Southampton – Everton 3:0

20/12/2014 0 Od Javor

Everton po matném výkonu na jihu Anglie odevzdal tři body zdecimovanému soupeři, který si dnes notně zvýšil sebevědomí.

Everton začal opět s dvojicí Eto´o-Lukaku v základní sestavě, do které se vrátil dle očekávání Barry. Barkley a Eto´o začali na krajích zálohy, ve které zůstal Distin. Na lavičku se posadili mj. další dva stopeři a jediné křídlo McGeady…

První zajímavá situace se odehrála na konci osmé minuty. Distin evidentně fauloval Longa, nejspíš za žlutou kartu, ale rozhodčí faul vůbec neodpískal. Bučení fanoušků domácích na bývalého hráče Portsmouthu tak ještě zesílilo. A zahrozili jako první také – centr Clydea zprava hlavičkoval Pelle, který si naběhl mezi stopery, ale přestřelil. Evrerton odpověděl šancí Naismithe, toho zastavil perfektním skluzem Fonte. První střely mezi tyče se diváci dočkali až v polovině prvního poločasu, Barkleyho navštívenka šla přímo po zemi doprostřed brány, takže s ní Forster neměl problémy.

Trochu vzrušení zažili diváci deset minut před koncem, kdy se Lukaku pokusil o nůžky, ale míč ho pouze škrtnul. Do toho času byla první půle přehlídkou zakázané střelby a přihrávek do stran. Hned z dalšího útoku si Toffees oddechli, Jagielka podcenil náběh Longa po špatném odkopu Naismithe a místo ukázání na penaltový puntík po jasném faulu se kopal roh. Nicméně spravedlnosti bylo učiněno zadost (i když domácí lepší nebyli), Ward-Prowse posadil míč na malé vápno, kde Lukaku předvedl, že umí skórovat i ramenem, ale do Howardovy brány – 1:0 pro domácí.

A málem bylo ještě hůře – centr Bertranda zleva napálil Pelle moc pěkně, leč pro Saints do postranní sítě, když ho neuhlídal Jagielka. Následně akci Clyde-Pelle ze začátku mače zopakovala dvojice Coleman-Eto´o, s úplně stejným výsledkem. Do kabin tak odcházeli spokojenější domácí.

Druhý poločas lze shrnout do věty „Everton měl tlak bez příležitostí a Southampton spoléhal na rychlost Longa“. Ale 1:0 utkání neskončilo. Po faulu Eto´a na polovině domácích následovalo rychlé přenesení hry doprava, kde se Clyneovi podařil odcentrovat přes bránícího Bainese, následně Long vyhrál hlavičku proti dvěma protihráčům a Distin přišel se zablokováním Pelleho pozdě. Ten sice zakončoval neortdoxně, leč efektivně – 2:0. O tři minuty později jen skvělý zákrok Howarda proti hlavičce Fonteho zabránil ještě vyššímu náskoku Southamptonu. Kličkami kousek za vápnem si vynutil trestňák Barkley, ale z něj trefil zeď a Bešićova střela šla mimo.

Poslední patnáctiminutovku zahájila střela Lukaka, povedená, ale Forster s jejím vyražením neměl problémy. A tak byl Everton opět potrestán. Po rohu se nepodařilo odkopnout míč a Jošida, který si naskočil na Davisův centr zleva mezi Barryho a Bainese, bez problémů zavěsil hlavou. Pak už stojí za zmínku snad jen další Barkleyho střela doprostřed brány a Bertrandovo zakončení vedle ve slušné příležitosti. Úplně největší šance Evertonu v zápase přišla v posledním útoku celého zápasu. Lukaku se na malém vápně otočil kolem stopera, ale zblízka trefil Forstera a následnou dorážku poslal mimo Coleman.

Branky: 38. Phil Jagielka (vl.), 65. Graziano Pellè, 82. Maya Yoshida
ŽK: 72. José Fonte – 68. Muhamed Bešić
Southampton FC: Fraser Forster, Maya Yoshida, José Fonte, Ryan Bertrand, Nathaniel Clyne, Toby Alderweireld, Steven Davis, James Ward-Prowse (80. Matt Targett), Harrison Reed, Shane Long (89. Dominic Gape), Graziano Pellè
Everton FC: Tim Howard, Phil Jagielka, Leighton Baines, Sylvain Distin, Séamus Coleman, Muhamed Bešić, Gareth Barry, Ross Barkley, Steven Naismith, Samuel Eto’o, Romelu Lukaku
Rozhodčí: Jonathan Moss
Diváci: 31 475