Preview: Southampton – Everton

26/11/2017 0 Od Riči

Po výbuchu s Atalantou v Evropské lize se Everton bude snažit zjednat nápravu na jihu Anglie. Ve 13. kole Premier League zavítá na hřiště Southamptonu.

„Je cosi shnilého v Evertonu,“ lehce upravená citace slavné Shakespearovy tragédie dokonale vystihuje současný stav věcí. Po čtvrteční prohře 1:5 si dočasný manažer David Unsworth nebral servítky a svým prohlášením de facto odepsal několik nejmenovaných hráčů.

Na krizovou situaci už musel zareagovat i Farhad Moshiri, držitel největšího podílu v klubu. Opět nedůstojně přes svého známého novináře Jima Whitea vzkázal, že o novém manažerovi bude rozhodnuto velmi brzy. Iránsko-britský byznysmen prý vybírá ze třech kandidátů.

Naskýtá se tedy možnost, že Unswortha čeká poslední utkání ve funkci. Po vyhazovu Koemana odtrénoval šest zápasů, z nichž vítězný byl pouze jediný. Děsivá je zvláště statistika inkasovaných branek, v každém z oněch šesti duelů Everton obdržel nejméně dvě branky. Vina ale pochopitelně nepadá pouze na Unswortha, již když přebíral mužstvo, nacházelo se v dezolátním stavu.

Bývalý obránce na předzápasové tiskové konferenci naznačil jasný plán, jak zlepšit defenzivu – vrátit se k základům. To znamená nakopnutí míče klidně až do poslední řady, hlavně ať se odvrátí případné nebezpečí. Uvidíme, zda to přinese zlepšení aspoň u Keanea, jelikož Williamsovi pravděpodobně nepomůže už vůbec nic.

Unsworth rovněž poodhalil, že složení sestavy proti Southamptonu, ač v úvahu připadá nasazení Baningimeho či Sandra, se bude blížit té s Crystalem Palace. Rozšířila se však řada chybějících. Kromě dlouhodobých (Coleman, Funes Mori, McCarthy, Barkley, Bolasie) začíná Niasseho dvouzápasový trest za simulování, za pět žlutých karet stojí Davies a svalové zranění ještě nejspíše nepustí do hry Holgatea. Progres nastal aspoň u zdravotního stavu Jagielky a Schneiderlina, oba by měli být k dispozici.

Od ideálního rozpoložení jsou na míle daleko také v Southamptonu. Loňské osmé místo přineslo manažerovi Puelovi překvapivé odvolání, ovšem jeho nástupce Mauricio Pellegrino nevykročil do angažmá zrovna dvakrát nejlépe. Po 12 kolech jsou Saints až na 14. místě s 13 body, navíc neoslňují ani pohledným fotbalem. Nastříleli pouze devět ligových branek, v čemž se řadí k nejhorším celkům. Pellegrino se však o svou práci neobává.

Saints čekají na výhru tři utkání, poslední dvě potom prohráli (doma s Burnley 0:1 a venku s Liverpoolem 0:3). Na Anfieldu přitom ani jednou nevystřelili na branku. V neděli po obědě se tak střetne tým, který nedává branky, s týmem, který dostává branky z každé vážnější situace. Abych neodradil, nazval bych to zajímavou zápletkou.

Southamptonu chybí středopolař Oriol Romeu, stejně jako Davies si odpočine pro pět nasbíraných žlutých karet. Mario Lemina, šikovný záložník a od léta nejdražší klubová posila v hodnotě 15,4 milionu liber, bojuje s časem, aby stihl vyléčit zranění kotníku, kvůli němuž nehrál od 21. října. S určitostí bude absentovat zraněný obránce Jérémy Pied.

Utkání vysílá přímým přenosem stanice Digi sport 1.

Co: Southampton FC – Everton FC, 13. kolo Premier League
Kdy: 26. 11. 2017 od 14:30 SEČ
Kde: Saint Mary´s Stadium, Britannia road, Southampton, Anglie (kapacita: 32 505)
Rozhodčí: Kevin Friend