Atalanta Bergamo – Everton 3:0

14/09/2017 0 Od Javor

Těžké, šedé mraky se shlukují nad Goodison Parkem…

Sestava naznala jistých změn. Vlašić si odbyl premiéru, rovnou v základní sestavě a Davies nebyl nominován k utkání. Stekelenburg bude zřejmě v této sezóně pohárový brankář.

Domácí začali náporem, hned od začátku byl aktivní Castagne, již v páté minutě měl na kontě dva rohy, ale nic z toho. Z nich vznikla pouze hlavička Cristanteho, který ale byl v ofsajdu. Poté se Everton trochu zmátořil a hodně byl zaangažován Calvert-Lewin, který opět hrál na hrotu. První větší šanci měl Sigurdsson, ale jeho rána šla přímo doprostřed, takže jmenovec exalbánského prezidenta v klidu kryl. O minutu později zkoušel skórovat padajícím javorovým listem Rooney, ale pumlíč přeletěl břevno. Hned poté jeho další střelu obětavě zbokoval Masiello.

Kolem 20. minuty domácí vyrovnali hry, dvojice Gómez a Petanta začala dělat problémy. Výsledkem zvýšené aktivity domácích byla první branka. Centr z rohu se odrazil od boku Bešiće tak, že stoper Masiello zakončoval ze dvou metrů. Neměl s tím problém – 1:0. Následně autor branky dostal žlutou kartu za faul na Sigurdssona. V této fázi zápasu byla Atalanta jednoznačně lepším týmem. A taky zvýšila. Jestliže první branka zápasu byla peo Everton smolná, tak druhá byla naopak pěkná. Gómez udělal metr za velkým vápnem kličku Vlašićovi a napálil míč pod břevno. Tohle se chytat nedá – 2:0. O tři minuty později bylo ještě hůře. Petagna si počkal na hranici šestnáctky na nabíhajícího Cristanteho, jehož hlídání obrana jaksi vypustila a ten zoči voči Stekelenburgovi neměl problémy – 3:0.

Koeman na začátku druhé půle překvapivě nevystřídal. Ta začal střelou Rooneyho doprostřed branky. K aktivnějším hráčům hostí patřil Vlašić, výkon týmu se od začátku druhé půle trochu zlepšil. Dobrý výkon ale po dal i brankář Bergama Beriša. Přesto ale nechybělo mnoho a mohlo to být 4:0. Freulerova rána ale skončila na břevně. Následně dostal žlutou kartu za faul Sigurdsson. V 66. minutě přišlo dvojí střídání, Klaassen vyměnil Rooneyho a Sandro Schneiderlina. Islanďan se ve druhé půli dostal k několika standardním situacím, které obvykle slušně zahrál, ale nebezpečné střely spoluhráčů z toho nebyly.

V cca 75. minutě proběhlo trojí střídání, za Calverta-Lewina nastoupil Mirallas a domácí trenér stáhl dvojici Masiello-Petagna. Nahradili je Cordelius a Caldara. Z poslední desetiminutovky stojí za zmínku střela Bešiće nad, Berišův zákrok po střele Sandra a poslední domácí střídání a poslední domácí střídání (Kurtić za Cristanteho). Útočně uzavřel utkání Cordelius střelou ke vzdálenější tyči, kterou Stekelenburg kryl.

Jak zhodnotit utkání? Domácí zaslouženě vyhráli. Hosté? Nedaří se. A v neděli v lize Účka na Old Trafford.

Branky: 27. Masiello, 41. Gómez, 44. Cristante

Karty: 33. Masiello – 63. Sigurdsson

Atalanta Bergamo: Beriša – Tolói, Palomino, Masiello (77. Caldara) – Hateboer, Cristante (82. Kurtić), Freuler, de Roon, Castagne – Petagna (79. Cornelius), Gómez

Everton FC: Stekelenburg – Holgate, Jagielka, Keane, Baines – Schneiderlin (67. Sandro), Bešić – Vlašić, Rooney (66. Klaassen), Sigurdsson – Calvert-Lewin (76. Mirallas)

Rozhodčí: Vladislav Bezborodov

Diváci: 14 490