Můžeme skončit do čtvrtého místa, věří Mirallas

11/10/2013 0 Od Riči

Podle Kevina Mirallase panuje v Evertonu důvěra ve vlastní schopnosti a víra ohledně kvalifikace do Ligy mistrů pro příští sezónu.

Toffees poznali hořkost porážky až v sedmém kole, když podlehli Manchesteru City. V tabulce pro klesli na sedmou příčku s lehkým odstupem na nejlepší celky.

„Trenér a mužstvo věří v Ligu mistrů. Hrajeme dobře, aniž bychom utratili za hráče £30m nebo £40m. Máme lepší tým než v loňském ročníku,“ začal sebevědomý Mirallas.

Nejblíže hlavní fázi milionářské soutěž se Everton ocitl v roce 2005. V lize skončil na čtvrtém místě a v kvalifikačním kole podlehl Villarealu dvakrát 1:2. V letech 2008 a 2009 David Moyes dovedl Blues k pátému místo, ve své poslední sezóně před odchodem do Manchesteru United dosáhl na šesté místo.

Mirallas o Arsenalu
„Zvolil jsem dobře, co se týče přestupu sem. Nebyl jsem připraven na klub jako Arsenal. Líbí se mi filozofie EFC a užívám si být její součástí. Evertonu mě moc, moc chtěl, udělal vše, aby mě získal. Jsem tu šťastný.“

 

Skota nahradil Roberto Martínez a hned po svém nástupu slíbil Ligu mistrů.

„Začali jsme opravdu slušně, disponujeme kvalitním týmem. Současného postavení v tabulce chceme dosáhnout i po posledním kole, přestože většina lidí nám asi nevěří,“ prozradil Mirallas ještě před prohraným duelem s ManCity, kdy se Everton nacházel na čtvrtém místě.

V poslední den letního přestupového okna odešel Marouane Fellaini do Manchesteru United. Důležitého člena kádru nahradil James McCarthy z Wiganu a podařilo se také získat na hostování Garetha Barryho z Manchesteru City a Romela Lukaka z Chelsea.

Deadline Day Mirallas strávil na reprezentačním srazu, kde se rovněž nacházel Lukaku. Na základě některých zpráv křídelník Evertonu odmítl opustit pokoj svého krajana, dokud si nebyl jistý odmítnutí West Bromu a West Hamu, jež zaručovalo jeho přesun na Goodison Park. Naléhání bývalého hráče Olympiakosu, odkud v roce 2012 do Anglie za £6m přestoupil, se zcela jistě vyplatilo, vždyť Lukaku v prvních čtyřech zápasech za Everton nastřílel stejný počet branek. Martínez se může chlubit jedním z nejlepších útočníků v lize.

„Přemlouval jsem ho a ujišťoval, že Everton pro něj bude správným krokem a on to jen dokazuje. Opravdu jsme spolu debatovali dvě až tři hodiny. Trochu jsme vtipkovali a hodně mluvili o jeho situaci. Přál jsem si pro něj to nejlepší, ale rovněž jeho angažmá v Evertonu.“

Pozornost veřejností poutá  devatenáctiletý Ross Barkley.  Kreativní  záložník nastoupil ve  všech letošních  ligových zápasech  a v září debutoval v  reprezentaci  Anglie při debaklu 4:0 proti  Moldavsku. A Kevin Mirallas  si uvědomuje  talentu svého spoluhráče.

„Barkley je mladý, a tak pochopitelně celá Anglie a Everton od něj očekávají velké věci.  Do našeho mužstva zapadá. Po individuální  stránce ho hodnotím jako klidnou a milou  osobu, která v tréninku pracuje hodně tvrdě.

Hrál jsem s mnoha talentovanými fotbalisty jako Yohan Cabaye či Eden Hazard. V tuto chvíli je těžké říct, jak dobrý Ross bude. Naskočil přibližně jen do 20 utkání, potenciálem mu však rozhodně nechybí.“

Kevin Mirallas

Vizitka
• pět klubů (Standard Lutych, Lille, Saint-Étienne, Olympiakos, Everton)
• celkem 265 zápasů a 56 gólů
• za Toffees 40 zápasů a 9 gólů
• za reprezentaci Belgie 38 zápasů a 8 gólů