Preview: West Bromwich Albion – Everton

25/12/2017 0 Od Riči

Není to krásné? Na Štěpána si nacpat žaludek kachnou či husou, případně jiným slavnostním pokrmem, a usednout k obrazovkám ke sledování utkání Evertonu (s West Bromem).

26. prosinec se ale v anglofonním světě pochopitelně nenazývá jenom dnem svatého Štěpána, od prvního poloviny 19. století se vžil název Boxing Day. A od sezóny 1888/89, nebo-li první v dějinách anglické ligy, je potom Boxing Day spjat s fotbalem. Tehdejší páni funkcionáři údajně chtěli připomenout 26. prosinec roku 1860, kdy prvně změřily síly dva nejstarší fotbalové kluby světa – Sheffield FC a Hallam FC.

Evertonu se poslední dobou na Boxing Day daří, neprohrál od roku 2005. Povzbudivá je rovněž statistika na půdě úterního soupeře, venku s West Bromem opanoval poslední tři utkání. Pikantní je, že loňské vítězství vystřelil Gareth Barry, dnes záložník Baggies a rekordman v počtu odehraných zápasů v Premier League.

Od nástupu Sama Allardycea Toffees šplhají tabulkou, z dolních pater se vydrápali až na deváté místo. Pod novým manažerem v lize třikrát vyhráli a dvakrát remizovali. Předností mužstva se přitom stala defenziva, což při sobotní bezbrankové remíze pocítila i Chelsea.

Na The Hawthorns bude chybět veledůležitý defenzivní středopolař Gana, který utkání s Chelsea neodehrál pro natažený sval a v letošním roce do bojů už nesáhne. Kdo nahradí Senegalce a zaujme místo vedle Morgana Schneiderlina? Připraveni jsou Davies, Baningime a Bešić, jenže druhý jmenovaný se s Chelsea celkem trápil a třetí je, zdá se, odepsaný. Alternativou by mohl být i McCarthy, ale jeho kondice po zranění je otázkou stejně jako u Rooneyho. Wazza o víkendu chyběl pro nachlazení a o jeho úterním startu se ještě rozhodne.

Rozhodně nenastoupí Jagielka, jenž bude po posledním zápase šetřen, a zranění Baines, Funes Mori, Coleman, Barkley. Má aktuální preferovaná obranná čtyřka by tedy vypadala takto: Kenny, Keane, Williams, Holgate.

Kvůli nabitému programu lze však očekávat změny také v ofenzivních řadách. V úvahu připadá nasazení talentované dvojice Lookman, Vlašić, o víkendu totiž odpočívala, a několikaminutové cameo pro navrátilce Bolasieho.

West Brom se v letošním ročníku trápí. Dokonce až tak, že Tony Pulis se na konci listopadu dočkal odvolání. Na manažerské křeslo trochu překvapivě usedl Alan Pardew, čímž se jenom potvrdil fakt, že angličtí dinosauři převlečení za manažery jsou stále v kurzu.

Manažeři působící ve vybraných klubech v posledních 12 letech:

Crystal Palace: Pulis, Pardew, Allardyce, Hodgson
West Brom: Hodgson, Pulis, Pardew
West Ham: Pardew, Allardyce, Moyes
Newcastle: Allardyce, Pardew
Everton: Moyes, Allardyce
Fulham: Hodgson, Hughes
Sunderland: Allardyce, Moyes
Stoke: Pulis, Hughes
Blackburn: Hughes, Allardyce.

Zatímco ale ten evertonský dinosaurus kouzlí, westbromský nikoli. Pardew zatím čeká na tříbodový zisk, v pěti kolech vyválčil pouze dva body, a tak aktuální postavení mužstva není lichotivé. S předposledním místem za 14 bodů (2 výhry, 8 remíz) nepanuje spokojenost. Zvrátit nepříznivou bilanci nepomůže zraněný Nacer Chadli, jinak Pardew počítá s kompletním kádrem.

Co: West Bromwich Albion FC – Everton FC, 20. kolo Premier League
Kdy: 26. 12. 2017 od 16:00 SEČ
Kde: The Hawthorns, West Bromwich, Sandwell, West Midlands (kapacita: 26 850)
Rozhodčí: Roger East