Everton – Stoke City 1:0

13/08/2017 0 Od Javor

Jak nejlépe uvítáte syna při jeho návratu? Necháte ho vstřelit při obnovené ligové premiéře jedinou branku zápasu.

Konkurs na pravého obránce/wingbacka pokračoval, tentokrát byl vyzkoušen Calvert-Lewin. Zřejmě to cosi vypovídá o spokjenosti Koemana s Martinou. Možná mírně překvapivě usedl na lavičku Davies. Hosté nastoupili pochopitelně se Zoumou v základní sestavě, ze dvou exRS v týmu hrál od začátku Allen, Crouch střídal.

Ze začátku byli aktivnější právě Hrnčíři, poprvé musel vyrážet míč na roh Pickford, podruhé na tutéž standardní situaci odvracel hlavou Rooney. Ten se málem dostal k míči, když Butland váhal s odkopem, ale nakonec brankář hostů ožehavou situaci zvládl. Domácí a útok v první dvacetiminutovce? Snad střela vedle od Sandra a Gueye neškodnou střelou trefil území mezi tyčemi. Nudnou první půlhodinu ukončil faul Allena na Bainese, za který se žlutilo.

Zbytek prvního poločasu? Rooney byl aktivní, Berahino předvedl střelu nad. Kdo ale odešel na poločasové občerstvení dříve, ten prohloupil. Rooney přihrál Gueyemu, ten Sandrovi, jeho přihrávka našla Calvert-Lewina. Ten poslal míč přímo na hlavu domácí desítky, která otevřela gólový účet – 1:0! Střela obloučkem nebyla nijak umístěná, ale do branky prošla, což je nejdůležitější.

Do druhé půle Martina vystřídala Williamse. Hosté se snažili o vyrovnání, Everton hrozil protiútoky. Při jednom takovém předvedl Zouma skvělý blok proti střele Calvert-Lewina. Po střele Fletchera nad branku střídal Koeman podruhé, Davies vyměnil Klaassena. Vytažení Calvert-Lewina dopředu byl dobrý tah, výkonu domácích ve druhé půli určitě prospělo, že hrál na čtyři obránce. A rodák ze Sheffieldu pomáhal Rooneymu v útočné části vydatně. Žluté kartě unikl Schneiderlin po faulu na Allena, vyřešila to rázná domluva od rozhodčího Swarbricka. Důkaz své aktivity ukázal DCL v 70. minutě, kdy měl Butland co dělat, aby jeho střelu zleva vyrazil na roh.

Poté sáhl Hughes k dvojímu střídání, Crouch vyměnil Berahina a Krkić přenechal svou pozici Choupo-Motingovi. Povedený zápas v dresu hostů odehrál Zouma, jeho blok proti střele Sandra byl také důležitý. To byla poslední věc, kterou španělský hroťák v utkání udělal, pak uvolnil místo Mirallasovi. Poslední desetiminutovka byla samozřejmě ve znamení tlaku hostů, hodně se snažila především dvojice Crouch a Choupo-Moting. Ten si aspoň vynutil žlutou kartu za faul na Martině. Ale největší šanci na vyrovnání měl již v nastaveném čase Shaqiri. Střela parádní, ale neméně skvělý zákrok Pickforda udržel vedení domácím (a čisté konto také). Následující roh byl ubráněn a Everton tak mohl slavit v prvním ligovém zápase nové sezony nejtěsnější vítězství.

Branky: 45. (+1) Rooney

ŽK: 85. Martina – 29. Allen

Everton FC: Pickford – Jagielka, Keane, Williams (46. Martina) – Calvert-Lewin, Schneiderlin, Klaassen (60. Davies), Gueye, Baines – Rooney, Sandro (77. Mirallas)

Stoke City: Butland – Cameron, Shawcross, Zouma, Pieters – Allen, Fletcher – Diouf, Shaqiri, Krkić (72. Choupo-Moting) – Berahino (72. Crouch)

Diváci: 39 045

Rozhodčí: Neil Swarbrick