Everton – Southampton 3:0

02/01/2017 0 Od Javor

Zlepšený výkon v poslední dvacetiminutovce zabezpečil, že výhra zůstala doma.

Everton do zápasu udělal několik změn, z mladíků nastoupili v základní sestavě Calvert-Lewin a Davies, Jagielka byl vyměněn Morim. O první vzruch zápasu se postaral svou střelou Barkley, ale Forster byl připraven. Následovalo jedno zranění na každé straně, velmi brzy museli být vystřídáni Soares (hlava) a právě Calvert-Lewin (kotník). Mirallas si tak zahrál více, než čekal. První půle byla dietní, na jejím začátku byli aktivnější hosté. Nejdřív hezky zakombinovali Rodriguez a Tadić, ale nepovedla se finální přihrávka. Nebezpečná též byla hlavička Redmonda, naštěstí nad břevno. Everton odpověděl kolmicí Barkleyho na Lukaka, ale jeho střela šla přímo do brankáře.

Kolem dvacáté minuty měl již tlak, hosté občas podnikli nebezpečný kontr. A dočkali se i branky, ale neuznané. Prohřešek proti pravidlům byl hned dvojí, Rodriguez byl v ofsajdu a ještě zahrál úmyslně rukou. Hru Evertonu režíroval Barkley, aktivní byla i dvojice krajních obránců, tedy Baines a Coleman. LB3 byl pro dnes kapitánem, bo Barry a Jagielka chyběli. Z akcí v prvním poločase stojí za zmínku ještě střela Rodrigueze nad a jasná žlutá pro Warda-Prowse, když dost nešetrně sejmul Daviese.

A protože se nic zaznamenáníhodného neudálo ani v první čtvrhodině druhé poloviny utkání, tak šel na plac Valencia. Nutno napsati, že Lennonovi se dnešní mač nepovedl. Hned to bylo na výkonu Evertonu vidět. Střela mimo od Lukaka byla následována střelou mimo od Redmonda po skvělé přihrávce Rodrigueze, přesto zůstal stav bezbrankový. To byla pro hosty loženka… Ještě předtím Boufal vystřídal Tadiće.

Pak se již Toffees začali trefovat. Přihrávka zprava našla Lukaka, jeho střelu ještě Forster vyrazil, ale na dorážku Valencii z bezprostřední blízkosti již reagovat nemohl – 1:0! V této části střetnutí se hosté již jen bránili a brzy došlo ke zvyšení náskoku. Skluz Jošidy na Valenciu byl opravdu hloupý a rozhodčí Friend s ukázáním na puntík neváhal. Na penalty má Everton Bainese. Forster skáče na jednu stranu, míč končí u druhé tyčky – 2:0! To již byl na hřišti Long, když vystřídal Clasieho. Několik minut si zahrál i Barry, když vystřídal Barkleyho, který dnes určitě patřil k lepším hráčům. Hned poté uchránil čisté konto domácích Williams, když vykopl míč z čáry a diváci viděli ještě jednu branku, dost možná nejhezčí. Po odebrání čistým skluzem se míč dostal k Daviesovi, ten z první poslal kolmici na Lukaka. Belgický hroťák se natočil k míči tak, aby mohl rovnou střílet a pak realizoval čítankovou definici slov „nechytatelná rána pod břevno“. 3:0

Hotovo, vymalováno.

Co napsat závěrem? Snad jen „děkujeme, přij(e)ďte zas“. Nicméně při trochu kritičtějším pohledu lze konstatovati, že výkon ve druhé půli byl opět výrazně lepší než v té první, stejně jako třeba proti Arsenalu.

Branky: 73. Valencia, 81. Baines z penalty, 89. Lukaku
Karty: Ward-Prowse
Everton FC: Robles – Coleman, Mori, A. Williams, Baines – Gueye, Davies – Lennon (61. Valencia), Barkley (84. Barry), Calvert-Lewin (12. Mirallas) – Lukaku
Southampton FC: Forster – Soares (6. Stephens), Jošida, Fonte, McQueen – Ward-Prowse, Romeu, Clasie (78. Long) – Redmond, Rodriguez, Tadić (67. Boufal)
Diváci: 38 891
Rozhodčí: Kevin Friend