevychází. Začal ho prohrami s Oldhamem Athletic (3:4), Swindonem Town (0:1) a Leytonem Orient (0:1), až o víkendu se konečně zvedl a porazil Notts County 1:0.

V sestavě Evertonu lze čekat změny, manažer Martínez však i tak podcenění soupeře odmítá: „Načasování Ligového poháru je vždy velmi příjemné, protože po sedmi týdnech tvrdé předsezónní přípravy jsou hráči, kteří nenaskočili do prvních dvou ligových kol zklamaní, že nemají možnost ukázat, jak potrénovali. Jestliže chce být úspěšní po čas celé sezóny, potřebujeme silný kádr, ne pouze 11 či 12 fotbalistů. Hráči připravení nastoupit dokáží svou formu a pomohou k výsledku.

„Rotace základní jedenáctky neznačí opovrhování soupeřem, možná právě naopak. Chci hráče zdravé a odpočaté. Zápas jsme hráli o víkendu, v sobotu nás čeká další těžké střetnutí a po něm následuje reprezentační přestávka. Je důležité rozložit zátěž a hladovým hráčům dát šanci.“

Místo lavičky náhradníků by od první minuty na hřiště mohli naskočit Joel, Hibbert, Heitinga, Stones, Oviedo, Naismith, Deulofeu nebo Koné. Variant je dost, je třeba jen najít ideální vyváženost mezi náhradníky a současnými tahouny. K nim aktuálně patří devatenáctiletý Ross Barkley, za povedené výkony v úvodu ročníku si vysloužil premiérovou pozvánku do seniorské reprezentace Anglie.

Zápasová fakta

Vzájemná

  • Kluby se utkají poprvé v historii.

Everton

  • Byl vyřazen z Ligového poháru protivníkem z nižší soutěže v posledních třech letech dvakrát
  • naposledy ho vyřadil v soutěži celek z League One v roce 2010, v penaltách uspěl Brentford
  • Ligový pohár opanoval v letech 1977 a 1984.

Stevenage

  • Poprvé se ukáže v Ligovém poháru na venkovní půdě, předešlých pět kol se absolvoval před domácím publikem
  • výhra 2:0 nad Ispwichem přinesla první čisté konto v soutěži.

Týmové novinky

Zatímco Tony Hibbert je již připraven ke startu, Darron Gibson bude ještě šetřen a Antolín Alcaraz se zapojí k tréninku s ostatními na konci týdně.

Ben Chorley a Sam Wedgbury zůstávají na marodce, spekuluje se o stejné sestavě jako o víkendu proti Notts County – Day, Ashton, Smith (53. Heslop), Gray, Hartley, Dunne, Freeman (90. Tounkara), Doughty (90. Tansey), Deacon, Charles, Shroot.

Co: Everton FC – Stevenage FC, 2. kolo Ligového poháru
Kdy: 28.08.2013 od 20:45 SEČ
Kde: Goodison Park, Liverpool (kapacita: 40 157)