Preview: Lille – Everton

23/10/2014 0 Od Riči

Ve své bohaté historii Toffees nikdy neodehráli soutěžní zápas ve Francii, mohutná podpora cestujících Evertonians se chystá vytvořit příhodnou půdu pro povedenou premiéru a nakročení k postupu ze skupiny.

Jestliže jsem použil v úvodu slovo mohutná, v žádném případě jsem nepřestřelil. Blues okamžitě vyprodali zvýšenou kapacitu 5 275 míst do svého sektoru, přičemž dalších pět až sedm tisíc příznivců je očekáváno v neutrálních prostorech Stade Pierre-Mauroy, na nějž se vejde přes 50 000 lidí. Jen těžko si představit parádní atmosféru čtvrtečního večera, další výjezd do Wolfsburgu se snad již neobejde bez československé ekipy.

Roberto Martínez na předzápasové konferenci označil duel za malé finále základní fáze, narážejíc na jeho důležitost. Everton se čtyřmi body vévodí skupině H a Lille mu dýchá s polovičním ziskem na záda. I horší matematik dokáže připočíst trojku k pětce, proto se slovy španělského manažera třeba souhlasit.

Pravdou je, že ač celek ze severu Francie disponuje kvalitou, loňské třetí místo v Ligue 1 dokládá důkaz, momentálně se nenachází v optimálním rozpoložení. Kádr kosí zranění a forma osmého celku domácí ligy se nepotkává s kýženými představami.

Trenér René Girard si zakládá na defenzivě a organizaci hry podpořené celoplošným držením míčem, čímž se odlišuje od Rudiho Garcíi, bývalého trenéra a od minulého roku šéfa lavičky v římském AC. V Lille se tak nyní raději vyhraje 1:0 než 3:1 po otevřené partii. A i když po některých zápasech padá na Girardovu hlavu kritika za nudný projev, výsledky mu upřít nelze. Zvláště pokud ve srovnání s jeho předchůdcem pohlédneme na skutečnost dispozice chudšího rozpočtu a absenci ofenzivních es Hazarda, Payeta a Gervinha.

Nynější sestava postrádá hvězdy, preferuje týmové pojetí s pevnou obranou. Stopeři Simon Kjaer a Marko Baša spolehlivě spolupracují a kromě tvrdosti jim není cizí ani inteligence. Zezadu je jistí nigerijský brankař Vincent Enyeama a prostor před nimi čistí kapitán Rio Mavuba. Prověřená čtyřka se hlavním podílem zasadila o úctyhodných 21 čistých kont v minulé sezóně, k nimž přidala dalších šest nul v letošním ročníku.

Problém celku, oslavující 70 let od založení, vězí v ofenzivní složce. Střelcem a tahounem útoku je Divock Origi. Talentovaný Belgičan vyletěl na Mistrovství světa a ihned po něm sáhnul za £10m Liverpool FC. Sice jsem si myslel, že za dobré výkony následuje odměna, přesto Origi bude od následujícího roku oblékat červený dres, v Lille ještě zůstal na hostování. Salomon Kalou v létě odešel do Herthy Berlín a s ním také pravidelný přísun branek. Při zranění tvůrce Marcose Lopese, Portugalec zapůjčený z Manchesteru City, se celá ofenziva opírá o Origiho. Girard pravděpodobně vsadí při absenci desítky Lopese na rozestavení 4-3-3, radši však sahá po 4-3-1-2.

Toffees přeletěli kanál La Manche kromě zraněných bez odpočívajících Leona Osmana a Stevena Naismithe, což znamená minimálně dvě změna v základní sestavě oproti povedenému utkání s Aston Villou. Na příležitost čekají Aiden McGeady, Steven Pienaar či Samuel Eto’o. Po uzdravení se do rytmu dostává Ross Barkley, další start od úvodní minuty je jistě nejenom mým přáním. Ojedinělou kreativitu mladého záložníka netřeba dvakrát připomínat.

Změny v obraně nepředpokládám, u Alcaraze a Colemana nebude řeč o únavě, v sobotu si střihli 90 minut po delší době. Phil Jagielka s Leightonem Bainesem patří základním kamenům, první jmenovaný našel střeleckou chuť a druhý se po slabším začátku dostává obvyklého a ďábelského tempa, letos asistoval už sedmkrát. Změna by mohla nastat ve dvojici středopolařů, třiatřicetiletý Gareth Barry naskočil kromě Ligového poháru ve Swansea do všech zápasů, k rotaci by posloužil Muhamed Bešić nebo Darron Gibson.

Výhrou 3:0 nad Villans nastává, doufejme, obrat k lepším zítřkům. Dříve než se ale zasníme o slušném výsledku proti Lille, nesmíme opomenout faktor Everton. Tedy po chutném předkrmu se občas servíruje nedovařený hlavní chod… přichystá šéfkuchař Martínez chutné francouzské menu?

Týmové novinky

The Great Danes od prvního kola bojují s marodkou a nesehraností, ve čtvrtek nenazují kopačky zranění záložníci Jonathan Delaplace a Marcos Lopes.

OSC: Enyema, Elana, Butez, Corchia, Souaré, Sidibé, Kjaer, Baša, Rozehnal, Béria, Mavuba, Aholou, Martin, Meïté, Balmont, Gueye, Traoré, Mendes, Roux, Rodelin, Origi, Frey.

S Osmanem a Naismithem zůstali na Ostrovech rovněž Bryan Oviedo a Arouna Koné, oba trénují na získání stoprocentní kondice. Marodka čítá Johna Stonese a Kevina Mirallase, bývalého hráče Lille v období 2004 až 2009. Sylvain Distin se vrací do nominace po pauze od vypadnutí se Swans z Ligového poháru.

EFC: Howard, Joel, Griffiths, Coleman, Baines, Hibbert, Browning, Garbutt, Jagielka, Distin, Alcaraz, Gibson, McCarthy, Barry, Bešić, Barkley, Pienaar, Atsu, McGeady, Lukaku, Eto’o.

Co: Lille OSC – Everton FC, 3. kolo základní skupiny H Evropské ligy
Kdy: 24. 10. 2014 od 19:00 SEČ
Kde: Stade Pierre-Mauroy, Lille, Francie (kapacita: 50 186)
Rozhodčí: Manuel de Sousa