Preview: Everton – Chelsea

28/04/2017 0 Od Riči

Nedělní odpoledne stane se, pro mnohé chvílí volna, někdo si běhá jen tak po lese, jiný zas zhlédne fotbal.

Jiří Schelinger mi snad odpustí menší předělávku jeho kultovní písně, která nás uvedla do programu 35. kola. Na Goodison Park zavítá Chelsea, nebo-li nejlepší mužstvo Premier League.

Londýnského celku se před sezónou ujal italský stratég Antonio Conte a přes všechny kulturní rozdíly si vede nad očekávání výborně. Po rozpačitém rozjedu změnil rozestavení na 3-4-3. Výsledek? Chelsea si pět utkání před koncem ligy hýčká náskok čtyř bodů na druhý Tottenham. Výhra proti Evertonu by tedy měla cenu zlata, zvláště při možné ztrátě Spurs, kteří vyhlíží derby s Arsenalem.

Lídři tabulky v úterý porazili Southampton 4:2. Na domácí výhře se výraznou měrou (jako už tradičně) podíleli Eden Hazard a po jarním hibernaci také Diego Costa. Brazilskému rodákovi v zimě popletla hlavu lukrativní nabídka z Číny, v jejíž souvislosti se vyrojily spekulace spojené s Romelem Lukakem. Evertonský kanonýr je dáván do souvislosti s letním odchodem do Chelsea jako náhrada za Costu.

Aby však Lukaku přesvědčil o svých schopnostech hrát na nejvyšší úrovni, bude muset zlepšit výkony proti top mužstvům. V letošních 10 zápasech proti celkům z elitní šestky vstřelil jen 3 branky (dvakrát proti Manchesteru City, jednou proti Tottenhamu).

Ronald Koeman na předzápasové tiskové konferenci vyjádřil nespokojenost s posledním duelem na půdě West Hamu. Laxní výkon vysvětloval ztrátou motivace zapříčiněnou pohodlím sedmého místa. Se vším respektem k Hammers – burcující Goodison a silný soupeř snad vrátí chuť propotit triko.

Manažer Toffees by mohl zvážit zhuštění záložní řády, k čemu by využil nasazení Garetha Barryho. Ten by ve středu pole doplnil Schneiderlina a Ganu. Za tohoto předpokladu by se Tom Davies vysunul na ofenzivnější pozici, nebo usedl na lavičku. Lze rovněž očekávat, že si Maarten Stekelenburg udrží místo mezi třemi tyčemi. Co se týče absencí, Evertonu chybí už tradiční marodi Seamus Coleman, Ramiro Funes Mori, James McCarthy, Muhamed Bešić a Yannick Bolasie. Chelsea je v plné zbroji.

Co: Everton FC – Chelsea FC, 35. kolo Premier League
Kdy: 30. 4. 2017 od 15:05 SEČ
Kde: Goodison Park, Liverpool (kapacita: 40 221)
Rozhodčí: Jonathan Moss

COYB!