Everton – Newcastle United 1:0

23/04/2018 0 Od Riči

Toffees před zraky Moshiriho porazili v (pod)průměrném zápase tabulkové sousedy z Newcastlu a posunuli se na osmé místo Premier League.

Jak změnit sestavu po bezkrevném výkonu z předchozího kola ve Swansea? Nijak. Jen na lavičce náhradníků Dominic Calvert-Lewin nahradil Vlašiće. Proti Newcastlu tedy Allardyce vyrukoval s dvěma defenzivními záložníky.

Navíc během absence zraněného Sigurdssona bývalý jednozápasový trenér Anglie vytrvale odmítá zastoupit Islanďana jiným tvůrcem hry, kvůli čemuž opakovaně trpí kreativita týmu.

Everton ve své dlouhé historii zavedl do fotbalu mnoho novot, které se již dnes považují za samozřejmosti. Dneškem jako první klub v historii použil robota coby maskota, kterého přinesl na hřiště kapitán Jagielka. Videozáznam z očích robota se živě přenášel do tabletu 14letého fanouška Evertonu Jacka McLindena. Jack má kvůli chronickým onemocněným výrazně sníženou pohyblivost, bezprostřední atmosféru zápasu svého milovaného klubu si tak mohl užít aspoň z vlastní postele.

První šance utkání se zrodila již ve 3. minutě. Walcottovi při individuálním průniku sice chyběla přesnost, ovšem svou přímočarostí a důrazem vypracoval velmi nadějnou střeleckou pozici pro Tosuna, jenž ale slabší levou nohou minul bránu. Everton se od úvodu duelu chopil taktovky, Newcastle se naopak soustředil zejména na brejkové situace, z nichž nejblíže ke skórování měl po půlhodině hry, kdy Ayoze Peréz nedokázal přesně oslovit rozběhnutého Slimaniho, který by případě přesné přihrávky postupoval sám na Pickforda.

Dobré nasazení domácích negovala chybějící kvalita a neúčinná taktika. Přes obranu soupeře se snažili probíjet hlavně středem hřiště, což se nesetkávalo s úspěchem, a i proto si další velkou šanci připsali až po standardní situaci v 36. minutě. Skluzující Jagielka zblízka přestřelil bránu.

Ve druhém poločase platilo bezbrankové skóre pouze šest minut, než Bolasie poslal do vápna vysoký centr, na zadní tyči si ho i s pomocí protihráče zpracoval Walcott a nekompromisní ranou pod břevno skóroval – 1:0.

Po gólu musel nuceně opustit hřiště zraněný Schneiderlin, který utržil „koňara“. Francouzský záložník byl do té doby nejlepším hráčem zápasu. V dalším průběhu ho suploval Tom Davies (pouze ale svou přítomností, nikoliv výkonem). Následně v 59. minutě dostal prostor i Calvert-Lewin, dohrál Bolasie.

V 64. minutě odmítl vyrovnání střídající Gayle, po rohu volejem z malého vápna pálil nad bránu. Podobně si počínal jeho spoluhráč Ritchie z přímého kopu v 77. minutě, a jelikož zbytek střetnutí přinesl už jenom kupu nepřesností, Everton si pohlídal těsnou výhru.

Branky: 51. Theo Walcott

ŽK: 75. Michael Keane, 90+1. Idrissa Gueye – 90+1. Kenedy

Everton: Jordan Pickford, Séamus Coleman, Phil Jagielka, Michael Keane, Leighton Baines, Morgan Schneiderlin (52. Tom Davies), Idrissa Gueye, Yannick Bolasie (59. Dominic Calvert-Lewin), Wayne Rooney, Theo Walcott, Cenk Tosun (85. Oumar Niasse)

Newcastle United: Martin Dúbravka, DeAndre Yedlin, Jamaal Lascelles, Florian Lejeune, Paul Dummett, Matt Ritchie (79. Jacob Murphy), Jonjo Shelvey (83. Mikel Merino), Momo Diamé, Kenedy, Ayoze Pérez, Islam Slimani (63. Dwight Gayle)

Rozhodčí: Robert Madley

Diváci: 39 061