Preview: Swansea City – Everton

21/12/2013 0 Od Riči

První vzájemné střetnutí obou celků se datuje do roku 1930 a právě 83 let Swansea City čeká na první vítězství proti Evertonu. Nač kazit zavedené pořádky.

Za těch 83 let se sice mezi oběma kluby odehrálo pouze 17 zápasů, i přesto se na tuto statistiku dívá velmi hezky. Pochopitelně v neděli na hřišti Toffees žádná statistika nepomůže a budou se muset spolehnout jen sami na sebe, což však v aktuálním ročníku poměrně vychází.

Swans se prozatím pohybují ve středu tabulky, jestliže k tomu připočteme úspěšný podzim v Evropské v lize, v níž slaví postup ze skupiny a účast v osmifinále, na Liberty Stadium převládá spokojenost. Za vším stojí elegán Michael Laudrup, manažer preferující aktivní fotbal s vysokým držením míče a oblibou v hráčích ze španělské ligy – popisek sedící také na Roberta Martíneze.

A zajímavých srovnání šéfů laviček nedělních soupeřů by se našlo více. Martínez na Liberty Stadium působil coby hráč a později i v pozici manažera. S Velšany v první sezóně na horkém křesle opanoval League One a po následující osmé příčce v Championship odešel za lepším do Wiganu. Swansea vnutil svůj typický styl hry, na něhož navázal a o vlastní prvky ho obohatil později Paulo Sousa, Brendan Rodgers a právě též Michael Laudrup. Pro Dána bude rovněž angažmá ve Swansea stěží představovat vrchol kariéry, postup do lepšího klubu se zdá být pohou otázkou času.

Ani třeba připomínat důležitost náročného vánočního a novoročního programu, ve formě hrající Everton je určitě schopen do něho vstoupit se třemi body z Walesu. Čeká nás zajímavé kolo, které načne specifickou a atraktivní část Premier League.

Zápasová fakta

Vzájemná
• Swansea nevyhrála 17 utkání, s Blues 5x remizovala a 12x prohrála, zároveň v posledních čtyřech utkáních v Premiership neskórovala (remíza, 3 prohry)
• Roberto Martínez nedokázal porazit Jacks ve čtyřech posledních ligových setkáních.

Swansea City
• 10. místo s 20 body, skóre 22:21
• neprohrála posledních šest ligových duelů (2 výhry, 3 remízy)
• má nejvyšší průměrné držení míče z domácích zápasů, na druhou stranu v těchto osmi případech vyválčila pouze 10 bodů z 24 možných
• Michu neskóroval sedm kol, delší období sucha ve Swansea nezažil.

Everton
• 5. místo s 31 body, skóre 27:15
• celkem obránci Toffees vstřelili sedm gólů a jsou nejproduktivnější v Premier League
• poztrácel sedm bodů, když se v letošní sezóně ujal v utkání vedení, horší bilanci drží jen Manchester City (8) a Sunderland (11)
• spolu s Newcastlem a Cardiffem v probíhajícím ligovém ročníku ještě nekopal penaltu.

Týmové novinky

Domácí zcela určitě postrádají pro zdravotní problémy Michela Vorma, Garryho Monka, Nathana Dyera a Álvara Vázqueze. S kotníkem laboruje Michu, u něhož je nejistý start stejně jako u dvojice Leon Britton a Chico Flores.

Swansea City: Tremmel, Zabret, Amat, Chico Flores (?), Davies, Meade, Obeng, Rangel, Situ, Taylor, Tiendalli, Williams, Britton (?), Canas, De Guzmán, Pablo, Pozuelo, Routledge, Shelvey, Bony, Donnelly, Lamah, Michu (?).

Po trestu za žluté karty se do sestavy Evertonu vrací James McCarthy. Zlomenina palce na noze Leightona Bainese se uzdravuje rychleji, než se předpokládalo, hráč v týdnu trénoval, plně k dispozici bude na Boxing Day proti Sunderlandu, spolu s Tonym Hibbertem (koleno). Gerard Deulofeu pro zranění stehenní svalu bude chybět šest až osm týdnů, dlouhodobě mimo jsou potom Darron Gibson a Arouna Koné.

Everton: Howard, Robles, Alcaraz, Coleman, Distin, Heitinga, Jagielka, Oviedo, Stones, Barkley, Barry, McCarthy, Osman, Pienaar, Jelavić, Lukaku, Mirallas, Naismith, Vellios.

Co: Swansea City AFC – Everton FC, 17. kolo Premier League
Kdy: 22. 12. 2013 od 17:00 SEČ
Kde: Liberty Stadium, Swansea, Wales (kapacita: 20 750)
Rozhodčí: Lee Mason