Deadline Day skončil, Everton ostrouhal

01/09/2016 0 Od Riči

Velká očekávání se nenaplnila, Toffees nedokázali přivést své vytipované cíle a musí se spokojit pouze s hostováním Ennera Valencii z West Hamu. Navíc ani nedokázali udat nechtěného Niasseho.

Ekvádorský reprezentant rozhodně nepatřil na vrchol posil Ronalda Koemana. Manažer si do útoku vyhlédl Lucase Péreze, jehož však už dříve přetáhl Arsenal. Získat se nepodařilo ani další cíl, Manola Gabbiadiniho pro změnu odmítla prodat Neapol. Nepřesvědčila ji ani vylepšená nabídka ve výši £19,5m

Valencia rozhodně nebude žádné terno, Hammers ho pustili s lehkým srdcem, když si dokázali zajistit služby Simoneho Zazy z Juventusu. Toffees ofenzivního univerzála podepsali na roční hostování (za £1,5m) s opcí na přestup v hodnotě £14,5m.

Šestadvacetiletý reprezentant nejlépe zahraje na hrotu útoku, cizí mu ale nejsou ani staženější pozice. V poslední době ho na Upton Parku využívali právě hlavně z levého křídla, jinak nejčastěji nastupoval v samém útoku. West Ham ho koupil po Mistrovství světa 2014 z mexického celku Pachuca. Celkově si za Londýňany zahrál 68x, vstřelil 10 branek a sedmkrát asistoval u gólu.

Kromě Valencii Blues rovněž angažovali talent do budoucnosti, ze Sheffieldu United koupili Dominica Calvert-Lewina za £1,5m. Devatenáctiletý útočník, aktuálně s reprezentací Anglie U20, debutoval v prvním týmu Blades na konci sezóny 2014/15. Velkou část loňského roku pobyl na hostování o patro níže v League Two v Northamptonu Town s bilancí 26 utkání a osmi branek. V Evertonu se zařadí do výběru U23.

S Goodison Parkem, či spíše Finch Farm, se minimálně na rok rozloučil nechtěný Aiden McGeady. Ronald Koeman mu jasně naznačil, že si pod ním nekopne, a tak křídelník svolil s hostováním v Prestonu North End.

A jak se vůbec Deadline Day vyvíjel?

Everton od rána pošilhával po Yacinem Brahimim z Porta. Levého křídelníka dokonce ocenil na £34m, nicméně Portugalci požadovali vyšší sumu, což se setkalo s odmítavou odpovědí. Neuskutečnil se ani zmíněný přestup Gabbiadiniho a rovněž večerní snaha v honbě za posilou vyzněla vniveč. Naštěstí.

Toffees vysolili na stůl £30m za Moussu Sissoka z Newcastlu United. Geordies částku akceptovali a hodinu před uzávěrkou to vypadalo na uskuteční transferu. V Liverpoolu byla připravena smlouva pro hráče a vše potřebné k vyřízení zdravotní prohlídky. Třiceti milionovou nabídku však na poslední chvíli dorovnal Tottenham, Sissoko vypnul mobilní telefon a Koeman ho marně vytáčel. Francouzský záložník si vybral Spurs.

Kýžená posila do útoku tedy nedorazila, klub by měl být schopen zajistit podpis kvalitnějšího fotbalisty než je Valencii. Přes Koemanovo přání se nevyztužil ani brankářský post a obranná řada. Závěr přestupového okna se nepovedl – jiné konstatování nelze uvést.