Preview: Crystal Palace – Everton

08/11/2013 0 Od Riči

Sedm porážek v řadě, jen tři nasbírané body, poslední místo v tabulce, odvolaný manažer – Everton nemůže mít jiný cíl, než odvézt si ze Selhurst Parku vítězství.

Ian Holloway dokázal s Crystal Palace minulou sezónu postoupit do Premier League přes play-off Championship. Klub z jihovýchodního Londýna si uvědomoval výzvu v podobě elitní anglické soutěže, a i proto v létě posílil hned o 16 hráčů. Jak se časem ukázalo, místo kvality se dalo přednost kvantitě, a tak Eagles zatím patří v lize k tomu nejhoršímu a nový manažer bude muset předvést zázrak, pokud mluvíme o záchraně.

Dočasný manažer a bývalý asistent Hollowaye Keith Millen si je vědom vážné situace, sám sebe považuje jen za krátkodobý záskok a rozhodně preferuje příchod čerstvé síly, jejíž jmenování se očekává následující týden. Momentálně řeší utkání s Evertonem, který se nachází v odlišném rozpoložení. Na tváři Roberta Martíneze převládá úsměv, a proč by ne, Toffees zaostávají za druhým místem pouze o bod. Náladu sice zhoršilo dlouhodobé zranění Arouny Koného, španělský boss přesto zůstává, jak je jeho zvykem, optimistou. „Pochopitelně jsme si nepřáli ztratit Arounu stejně jako Darrona, jenže to se ve fotbale jednoduše stává.

„Stále máme dvě výborné možnosti v podobě Romela Lukaka a Nikici Jelaviće. Oba se nacházejí v dobré formě a s jejich přístupem jsem spokojen. A disponujeme i dalšími hráči, kteří mohou nastoupit v útoku. Steven Naismith na této pozici hraje v národním týmu a Kevin Mirallas je zvyklý z Olympiakosu. Nevidím problémy ohledně obsazení hrotového postu.“

Po týdnu opět nastává otázka, co se záložní řadou. Ross Barkley a hlavně Gerard Deulofeu naskočili proti Tottenhamu na poslední půlhodinu a řekli si o základní sestavu. Zdravé a talentované konkurence se musí bát hlavně Leon Osman, poslední dobou nenápadný Kevin Mirallas nebo po zranění Steven Pienaar.

Zápasová fakta

Vzájemná
• Everton vyhrál čtyři z posledních pěti střetnutí se skóre 14:5
• v posledním měření sil Blues doma triumfovali 4:0, gólově se tehdy prosadil šestnáctiletý James Vaughan, čímž se stal nejmladším střelcem v historii Premier League
• poslední dvě utkání na Selhurst Parku Crystal Palace prohrál shodně 1:3.

Crystal Palace
• 20. místo s 3 body, skóre 6:21
• pouze jeden tým nasbíral v novodobé Premier League po 10 kolech méně bodů, Manchester City v sezóně 1995/96 (3)
• prohrál sedmkrát za sebou, celkově letos v lize devětkrát
• všech sedm porážek v řadě skončilo minimálně dvojbrankových rozdílem, podobnou statistiku naposledy zaznamenal Charlton v roce 1957
• neskóroval v tomto ročníku v šesti kolech.

Everton
• 7. místo s 19 body, skóre 14:10
• vůbec poprvé v úvodních 10 kolech prohrál pouze jednou
• zvítězil v pěti ze sedmi posledních ligových klání
• tři body bral dvakrát v posledních 20 ligových výletech do Londýna
• průměrné drží míč venku v 58% času, lepší je jen Manchester City (62%)
• Romelu Lukaku vstřelil branku ve všech třech venkovních ligových zápasech za Toffees.

Týmové novinky

Keit Millen nepočítá hned s pěticí zraněných fotbalistů, Paddy McCarthy, Jack Hunt, Glenn Murray, Johanthan Williams a Adlene Guédioura čelit Evertonu rozhodně nebudou.

Crystal Palace: Price, Speroni, Blake, Delaney, Gabbidon, Mariappa, Moxey, Parr, Ward, Bannan, Bolasie, Campaña, Dikgacoi, Grandin, Jedinak, Kébé, O’Keefe, Puncheon, Thomas, Chamakh, Gayle, Jerome, Phillips.

Romelu Lukaku se po srážce s Hugem Llorisem dal zdravotně do pořádku a je připraven. Trojici zraněných Vellios, Gibson, Alcaraz na delší dobu doplní po problémech s chrupavkou kolene Arouna Koné.

Everton: Howard, Robles, Baines, Coleman, Distin, Heitinga, Hibbert, Jagielka, Oviedo, Stones, Barkley, Barry, McCarthy, Osman, Pienaar, Deulofeu, Gueye, Jelavić, Lukaku, Mirallas, Naismith.

Co: Crystal Palace FC – Everton FC, 11. kolo Premier League
Kdy: 09. 11. 2013 od 16:00 SEČ
Kde: Selhurst Park, South Norwood, Londýn (kapacita: 26 309)
Rozhodčí: Neil Swarbrick