West Ham United – Everton 3:1

14/05/2018 0 Od Javor

Jak naštvete fandy klubu v posledním utkání sezóny? Postavíte do základní sestavy pět obránců a dostanete tři góly.

Člověk by čekal, že při absenci Rooneyho a Sigurdssona by mohl převzít dirigentskou taktovku Klaassen. Zvlášť v posledním utkání sezóny, kdy se Everton už nemohl nikam posunout. Allardyce tak neuvažoval. Do základní sestavy postavil pět obránců a tři obranné záložníky. Na West Hamu.

Ač hrál domácí tým na jednoho hrota (Everton kupodivu na dva), tak byl od začátku rozhodně aktivnější týmem. A není se co divit, že v první šanci měl prsty Arnautović, stejně jako v předchozích dvou příležitostech. Jeho střelu zblokovala obrana, míč se dostal k Noblemu, ale proti němu dobře zakročil Pickford a míč vyrazil. Následně dostal Mori žlutou kartu za faul na Masuaku, který musel střídat. Aktivita domácích pokračovala, dvojice Kouyaté-Lanzini vymyslela zakončení pro Mária, ale ten netrefil bránu. A tak se Everton málem dostal do vedení. Ogbonna špatně odhlavičkoval, k míči se dostal Niassé, ale kategorii „sám na gólmana“ bude muset ještě procvičit, Adrián ho vychytal. Nedáš-dostaneš. Přihrávku Kouyatého pustil Arnautović na Lanziniho a ten si křížnou střelou poradil – 1:0. Do konce poločasu nějaká ta snaha o vyrovnání proběhla (Niassé na Tosuna, následně Tosun na Daviese), ale u toho skončilo. Poločasové skóre odpovídalo dění na trávníku.

Při nástupu do druhého poločasu Klaassen vystřídal Moriho. Everton byl tentokrát aktivnější, ale bez šancí. Nizozemec se dostal ke střele, ale Adrián kryl. A tak šel na hřiště Walcott, stáhnut byl Tosun. Hned poté domácí zvýšili. Arnautović po převzetí míče prakticky z místa třemi rychlými kroky přešel přes Keana, který ho chtěl rukama stáhnout na zem. To se mu nepovedlo a Pickfordovi se ránu taky vytěsnit nepodařilo – 2:0. Domácí hroťák o tři minuty později zvýšil hlavičkou na 3:0 po centru Cresswella, leč gól neplatil kvůli ofsajdu. Následně Everton snížil. Tosun obehrál Cresswella, Adrián byl rád, že vyrazil míč na roh. Po centru na malé vápno a hlavičkách Jagielky se Schneiderlinem se míč dotal k Niassému, který pěkně zpracoval a ze tří metrů bombou nedal brankářovi šanci – 2:1! To se nelíbilo Lanzinimu, takže si řekl, že s tím něco udělá. Po přihrávce Zabalety se zbavil naznačením kličky Colemana a krásnou křížnou střelou zvýšil – 3:1.

Následně neuznali rozhodčí snižující branku Walcottovi kvůli ofsajdu, z dalšího útoku se snažil marně on a Niassé. Adriána v brance domácích nepřekonali. A po střech střídáních rozhodčí gól ukončil. Moyesovi se tak konečně podařilo zvítězit nad Evertonem. A West Ham vyhrál zaslouženě, byl v utkání lepší.

Zhodnocení sezóny bude redakcí ještě provedeno, ale kdyby mi někdo řekl, že evropské poháry bude hrát Burnley a my ne (letos na postup do EL stačilo sedmé místo!), tak ho pošlu do Bohnic. Taková sezóna to byla.

Branky: 39. a 82. Lanzini, 63. Arnautović – 74. Niassé

West Ham United FC: Adrián – Rice, Ogbonna, Cresswell – Zabaleta, Kouyaté, Noble (88. Collins), Masuaku (21. Fernandes) – Mário, Lanzini (86. Obiang) – Arnautović

Everton FC: Pickford – Jagielka, Keane, Mori (45. Klaassen) – Coleman, Davies (83. Bolasie), Gana, Schneiderlin, Baines – Tosun (61. Walcott), Niassé.

Karta: 16. Mori

Rozhodčí: Graham Scott

Diváci: 56 926