Lukaku se dočkal vysněného přestupu

10/07/2017 0 Od Riči

Romelu Lukaku je formálně hráčem Manchesteru United, Everton i druhá strana to dnes v podvečer potvrdily na svých webech.

Oficiální čísla přestupu zveřejněna nebyla, britská média se ale shodují na částce 75 milionů liber. Dalších 15 milionů liber by měl Everton obdržet v závislosti na výkonnostních bonusech. Suma 90 milionů liber by představovala druhou nejvyšší v historii fotbalu. Primát loni stanovil transfer Paula Pogby z Juventusu do Manchesteru United za 89,3 milionu liber s pětimilionovým bonusem navrch.

Některé zdroje rovněž uvádějí, že United v rámci dohody uvolnili zdarma do Evertonu Wayna Rooneyho, jehož tržní hodnota činí deset milionů liber. V tom případě by se naplnil stomilionový požadavek Moshiriho a spol. ze začátku léta.

„Úvodem bych chtěl poděkovat Evertonu a jeho fanouškům za úžasné čtyři roky. Získal jsem několik cenných přátel a zažil mnoho úžasných chvil. Ovšem, když se ozval Manchester United a José Mourinho, nemohl jsem odmítnout. Naskytla se mi životní příležitost,“ pravil čtyřiadvacetiletý Belgičan, který na Old Trafford podepsal pětiletou smlouvu.

Lukaku prvně přišel na Goodison Park jako host z Chelsea a v debutující sezóně 2013/14 nastřílel 16 branek. Po úspěšném roce souhlasili na Stamford Bridge s rekordní nabídkou Evertonu ve výši 28 milionů liber.

V následujících třech sezónách byl Big Rom pokaždé nejlepším střelcem klubu, přičemž v v rozlučkovém ročníku se blýskl 25 ligovými góly. Celkově v dresu Blues zaznamenal 87 branek v 166 zápasech a s 68 brankami určil rekord v dějinách Premier League.

Lukaku svůj úmysl odejít za lepším otevřeně prezentoval v posledních dvou letech, pověstné se staly zejména rozhovory během reprezentačních srazů. V březnu se v médiích objevila zpráva, že nehodlá podepsat nový kontrakt. Po konci sezóny zase informoval o touze hrát na nejvyšší úrovni. Za všechna tato prohlášení sklízel od fanoušků kritiku. Everton tak opouští s vizitkou nejlepšího útočníka posledních dvou dekád, nicméně s popularitou průměrného hráče.