Preview: Everton – West Ham United

28/10/2016 0 Od Riči

Pět zápasů bez výhry si žádá nápravu. Toffees budou odvracet pokles formy proti West Hamu, který naopak po prachbídném začátku sezóny nachází vítěznou formuli.

Ronald Koeman jen těžko vstřebával prohru z Turf Moor, podle jeho názoru si mužstvo nezasloužilo odjet bez bodu. Aktuální období sucha ho ale neznepokojuje, na těžké časy je připraven a Everton prý disponuje individualitami schopnými odvrátit hlubší krizi. Při takové zmínce pochopitelně první napadá Romelu Lukaku.

Belgičanovi se v letošním ročníku daří. Kromě střeleckého apetitu zlepšil přes léto také práci s míčem a dokáže být platnější pro tým. Navíc v osobě Yanicka Bolasieho, zdá se, našel vhodného partnera. Lukakovi se proti West Hamu daří, branku mu vstřelil v každém z posledních šesti ligových utkání. Celkově se proti Hammers prosadil osmkrát z deseti střetnutí.

Každopádně Blues by potřebovali, aby Lukaka a Bolasieho podpořili rovněž kolegové. Barkley, Mirallas, Deulofeu a ani Coleman naplno nepředvádějí svůj potenciál, Baines pobývá na marodce, takže ofenziva stojí na dvou mužích. Na druhou stranu se jedná o určitě zlepšení oproti loňsku, kdy úspěšnost útoků často stála pouze na jednom muži. I to je odpověď kritikům Bolasieho příchodu, jenž sice stál dost liber, ovšem s odstupem času se nákup ukazuje jako logický.

Když padla řeč na přestupy, Koeman by se nebránil Rooneyho návratu. Co CZ/SK Evertonians?

Slaven Bilić si v posledních dnech přeci jenom trochu vydechl. West Ham dokázal přerušit smršť proher a z posledních třech duelů odešel stoprocentní, naposledy ve středu triumfoval doma nad Chelsea v Ligovém poháru. Nicméně rozhodně se nedá prohlásit, že krize je zažehnána. Irons sice pomohla změna systému, přesto bude potřeba najít lepší chemii. Letní přestupové okno spíše připomínalo shon po kvantitě než kvalitě.

Pozor si třeba dávat na vynikajícího Payeta. V letošní Premier League vytvořil nejvíce šancí (30) ze všech a i se čtyřmi asistencemi vládne individuální statistikám.

James McCarthy sice na začátku měsíce odcestoval na reprezentační sraz Irska, jenže jak se ukázalo, O´Neill a jeho bodyguard Keane záložníkův návrat uspěchali. Výsledkem je svalové zranění z přetížení a pauza na několik týdnů. Na marodce dále pobývají Baines, Pennington, Browing, Bešić a kvůli problémům s kolenem také Koné.

Hosté nepočítají s rovnou pěticí indisponovaných. V Liverpoolu si nekopnou Sam Byram, Arthur Masuaku, Gökhan Töre, Diafra Sakho a Andy Caroll.

Everton: Stekelenburg, Robles, Coleman, Holgate, William, Jagielka, Funes Mori, Oviedo, Barry, Gueye, Cleverley, Gibson, Barkley, Davies, Lennon, Deulofeu, Mirallas, Bolasie, Valencia, Koné, Lukaku.

West Ham United: Adrián, Randolph, Arbeloa, Collins, Cresswell, Ogbonna, Oxford, Reid, Browne, Feghouli, Fernandes, Lanzini, Noble, Nordtveit, Obiang, Antonio, Ayew, Calleri, Fletcher, Payet, Zaza.

Co: Everton FC – West Ham United FC, 10. kolo Premier League
Kdy: 30. 10. 2016 od 14:30 SEČ
Kde: Goodison Park, Liverpool (kapacita: 40 157)
Rozhodčí: Anthony Taylor