Koné bude platný, předpovídá boss

12/08/2014 0 Od Riči

Podle Roberta Martíneze bude Arouna Koné hrát důležitou roli v nadcházející sezóně, věří mu hlavně  v Evropské lize, kde se budou hodit jeho zkušenosti.

Reprezentant Pobřeží Slonoviny přestoupil na Goodison Park v loňském létě za £6m z Wiganu Athletic. Než však stačil dokázat kvality (objevil se jenom v šesti utkáních), v polovině října utrpěl vážné zranění chrupavky kolena, a tak zmeškal celý zbývající ročník a také letní přípravné zápasy.

S blížícím se návratem na hřiště Roberto Martínez projevil zřejmou důvěru v třicetiletém útočníkovi. „Rozhodně jsme Arounu neodepsali, v naších plánech figuruje.

Prošel si těžkým obdobím. Po příchodu toužil předvést, čeho je schopný, bohužel mu to nebylo umožněno. Po jeho zranění všichni cítili frustraci, nyní si už ale vede dobře v tréninku, pracuje opravdu tvrdě a v progresu pokračuje, jak jsme si určili. V mnoha střetnutích budeme využívat zkušenosti, které nasbíral v průběhu kariéry.

Fanoušci Evertonu budou překvapení, protože ještě nestačili ocenit jeho fotbalové schopnosti. Je silným koncovým hráčem s citem pro míč a hru. Vidím ho jako celkem ojedinělého hráče, protože kromě velmi dobrého zakončení svým stylem nabízí širokou škálu přínosu pro spoluhráče.“

Martínez podepsal Koného před dvěma lety, když ještě působil ve Wiganu Athletic, ze Sevilly za €3,5m. Rodák z Anyamy okusil různé ligy, ve Španělsku působil rovněž v Levante,

v Holandsku kopal za PSV Eindhoven, zde stejně jako v Seville ochutnal Ligy mistrů, a Rodu JC, německá hřiště okusil v dresu Hannoveru.

Po pěti letech absence v evropských soutěžích Toffees přijdou jakékoliv zkušenosti s fotbalem na Starém kontinentu vhod, své o tom ví i Roberto Martínez: „Zcela určitě stavím na hráčích zocelenými zápasy v Evropě. Při pohledu na soupisku musím jmenovat Mo Bešiće, Garetha Barryho a Arounu Koného.

Arouna se úspěšně pohyboval na poli evropské fotbalu, z čehož budeme těžit v Evropské lize.

Nezbytné se jeví dopřát mu připravit se po fyzické stránce na 100%, až potom ho můžeme použít v ostrých zápasech. Zatím nevím přesné datum, těžko říct, zda půjde o konec září, či konec října. Jsem si jistý jednoho, nic neuspěcháme, hrát bude, pouze pokud dosáhne plné kondice.“