Preview: Swansea City – Everton

05/05/2017 0 Od Riči

Bylo by od Evertonu chamtivé, kdyby Swansea v sobotu podvečer oloupil o tři body a zhruba za měsíc o jednoho islandského záložníka?

Na předzápasové tiskové konferenci se toho řešilo poměrně dost:

  • Koeman požádal média o respekt vůči soukromí Aarona Lennona. Třicetiletý hráč byl o víkendu hospitalizován v nemocnici kvůli vážným psychickým problémům. Everton úzce spolupracuje s Lennonovou rodinou a postiženému se snaží zajistit nejlepší možnou péči
  • Koeman dále potvrdil, že jeho snem je trénování nizozemského národního týmu a Barcelony. Ani o jedno angažmá ale momentálně nestojí, hodlá totiž dodržet smlouvu na Goodison Parku, která mu vyprší za dva roky. Pro příští rok si nastavil cíl kvalifikovat se do Ligy mistrů, a i proto se před nedávnem odmítl ujmout reprezentace Oranjes
  • Arouna Koné v klubu kroutí poslední měsíc. Jeho kontrakt vyprší po sezóně, a protože se prodloužení nedočká, bude si hledat nové působiště.

Toffees cestují na Liberty Stadium s jistotou sedmého místa. Aby poskočili na místo šesté, a byli tak nasazeni přímo do základních skupin Evropské Ligy, musí doufat v totální zkrat Arsenalu. Gunners mají na Everton náskok dvou bodů a nadto dva zápasy k dobru. V posledním kole sice dojde ke vzájemnému střetnutí, ale reálným pohledem třeba přiznat, že sedmé místo představuje maximum současného kádru Evertonu a rozhodně se jedná o výborný výsledek.

Předčasné splnění předsezónních plánů však neznamená, že hráčům začala dovolená. Ročník by se slušelo dohrát v plném nasazení, které v duelu se Swansea zaručí regulérnost soutěže a také uchová Arsenal ve střehu.

Osmnáctí Swans ztrácejí na první nesestupové místo, na němž se vyhřívají Tigers, pouhé dva bodíky. Jejich situace je kritická, nikoliv ovšem beznadějná. V předminulém kole Velšané uťali šestizápasovou sérii bez výhry (čítající jen jednu remízu), když doma porazili Stoke. Před týdnem jim potom bod z Old Traffordu vystřelil parádním přímým kopem Gylfi Sigurdsson. Jeho střely či centry na hlavu Llorenteho jsou bez nadsázky nejúčinnějšími zbraněmi Clementovy družiny.

O kvalitách islandského záložníka netřeba dlouze diskutovat. Nebýt jeho, Swansea se teď potácí někde na úrovni Sunderlandu. Sigurdssona by nejeden Evertonian rád viděl v modrém dresu a dá se předpokládat, že podobná vize koluje i v hlavách Walshe a Koemana.

V nominaci domácích chybí zranění Angel Rangel, Jefferson Montero, Wayne Routledge a Nathan Dyer. Hosté nevyužijí služeb Seamuse Colemana, Ramira Funese Moriho, Aarona Lennona, Yannicka Bolasieho a ještě minimálně týden Morgana Schneiderlina, Jamese McCarthy a Muhameda Bešiće.

Co: Swansea City AFC – Everton FC, 36. kola Premier League
Kdy: 6. 5. 2017 od 18:30 SEČ
Kde: Liberty Stadium, Swansea, Wales (kapacita: 21 088)
Rozhodčí: Martin Atkinson

COYB!