Sunderland – Everton 3:0

11/05/2016 0 Od Riči

Další ultra trapné představení Evertonu využil Sunderland k zajištění záchrany v Premier League.

Po vypršení trestu na tři utkání se vrátil do základní sestavy Ramiro Funes Mori, místo mu přenechal „pravý obránce“ Oviedo. A právě na kraj se ze středu přesunul Matthew Pennington. Další navrátilec Gareth Barry, měsíc zraněný, se klasicky postavil do středu pole, a tak se Cleverley mohl přesunout do ofenzivnější pozice, v níž nahradil Niasseho. Poslední změnou bylo nasazení Mirallase místo Lennona.

Na protest proti Martínezovi byla v sektoru hostí k vidění prázdná místa, pří výjezdech Evertonu opravdu výjimečná situace, vždyť Blues nevyprodali hostující sektor poprvé od roku 2003.

Úvodních ne příliš záživných 24 minut fotbalu, který postrádal kvalitu na obou stranách a nabízel očekávanou bojovnost domácích, uťala individuální akce Younese Kaboula. Urostlý stoper si zahrál na křídelníka a po akci ze strany křižným obstřelem těsně minul.

V 36. minutě Funes Mori fauloval Defoa 23 metrů od brány. K trestnému kopu se postavil levonohý van Aanholt a střelou na Roblesovu stranu překvapil španělského brankaře, jenž očekával pokus před zeď a udělal chybný krok na opačnou stranu gólového zakončení – 1:0. Robles posléze bravurně vytáhl hlavičku Defoa, jenže po následném rohovém kopu přeci jenom inkasoval podruhé. Van Aanholt vrátil míč do rozhozené obrany a Lamina Koné tvrdým volejem zblízka zavěsil pod břevno – 2:0. Ofsajdovou pozici zrušil nedbalý McCarthy, trestuhodně laxně vyklusávající směrem od brány.

O poločasu Aaron Lennon vystřídal Barkleyho.

V 55. minutě Defoe utekl stoperům a jeho lob vykopl na poslední chvíli před brankovou čárou Pennington. Než odvracet na rohový kop, mladý obránce měl balon rovnou nechat doputovat do sítě. Toffees jsou totiž při rohových kopech ještě zmatenější než Niasse na hřišti. Wahbi Khazri roh směřoval přímo do brány, Robles sice skokem vyrazil, ovšem pohotový Koné dorazil a připsal si druhý zápas v utkání – 3:0.

Khazri chvíli po brance špatně vyhodnotil přečíslení a zbytečně hledal spoluhráče místo zakončení. To Defoe střílel, ale jen na připraveného Roblese. A v 68. minutě se poprvé zapotil také domácí brankař, Mannone vytáhl hlavičku Funese Moriho po trestném kopu.

Poté jsem usnul (nicméně stále jsem se zpotil více než Lukaku), podle BBC Defoe z úhlu nevyzrál na Roblese a v závěru Lukaku ze tří metrů trefil pouze břevno… Everton tedy předvedl další zahanbující výkon.

Masochisti mezi námi si poslechnout pozápasového interview mága Martíneze. A abych nezapomněl, zítra se předávají výroční klubová ocenění!

Branky: 38. Patrick van Aanholt, 42. a 56. Lamine Koné
ŽK: 67. Lee Cattermole
Sunderland AFC: Vito Mannone, DeAndre Yedlin, Lamine Koné, Younès Kaboul, Patrick van Aanholt, Jan Kirchhoff (70. Sebastian Larsson), Lee Cattermole (79. John O’Shea), Yann M’Vila, Wahbi Khazri (86. Duncan Watmore), Fabio Borini, Jermain Defoe
Everton FC: Joel Robles, John Stones, Matthew Pennington, Ramiro Funes Mori, Leighton Baines, Gareth Barry, James McCarthy, Tom Cleverley (85. Leon Osman), Ross Barkley (46. Aaron Lennon), Kevin Mirallas, Romelu Lukaku
Rozhodčí: Anthony Taylor
Diváci: 46 454