Everton – West Bromwich Albion 3:0

12/03/2017 0 Od Javor

V souboji tabulkových sousedů se zrodilo překvapivě vysoké vítězství domácích.

Koeman udělal v základní sestavě dvě změny, Gueye byl posazen na lavičku a nastoupil místo něj Mirallas, přičemž Davies se stáhl na svou obvyklou pozici. Špatný výkon obrany odnesl Mori, kterého nahradil v jejím středu Jagielka.

Everton dle očekávání začal náporem, ale byly z toho maximálně tak dva rohové kopy, ze kterých nic nebylo. První střelu si vzal na starost Barkley, ale ten po přihrávkách Barryho a Lukaka branku vysoko přestřelil. O několik minut později (a poté, co Mirallas ve slibné pozici nepřešel s míčem přes Nyoma) už měl Lukaku slušnou šanci po přihrávce Barryho, ale jeho křížná pozemní střela o kousek minula vzdálenější tyč. I nadále byli domácí aktivnější, Davies měl pěknou destiminutovku, hosté odpověděli pěknou kombinací dvojice Nyom-McClean, ale Robson-Kanu se ke střelbě nedostal. Po hlavičce Lukaka vedle se konala i dvojice rohů na opačné straně, ale Jagielka a spol. nekapitulovali. Nejzajímavětjší desetiminutovka v první půli byla ta poslední. Nejdříve Chadli skákavou střelou ke vzdálenější tyči zpoza vápna protáhl Roblese, ten si poradil. Těsně předtím Barkley těsně minul horní roh.

A poté již přišel první gól. Lukaku přihrál Barkleymu, jeho střelu vyrazil Foster, nejrychlejší u míče byl Mirallas a střelou nad ležícího brankáře doprostřed kysny zavěsil – 1:0! Brzy bylo ještě jásavěji. Lukaku si vytřel zadek s Evansem, jeho přihrávku sice zpracoval Schneiderlin všelijak, stihl však ještě dloubnout míč nad vybíhajícím gólmanam a před dotírajícím Livermorem – 2:0!

Do druhé půle Mori nahradil Bainese. Z první čtvrthodiny stojí za zmínku snad akce dvojice Coleman-Davies, ale Lukaku zakončil útok svým faulem. Barkley si dnes opravdu neobul strelky, po přihrávce Mirallase trefil síce síť, ale boční. Brankář se jen ohlédnul.. To byla poslední významnější věc, kterou Belgičan udělal, v 71. minutě ho vystřídal Gueye. Lukaku si pak vynutil žlutou kartu na Yacobovi, ale také ukázal, že by neměl kopat standardní situace, když z ní trefil zeď. Hosté vystřídali v podstatě současně, utkání nedohráli McClean, Robson-Kanu a Yacob, nahradili je Morrison, Rondón a Brunt. Poslední desetiminutovka začala dvěma povinnostmi – žlutou kartou pro Barryho a gólem Lukaka. U něj si asistenci připrsal Barkley, když centroval zleva a belgický hroťák zavěsil hlavičkou – 3:0!

Barry utkání nedohrál, když ho na posledních pět minut vystřídal po zranění se navrátivší Calvert-Lewin. Do konce zápasu ještě stihl dostat žlutou kartu za faul Dawson a trefit bližší tyč Gueye. Ten střílel zpoza vápna a pěkně přešel přes Morrisona.

Branky: 39. Mirallas, 45. Schneiderlin, 82. Lukaku

Karty: Barry – Yacob, Dawson

Everton FC: Robles – Coleman, A. Williams, Jagielka, Baines (46. Mori) – Schneiderlin, Davies, Barry (84. Calvert-Lewin) – Mirallas (71. Gueye), Barkley – Lukaku

West Bromwich Albion: Foster – Dawson, McAuley, Evans, Nyom – Livermore – Chadli, Fletcher (C), Yacob (79. Morrison), McClean (75. Brunt) – Robson-Kanu (76. Rondón)

Diváci: 39 592

Rozhodčí: Graham Scott