Preview: Everton – Tottenham Hotspur

08/09/2017 0 Od Riči

I s řidičem pod parou se Toffees pokusí vyzrát na neoblíbeného soupeře. Tottenham neporazili už pět let.

Vypadalo to jako z hollywoodského filmu. Odepsaný v United se vrátil do Evertonu, aby dokázal, že stále má na fotbal nejvyšší kvality, a aby pomohl svému mateřskému celku ukončit dlouhé čekání na trofej. V prvních třech ligových zápasech vstřelil dvě branky, které znamenaly čtyři body.

Následně ukončil reprezentační kariéru. Prý protože v 31 letech potřebuje delší regeneraci, jež mu pomůže k lepším výkonům v Evertonu. Všichni byli Rooneyho přístupem nadšeni, jenže pak přišel přešlap.

O reprezentační přestávce ho v noci nachytala policie, jak pod vlivem alkoholu řídí auto slečny, kterou potkal na party. Sluší se dodat, že v té době jeho těhotná manželka, očekávající narození čtvrtého potomka, pobývala na dovolené.

Rooneyho aféra jenom zhoršila náladu po nepovedeném Deadline Day, kdy se Evertonu nepodařilo přivést kýženého útočníka. I kvůli tomu byla čtvrteční Koemanova předzápasová konference plná očekávání. Manažer ji otevřel následujícími slovy: „Wayne Rooney mě velmi zklamal. Vyžaduji disciplínu jak na hřišti, tak mimo něj. Já i předseda Bill Kenwright jsme s ním mluvili a až nastane vhodný čas, v souladu s naším disciplinárním řádem všechno vyřešíme interně v klubu.“

Koeman zároveň potvrdil, že s provinilcem počítá do sobotního utkání.

Na tiskovce se ale mluvilo i o dalších záležitostech. Koeman přiznal zklamání ohledně dostatečně neposíleného útoku, celkově je však s letní aktivitou na přestupovém poli spokojen. Nepřímo dále přiznal zájem o Vincenta Janssena z Tottenhamu. Na jeho příkladu si postěžoval, že je těžké dotáhnout transfer, pokud hráč v Deadline Day hraje reprezentační střetnutí. Nizozemský manažer tedy bude rád za dva dny staré rozhodnutí anglických klubů – letní přestupové okno pro nákupy v Premier League se od sezóny 2018/2019 uzavře ve čtvrtek před prvním ligovým kolem.

Mimochodem zmíněný Janssen dnes zamířil na roční hostování do istanbulského Fenerbahce.

Koeman také potvrdil Mirallasovu nespokojenost s rozhodnutím Evertonu zatrhnout přesun Olympiakosu, belgický reprezentant má tento fakt přijmout a zabojovat o místo v Evertonu. Rovněž Barkley prozatím zůstává na Merseyside. Jakmile vyléčí svalové potíže, což bude zhruba za dva a půl měsíce, možná v modrém dresu ještě něco odkope, než pravděpodobně v lednu zamířil buď do Chelsea, nebo Tottenhamu.

A ještě jedna žhavá novinka. I vzhledem k menší konkurenci v útoku se Koeman rozhodl vzít na milost Niasseho, kterého před rokem odstřelil po 45 minutách přípravného zápasu s Jabloncem. „Loňská sezóna byla loňská sezóna. Za svůj perfektní přístup si zaslouží další šanci,“ vysvětlil.

Jak je vzpomenuto v úvodu článku, Blues naposledy zdolali Tottenhamu před pěti lety. Někteří si ještě vybaví památný obrat po brankách Pienaara z 89. minuty a Jelaviće po dalších 88 sekundách a následný burácející Goodison Park.

Spurs po třech kolech nasbírali stejně jako Everton čtyři body. Po venkovní výhře 2:0 v Newcastlu klopýtali v dočasném domově ve Wembley. S Chelsea prohráli 1:2 a s Burnley remizovali 1:1. V obou soubojích postrádali klid v zakončení a hlavně organizaci obrany, jejích tolik opěvované přednosti v loňské sezóně. Důvěru by tak mohl dostat rekordní podpis Davinson Sánchez. Za mladého stopera může do Ajaxu putovat až 42 milionů liber. Další výrazné posily pravý obránce Serge Aurier (Paris St. Germain – 23 milionů liber) a Fernando Llorente (Swansea City – 15 milionů liber) pravděpodobně usednou jen na lavičku náhradníků.

Pochettinovi chybí zranění Danny Rose, Victor Wanyama, Erik Lamela a Georges-Kevin Nkoudou.

U Evertonu je marodka o jedno jméno početnější. K dlouhodobým absencím Colemanovi, ten už ale v týdnu poprvé trénoval s míčem, Funesovi Morimu, Bolasiemu a Barkleymu přibyl také McCarthy. Pickford, Holgate a Klaassen se přes reprezentační přestávku zotavili z menších šrámů a minimálně s prvními dvěma se počítá mezi jedenáct vyvolených.

Záhadou zůstává, zda Koeman zvolí rozestavení se dvěma, či třemi stopery. Druhá varianta je při Colemanově neúčasti a Bainesově ztrácející výbušnosti rozhodně tou defenzivnější, útočným hráčům chybí podpora od kolegů z obrany.

Hrot obsadí jeden z dvojice Sandro Ramírez, Dominic Calvert-Lewin. V úvahu ale připadá i nasazení obou z nich, pak by se nedostalo na někoho (některé) z ofenzivní trojice Sigurdsson, Klaassen, Rooney.

V sobotním odpoledni pokoří velké jubileum Leighton Baines. Po Timu Howardovi jako druhý v historii Evertonu pokoří metu 300 zápasů v Premier League. Smekám klobouk, pane profesionále.

Utkání vysílá přímým přenosem stanice Digi sport 1.

Co: Everton FC – Tottenham Hotspur FC, 4. kolo Premier League
Kdy: 9. 9. 2017 od 16:00 SEČ
Kde: Goodison Park, Liverpool (kapacita: 40 221)
Rozhodčí: Graham Scott