Preview: Huddersfield Town – Everton

27/04/2018 0 Od Riči

Huddersfieldem to začalo a… Huddersfieldem to neskončí. Sam Allardyce i po čtvrteční schůzce s Farhadem Moshirim, vlastníkem největšího podílu v Evertonu, setrvá v pozici manažera. A navíc podle svých slov zůstane i po konci aktuální sezóny.

Moshiri v pondělí po delší době navštívil Goodison Park a po boku předsedy Billa Kenwrighta sledoval vítězné utkání nad Newcastlem. Toffees během celých 90 minut pouze jednou vystřelili na bránu, přesto to stačilo, aby zdolali slabého soupeře.

Allardyce tak zaknihoval osmou ligovou výhru z 20 zápasů na lavičce Evertonu. Pod jeho vedením se mužstvo vyšplhalo z 13. místa na osmé (nikoliv z 18. místa, jak se snaží chybně namluvit některá média včetně BBC, Allardyce opravdu převzal Everton až po utkání s West Hamem a poprvé ho vedl 2. prosince v domácích vítězném souboji s Huddersfieldem).

Posun o pět příček vzhůru sám o sobě není špatný, většina fanoušků se ale nedokáže smířit s Allardyceovou defenzivní až neambiciózní filozofií, kterou by mohlo reflektovat přísloví „Lepší vrabec v hrsti nežli holub na střeše“. Jenže klubové motto hlásá „Nil satis nisi optimum (Jenom to nejlepší je dost dobré)“, a tak nároční Evertonians volají po snaze vyhrávat každý zápas a ne bránit remízu ve střetnutí se Swansea. A když již vyhrávat, potom díky atraktivnímu a riskantnímu stylu hry, ne po jedné střele na bránu jako ve střetnutí s Newcastlem.

Jestliže navrch Allardyce tyto kritizované výkony chválí, hněv fanoušků nebere konce a sílí hlasy požadující jeho odvolání.

Allardyce ovšem tyto hlasy odbyl na dnešní předzápasové tiskové konferenci, na níž na základě schůzky s Moshirim ujistil o svém pokračování v Evertonu i po konci aktuální sezóny. Jelikož ale Mošírí ani nikdo jiný z vedení klubu zprávu oficiálně nepotvrdil, otázka obsazení manažera pro příští sezónu zůstává nadále nezodpovězena.

Dočasnou pozornost tak na sebe strhává ligové klání s Huddersfieldem. Everton cestuje do hrabství Yorkshire jako osmý celek tabulky, což je vzhledem k průběhu letošní sezóny menším zázrakem. Udržet současnou pozici i po finálním 38. kole by znamenalo úspěch.

Allardyce poslední dobou nemá ve zvyku příliš zasahovat do základní sestavy, nabízí se snad pouze šance pro Funese Moriho, snícího o nominaci na mistrovství světa. Je však možné, že pozměnit startující jedenáctku nakonec bude nevyhnutelné, protože Bainese a Schneiderlina trápí menší zdravotní potíže a o jejich využití se rozhodne až v sobotu před výkopem. Čerstvé zdravotní problémy postihly rovněž Calverta-Lewina, podle nepotvrzených spekulací ho trápí únavová zlomenina obratle a bude muset vynechat zbylé tři kola sezóny. Z dlouhodobých marodů začali s lehkým trénink Holgate se Sigurdssonem, stihnout by mohli aspoň závěrečný duel sezóny. Mangala i McCarthy si od fotbalu ještě nějaký čas odpočinou.

Toffees v letošní Premier League poráží pouze hůře postavené týmy (celkově 12 výher). Jejich nejbližší protivník se nachází na 16. místě s šestibodovým náskokem na sestupovou zóny. Nováčka z Huddersfieldu ještě čekají čtyři utkání a od kýžené a překvapivé záchrany ho nejspíše dělí už jenom jedna výhra.

Svěřenci Davida Wagnera vytěžili z posledních osmi zápasů 11 bodů a odvrátili propad tabulkou, jež zapříčinila těžká krize po Novém roku. Slabina Huddersfieldu vězí v útočné hře, z ligových týmů nastřílel nejméně branek (27) a na domácí půdě vyšel střelecky naprázdno hned v šesti případech.

Terriers postrádají zraněné Hefeleho, Williamse, Kachungu a Inceho. Zejména ztráta posledně jmenovaného může představovat komplikaci, syn bývalého anglického reprezentanta se řadí k útočným oporám mužstva.

Utkání vysílá stanice Digi sport 1 ze záznamu od 20:30.

Co: Huddersfield Town AFC – Everton FC, 35. kolo Premier League
Kdy: 28. 04. 2018 od 16:00 SEČ
Kde: Kirklees Stadium, Stadium Way, Huddersfield (kapacita: 24 121)
Rozhodčí: Lee Probert