Tribuny se jmény velikánů

12/07/2016 0 Od Riči

Everton vzdává hold Howardu Kendallovi a Siru Philipu Carterovi, když po nich pojmenoval tribuny Goodison Parku.

Gwladys Street End, která se významně pojí s poločasovým proslovem Kendalla následovaného obratem semifinálového zápasu proti Bayernu Mnichov, nyní ponese jméno Howard Kendall Gwladys Street End. Protější ochozy Park Stand se nově nazývají Sir Philip Carter Park Stand, inspirované činy nejúspěšnějšího klubového předsedy.

Kendall, pyšnící se pro změnu přívlastkem nejúspěšnějšího manažera Toffees, zemřel 17. listopadu minulého roku. Evertonians byl a je milován a zbožňován, přičemž během utkání se mu dostávalo největší podpory právě z Gwladys.

V klubu odehrál přes 200 střetnutí a už jako hráč se zapsal mezi elitu nosící modrý dres. S kopačkami na nohou se stal ligovým mistrem a členem slavné Holy Trinity se spoluhráči Colinem Harveym a Alanem Ballem. Z pozici manažera vedl klub při třech angažmá, nejvíce ho proslavilo to první, během něhož dovedl mužstvo k dvou titulům v First Division a pohárům za FA Cup a European Cup Winners’ Cup (Pohár vítězů pohárů).

V roce 1985 Everton prohrával 0:1 ve zmíněném semifinále PVP proti Bayernu Mnichov. O poločasové přestávce Kendall vydal jasný pokyn ke svým svěřencům: „Dostaňte míč do vápna a Gwladys už ho dotlačí do brány.” Zbytek je historie – tedy tři góly v síti Bavorů a postup do finále.

Živnou půdu pro Kendallovy vavříny připravil tehdejší předseda Sir Philip Carter. Nutno ale připomenout, že úspěchy se nerodily rychle a snadno. Na podzim roku 1983 předseda podržel svého manažera ve funkci, ačkoliv mnohé hlasy silně volaly po vyhazovu, důvodem byly 2 a půl let trvající nepřesvědčivé výkony týmu. Nicméně Carter zachoval chladnou hlavu, a jak se později ukázalo, rozhodnutí bylo vizionářské a naprosto klíčové. Stálo na prahu zenitu historie Blues.

Sir Philip fandil Evertonu od dětství. V Goodisonu se poprvé objevil v 70. letech, nastoupil do představenstva. Později povýšil na vice-předsedu a v roce 1978 na samotného předsedu. Pod jeho vedením se Toffees dotkli slávy v Anglii i v Evropě. Glasgowský rodák se dále významným dílem podílel na změnách tváře britského fotbalu a podepsal se pod vznikem Premier League. Vliv uplatnil také v samotném Liverpoolu, zapojil do regenerace města a jeho vzestupu ze šedi. Hluboko do kapsy neměl ani pro charitu. Zemřel ve věku 87 let dne 23. dubna 2015.