Manchester United – Everton 1:1

05/04/2017 0 Od Javor

Everton v poslední minutě přišel o dva body a vyloučeného stopera Williamse. Jinak by byl Ronald Koeman prvním manažerem, který vyhrál na Old Trafford své první tři zápasy…

Sestava se vrátila k normálu, na pozici pravého obránce pokračoval Holgate. Domácím se vrátil Pogba, začal na lavičce. Bývalý hráč Evertonu Fellaini hrál v základní sestavě.

První slušnou šanci měli domácí, Ibrahimović se uvolnil přes Holgata, ale jeho ránu srazil Williams. Jinak se v první dvacetiminutovce oba týmy střídaly v držení míče, nějaký souvislejší tlak nebyl. Za zmínku stojí střela Lingarda, ale asi o metr netrefil branku. Bránění Lukaka měl na starost především Bailly a jejich souboje rozhodně patřily k ozdobám zápasu. Na začátku druhé dvacetiminutovky gólově udeřilo. Mirallas získal roh na De Geovi a po něm předvedl Jagielka, že je ho na stopera škoda. Williams bez problémů přehlavičkoval Fellainiho a prodloužil míč na zadní tyč. Tam se Jagielka dostal k míči přes špatně bránícího Roja a polootočkou polonůžkami zahrál De Geovi na housle – 0:1! Nutno říci, že gól jde částečně i za brankářem, byť Rojo spíše statoval. Copak si asi myslel van der Sar, který byl mači přítomen na stadionu?

Následně Bailly párkrát ubránil Lukaka a Mirallas dokázal, že před vlastním vápnem nemá co dělat. Lingarda na zem doslova zahodil a proč mu rozhodčí Swarbrick nedal žlutou – to ví asi jen on. Blind předvedl pěkný trestňák, ale míč vyrazil jen před sebe. Dobíhající Herrera naštěstí z dorážky napálil míč jen do břevna. O chvilku později se Belgičané v dresu Evertonu dostali do situace dva na dva, ale hroťák zasobčil a jeho střelu zblokoval Young. Robles si na nedostatek práce nemohl stěžovat, Herrera tentokrát trefil zařízení, ale Španěl vyrazil na roh. Následně musel před Rashfordem odkopávat Holgate. V nastaveném čase již jen dostal žlutou kartu Gueye za faul na Ibrahimoviće a stejnému hráči byla střela zbokována Jagielkou. Spokojenější tak do šaten odcházeli, určitě trochu překvapivě, hosté.

Do druhého poločasu nastoupil Pogba, když vystřídal Blinda. Perioda byla začata tlakem červených, ale bez šancí. Přesto málem vyrovnali. Po faulu Barryho na Rashforda a povinné žluté se k nadýchanému bochánku dostal Pogba a hlavičkoval do břevna. Ostrý zákrok Younga, který předcházel žluté kartě, odpískaný nebyl… No a když k tomu připočteme další faul Younga na Mirallase, tak zjišťujeme, že domácí měli hrát od 60. minuty o deseti. Za ten již „Ďábel“ žlutý kartónek viděl.

Everton se ale také dostával do příležitostí, ale Herrera ubránil Mirallase a pro centr Barryho si došel De Gea. Younga Mourinho radši stáhnul a poslal místo něj na hřiště Shawa. Při stejné příležitosti Mchitarjan vyměnil Carricka. Mezitím se ke dvěma střelám dostal Fellaini. Koeman začal myslet na zadní kolečka, Pennington vystřídal Mirallase. Tomu se to nelíbilo a naštvaně odmítl podat ruku manažerovi. O dvě minuty později vsítili domácí z ofsajdu po centru Herrery a zakončení Ibrahimoviće. To se Everton už jen bránil, nicméně stále držel čisté konto. A platilo to i po dorážce Fellainiho, který přestřelil poté, co Robles vyrazil Ibrahimovićovu ránu. Domácím se hlavičky opravdu nedařily, tentokrát přestřelil Rojo. Stejného hráče pěkně obehrál na začátku poslední desetiminutovky Lukaku, ale vše vyřešil skluzem Bailly, takže to byl nakonec roh.

I Barkley utkání nedohrál, když ho přišel vystřídat Calvert-Lewin. Další přihlášku do soutěže „umím hlavičkovat nad břevno“ poslal Ibrahimović, předtím dostal žlutou kartu Davies za faul na Baillyho. Everton se na konci jen bránil, ale neubránil. Střelu Shawa z 18 metrů do brány nepustil Williams, když nepochopitelně hrál rukou. Robles stál za ním a pohyb směrem k míči (u)dělal… Rozhodčí ho poslal do sprchy a domácí penaltou ve čtvrté minutě nastavení nepohrdli. Ibrahimović poslal Roblese na druhou stranu – 1:1. A španělský brankář může být rád, že za zakopnutí míče na tribunu neviděl žlutou kartu.

Jak celkově zápas zhodnotiti? Před utkáním by člověk bod bral, ale přijít o výhru penaltou z 94. minuty (která ale byla jasná) je kruté. Měl se zkrátka ve druhé půli dát pojišťovací gól z brejku, příležitosti na to byly. Navíc proti rozjetému Leicesteru bez Williamse…

Branky: 90. + 4. Ibrahimović z penalty – 22. Jagielka

Karty: ŽK: Young – Gueye, Barry, Davies, ČK: Williams

Manchester United: de Gea – Young (65. Shaw), Bailly, Rojo, Blind (46. Pogba) – Herrera, Carrick (65. Mchitarjan), Fellaini – Lingard, Ibrahimović, Rashford

Everton FC: Robles – Holgate, Jagielka, Williams, Baines – Gueye, Barry, Davies – Barkley (81. Calvert-Lewin), Lukaku, Mirallas (67. Pennington)

Diváci: 75 272

Rozhodčí: Neil Swarbrick