Watford – Everton 1:0

24/02/2018 0 Od Riči

Toffees se odmítli přiblížit vysněné sedmé příčce. Souboj 28. kola na Vicarage Road zoufale postrádal kvalitu, o jeho výsledku nakonec v závěru rozhodl domácí útočník Troy Deeney.

Manažer Sam Allardyce dostál svých slov z předzápasové tiskové konferenci a základní sestavou obměnil jen z nutných důvodů. Zraněné Colemana a Mangalu nahradili Kenny a Williams, který nastoupil ke svému 600. utkání na klubové úrovni.

Na lavičku poprvé v sezóně usedl 24letý levý obránce Luke Garbutt a rovněž například Morgan Schneiderlin, ačkoliv kvůli rodinným problémům zmeškal soustředění v Dubaji. Uzdravující se Leighton Baines se i přes původní příznivé prognózy ještě nevešel do zápasové nominace.

První velkou šanci duelu přinesla už 4. minuta. Sigurdsson skvěle zakroutil přímý kop a na zadní tyči našel Oumara Niasseho, jenž v ideální pozici půldruhého metru před odkrytou bránou netrefil míč. Senegalský útočník se v daleko lepším světle předvedl ve 12. minutě, po Daviesově dobré práci ve středu pole potáhl protiútok a překvapivou střelou z úhlu zaměstnal gólmana Karnezise.

Jinak první poločas žádné další vzrušení nepřinesl. Obou týmům chyběla kvalita v útočné fázi. Everton zejména trpěl kvůli špatné distribuci míčů z kopačky Wayna Rooneyho.

Na začátku druhé půle byl blízko ke gólu Michael Keane, z nebezpečného prostoru však svou hlavičkou nezamířil mezi tři tyče. Allardyce se posléze odhodlal ke změně, v 57. minutě Niasseho nahradil po úspěchu hladový Cenk Tosun.

Šeď utkání narušila krátká pasáž deset minut před koncem utkání. Nejprve Pickford reflexním zákrokem proti střele Capoua hasil svůj špatný odkop, aby vzápětí přeci jen inkasoval. Williams nepochopitelně nedostoupil ve vápně Deeneyho, který měl čas si zpracovat Okakovu přihrávku a z otočky přesně zakončit pod břevno – 1:0.

Allardyce reagoval dvojitým střídáním, na hřiště poslal Bolasieho s Calvertem-Lewinem a odpočinout si šli Sigurdsson s Rooneym. Změna ale vyrovnání nepřinesla, v největší šanci v samém závěru nedokázal protlačit míč do sítě Cenk Tosun.

Everton si za dnešní výkon nezaslouží nic jiného než kritiku. Defenzivní fotbal, který podle očekávání praktikuje Sam Allardyce, je výsměchem klubovému mottu Nil Satis Nisi Optimum.

Branka: 80. Troy Deeney

ŽK: 53. Étienne Capoue, 88. Daryl Janmaat, 90. André Carrillo – 64. Idrissa Gueye

Watford: Orestis Karnezis, Adrian Mariappa, Sebastian Prödl, José Holebas, Daryl Janmaat, Étienne Capoue, Roberto Pereyra (56. Stefano Okaka), Abdoulaye Doucouré, Troy Deeney, Gerard Deulofeu (63. André Carrillo), Richarlison (56. Kiko Femenía)

Everton: Jordan Pickford, Ashley Williams, Cuco Martina, Michael Keane, Jonjoe Kenny, Gylfi Sigurdsson (82. Yannick Bolasie), Idrissa Gueye, Tom Davies, Wayne Rooney (82. Dominic Calvert-Lewin), Theo Walcott, Oumar Niasse (57. Cenk Tosun)

Rozhodčí: Anthony Taylor

Diváci: 20 430