O slovo se hlásí Deadline Day

02/09/2013 0 Od Riči

Bláznivý Deadline Day přinesl zajímavou zápletku. Během jeho posledních minut se v Evertonu upeklo hned pět změn. Fellaini a Anichebe jsou pryč, Lukaku, Barry a McCarthy budou oblékat modrý dres.

Everton ale nečekal až na pondělí, už o víkendu neuspěl s přestupem v hodnotě £10m za záložníka Jamese McCarthyho, aspoň tak tvrdí předseda Wiganu Dave Whelan. Roberto Martínez nedávno vyjádřil slabost pro svého bývalého svěřence a šestnáctinásobného reprezentanta Irska, nyní se odhodlal k činům, zvláště když budoucnost Marouaneho Fellainiho není jistá kvůli zájmu ze strany Manchesteru United.

Whelan celou situaci komentoval následně: „Doufám v setrvání Jamese, jenže mu nehodlám stát v cestě. Čekáme, jak se vyvine situace v Evertonu, proto se nacházíme v obtížné pozici. Nabídku jsme odmítli, protože její hodnota se neshodovala s naší představy. Pokud Jamese prodáme, budeme muset místo něj někoho koupit, a to není lehké. Opravdu doufám v jeho setrvání. Všichni vypadají, že budou aktivní do poslední minuty.“

9:35 A o čem se spekuluje? Je toho dost. Pokud Everton chce McCarthyho, musí navýšit nabídku na £14m, trvá zájem o hostování Garetha Barryho z Manchesteru City, problém je v jeho týdenním platu £130 000. V úvahu připadá Tom Ince z Blackpoolu, Diogo Viana z Gil Vicente, Ryan Bertrand z Chelsea a nadějný holandský obránce Bruno Martins Indi.

West Brom podal sumu £3,5m za Vica Anichebeho, Toffees chtějí £5m. Na žádané zboží Leightona Bainese a Marouaneho Fellainiho též vypsali minimální propouštěcí částku a u obou stejnou, £25m za jednoho. Vitesse Arnhem stojí o hostování Francisca Juniora, kluby momentálně jednají.

11:15  OFICIÁLNĚ: Francisco Junior stráví letošní sezónu na hostování v Vitesse Arnhem. Portugalský záložník od svého příchodu v zimě 2012 naskočil za první mužstvo pouze do jednoho utkání, v loňském roce debutoval při vypadnutí z Ligového poháru s Leedsem. V nizozemském prvoligovém klubu bude nabírat herní praxi.

OFICIÁLNĚ: Jiný mladík, Conor McAleny, ukončil hostování v Brentfordu. 23. srpna si totiž zlomil ve střetnutí s Walsallem holenní kost a drtivou většinu ročníku 2013/14 mu zabere rehabilitace.

14:15  Na Finch Farm aktuálně vládne ticho před bouří. Dle Phila McNultyho z BBC se Manchester United a Everton přibližíli dohodě ohledně transferu Marouaneho Fellainiho. V případě Belgičanova prodeje by Roberto Martínez začal být na trhu aktivní.

22:30  Hodinu a půl do konce okna se věci dávají do pohybu. Fellaini podal žádost o přestup, Toffees za něj však nemají náhradu. Přestup McCarthyho, zdá se, padl, jelikož Wigan nepřistoupil na splácení částky po čtyři roky. Fernando z Porta už odpoledne svůj přesun vyloučil.

West Brom se zajímá o Anichebeho, Nigerijec údajně právě podstupuje lékařskou prohlídkou. Místo něj se vyhlédl na hostování Lukaku, jenž ovšem upřednostňuje angažmá na The Hawthorns. Situace nevypadá příliš růžově.

23:40  Gareth Barry dorazil na Finch Farm, EFC a Manchester City nalezli dohodu o jeho hostování. Chelsea by ráda uvolnila Lukakua na hostování na Goodison.

23:55  Na poslední chvíli se rýsuje obrat. Whelan prý souhlasil s nabídkou £13m za Jamese McCarthyho!

00:00  Přestupové okno pro léto 2013 je zavřené, stále ale není jasná budoucnost u McCarthyho, Barryho, Lukakua, Anichebeho a Fellainiho.

0:35  McCarthy v Evertonu za £12m, Lukaku na sezónní hostování a Fellaini do Manchesteru United za £27,5m.

1:00  OFICIÁLNĚ: Marouane Fellaini odchází do Manchesteru United za £27,5m, Everton opouští také Vic Anichebe, jeho přestup do West Bromu se může vyšplhat k částce £6m.

A náhrady? James McCarthy z Wiganu stál Toffees £13m. Gareth Barry a Romelu Lukaku z Manchesteru City respektive Chelsea přicházejí na roční hostování.