Liverpool – Everton 1:0

02/12/2018 0 Od Javor

Domácí hlavičky z malého vápna umí. Hosté ne.

Ač manažer Silva na předzápasové tiskové konferenci veřejně zauvažoval na téma „Pozrimuž v základní sestavě“, tak objekt lipského zájmu usedl na lavičku. Přísloví o neměnnosti vítězné sestavy tedy zvítězilo. V dresu domácích se možná nečekalo posazení Milnera na lavičku, kapitánskou pásku tak při absenci jeho a Hendersona převzal stoper van Dijk.

Everton začal aktivněji. Ke hlavičce se dostal Mina, ale ve slušné příležitosti netrefil branku. Z minitlaku hostů byly nějaké rohy, bez efektu. Domácí se zahřálí střelou Maného nad, kterému nedopřál klidné zakončení Mina. Mané byl i nadále aktivní, střelou mimo se prezentoval Salah. A potom neproměnil nejlepší šanci Evertonu André Gomes. Jeho hlavičku vyrazil Alisson, když se roztáhl skoro na čáře, ale míč se od hlavy bezmocně padajícího Gomese šoural za ni. Obránce domácích Gomez odkopl míč tak, že trefil koleno dorážejícího Sigurdssona, od kterého se pumlíč odrazil do vnější části tyče a mimo branku. První půli lze popsat slovy „každý chvilku tahal pilku“, v aktivitě se týmy střídaly po deseti minutách. A neproměnit vyloženou šanci umí též Liverpool. Everton zbytečně lehce ztratil míč na vlastní polovině, Salah vyslal vpřed Shaqiriho, ale ten Pickforda neprostřelil. Hned poté vyslal Walcotta dopředu Sigurdsson, ale i tento duel vyhrál čapajev. Půle dohrána bez vzrušení, neinkasování si oba týmy ohlídaly.

Druhou půli začali slušnou šancí naopak červení, ale Mané si opravdu neobul strelky, opět z vyložené pozice netrefil branku, což nebylo v utkání naposledy. Trochu čerstvé krve do výkonu Toffees se snažil vnést střídáním manažer Silva, když Lookman vyměnil Walcotta. Následovaly dvě víceméně propagační střely Sigurdssona s Bernardem. V druhé polovině druhého poločasu se Everton už spíš bránil, byť do šancí soupeře nepouštěl. Jenže přišel závěr a v něm varování Origiho. Ten se v 88. minutě dostal k dorážce zblízka a trefil břevno, ač byli v ofsajdu dva hráči domácích. Jenže Evertonu varování nestačilo. A doplatil na chybu Pickforda. Nákop van Dijka víceméně nazdařbůh vrátil z prostoru nad břevnem nepochopitelně do hry a po dalším odrazu od března spadl míč přímo na hlavu Origiho, který si ze dvou metrů již věděl rady – 1:0.

BBC vyhlásila mužem zápasu Andrého Gomese.

Branka: 90+6. Origi

ŽK: 33. Shaqiri, 77. Fabinho, 80. Joe Gomez – 88. André Gomes, 90. Sigurdsson

Liverpool: Alisson, Alexander-Arnold, Joe Gomez, van Dijk, Robertson, Fabinho, Wijnaldum, Shaqiri (71. Naby Keïta), Firmino (84. Origi), Salah (75. Sturridge), Mané

Everton: Pickford, Coleman, Keane, Mina, Digne, André Gomes, Gana, Sigurdsson (90+1. Zouma), Bernard (89. Calvert-Lewin), Walcott (63. Lookman), Richarlison

Rozhodčí: Chris Kavanagh

Diváci: 54 074